Neden bir otomobil markası bir moda etkinliğine isim sponsoru olur ve büyük yatırımlar yapar? Bu soruyu cevaplamadan önce kimlik pazarlamasına ve beynin işlevine biraz bakalım. Kimlik pazarlaması bugün satın alma kararlarında en etkili yöntemlerden ve karar mercilerinden bir tanesi. Tüketicinin marka ile bağ kurmaya başladığı en önemli başlangıç noktası. Çoğu zaman ürünü değil markayı satın alırsınız aslında. Bu bir nevi kimlik pazarlamasının eyleme dönüşmesidir. Çünkü fiyat, teknik özellik gibi çok önemli etkenler bir anda sorgu mekanizmasının dışında kalır. Sadece ona sahip olmaktır önemli olan.
Pazarlamada en zor olan durumlardan bir tanesi de beynin “Limbik” bölgesinde yani duyguların yorumlandığı alanda uyarma yaratabilmektir. Çünkü limbik sistemde ortaya çıkan duygular sayesinde dikkatimizi toplarız. Duygular ise neyi hatırlamamız gerektiğini söyler. İşte Mercedes Benz’in Mercedes Benz Fashion Week ile yaratmak istediği bir nevi budur aslında. Mercedes Benz’in bu aktiviteye isim sponsoru olması bu organizasyonu çok ciddiye alması sıradan bir pazarlama faaliyeti olarak yorumlanmamalıdır.
Satın almanın maddi açıdan daha olanaklı olduğu ürünlerde (cep telefonu gibi) kimlik pazarlamasının geri dönüşü daha kolayken alınabilirken, satın almanın zorlaştığı ürünlerde ise bunu yapmak hiçte kolay değildir. Fakat bazen satın alma eyleminden daha önemli olan şeyler vardır. Markanızın sahip olduğu kimlik, imaj kısa sürede oluşmaz ve getirisi de aynı şekilde kısa sürede olmayacaktır ama size özel bir kitle oluşturacaktır. Zor olan budur. Bu kitle aynı zamanda mesaj yayma gücü sayesinde markanızı da doğal bir şekilde pazarlar.
Bugün otomotiv markaların pazarlama stratejileri ülkelere göre ciddi farklar gösterse de Mercedes Benz’in çizgisine bakıldığından bütün ülkelerde aynıdır. Mercedes Benz’in tüm arabalarında zarafet, estetik, konfor, keyif ve modernizm bir aradadır. Bir nevi araç dünyasının modasını belirler. Bu doğrultuda New York, Miami, Berlin, Sidney, Moskova ve Tokyo moda haftaları ile Zürih, Sidney ve İstanbul moda günlerinin isim sponsoru olan Mercedes Benz’in yaptığı bu aktiviteler markanın pazarlamak istediği kimliği ile eş doğrultudadır. Bu sayede marka limbik bölgede çağrışımlar yaratır ve duygusal bağlar kurar.
Organizasyonun detaylarını incelediğinizde ise Mercedes Benz bir çok moda aktivitesi ve günlerinde aynı zamanda araçlarının tanıtımını da gerçekleştirdiğini görürsünüz. İşte önemli noktalardan bir tanesi de burasıdır aslında. Markanın kimliğinin doğru zamanda ve doğru yerde hayat bulması, verilmek istenilen mesajın doğru yerde hazırlanıp sunulması.
Mercedes Benz’in kullanıcı profiline bakıldığında da moda aktivitelerini yakından takip kitlelerle benzer doğrultuda olduğu da görülür. Dolayısıyla hedef kitleyle de çok ciddi bir şekilde iletişim içerisine girilir. Özellikle aktivitelerin yapıldığı ülkelerde bu iletişim çift yönlü olarak gerçekleşerek, marka ve tüketici arasında etkin bir bağ kurulur. Mercedes Benz’in sponsoru olduğu Mercedes Benz Fashion Week’ler gerek markanın hedef kitlesine gerekse markasının kimlik pazarlamasına yönelik doğru ve oldukça katma değerli bir pazarlama faaliyetidir.
Mercedes Benz Fashion Week Sosyal Medya hesapları;
- Facebook: https://www.facebook.com/MBFashionWeek
- Twitter: https://twitter.com/MBfashionweek
- Youtube: http://www.youtube.com/user/mbfashionweek
- Instagram: http://instagram.com/mbfashionweek
- Pinterest: http://www.pinterest.com/mbfashionweek/


-
Pazarlama
/ 6 gün agoBilgilendirici Pazarlamanın Gelişen Gücü
Bilgilendirici pazarlama ile mevcutta olan bir ürünün özelliklerini veya avantajlarını müşteri beklentilerine uygun sunabilme...
-
Dijital Pazarlama
/ 2 hafta agoSadece Neticeye değil Hatice’ye de Bakmak
Dijital evrende rakamların etkisi müşterinin önüne geçmeye başladı. Bu durum zamana kalmak isteyen markalar...
-
Araştırma
/ 3 hafta agoChivas Regal Etkisi Nedir?
Chivas Regal Etkisi,bir ürün veya markanın kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan, daha yüksek fiyatlandırmayla daha...
-
Pazarlama
/ 2 ay agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 3 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 4 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 4 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 4 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 5 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 6 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoPazarlamanın Başlangıç Noktası
Bazı kaynaklarda pazarlamanın başlangıç noktası ‘Araştırma’ olarak gösterilir ama ben başlangıç noktasının ‘Anlama’ veya...