Threads’ın Özellikleri ve Twitter Rekabeti

Mark Zuckerberg ve Elon Musk arasındaki kafes dövüşü gerçekleşecek mi bilinmez fakat rekabetin çok farklı boyutlara taşındığı ve giderek kızışmaya başladığı artık çok net. Zukerberg’in sahibi olduğu Meta Platforms Inc., bu hafta Twitter’a rakip olacak Threads platformunu yayına aldı. Threads, gerçek zamanlı güncellemeler ve herkese açık sohbetler için yeni ve ayrı bir alan sunmasıyla ön plana çıkıyor.

Elon Musk’ın bir anlamda oyuncak bahçesine çevirmeye başladığı Twitter, son zamanlarda aldığı aksiyonlar ile birçok kullanıcının tepkisine çekti ve çekmeye de devam ediyor. Mecranın alametifarika’larını ücret karşılığı ortadan kaldıran Musk’ın bu hareketleri, rakiplerine de çok önemli bir alan açtı.

Threads açısından bakıldığında uygulamadaki paylaşımlara henüz “Tweet” denilmekte. Şu an Threads’ta bir gönderiye ne ad verileceği belli değil. Konuşulan seçenekler arasında ‘Post’ yani ‘Gönderi’ veya ‘Gönder’ olduğunu da belirtelim.

Her ne kadar dönemler aynı olmasa da 2013 tarihli bir SEC dosyasına göre, Twitter’ın Threads’in bir günde kazandığı aynı sayıda kullanıcıyı oluşturması 4 yıl sürdüğünü de belirtelim. Bu detay özellikle Instagram gibi güçlü bir mecranın kullanıcı verisini nasıl bir rekabet avantajı sağlayabileceğinin de bir işareti. Buradaki en büyük risk ise Threads’in Instagram’ın yan bahçesi gibi konumlandırılması.

Son zamanlarda Twitter’a alternatif olarak herkes Bluesky’dan bir hamle beklerken, Meta proaktif bir hareketle Threads’ı yayına aldı. Yaklaşık 4-5 aydır Bluesky ‘Join List’te beklememe karşın mecradan bir türlü üye olmak için gelişme göremeyenlerden bir tanesi de benim. Bluesky’ın çok önemli zamanları ve doğru zamanları kaçırdığını söyleyebiliriz fakat şansı halen yüksek.

100 ülkede Apple ve Android mağazalarından yayına giren ve 30 milyondan fazla indirme elde eden Threads, Instagram’la bağlantılı olmasından dolayı kullanıcı verisi kullanımında da farklı avantajları üyelerine sunmaya başladı. Instagram ile çapraz gönderi göndermeyi çok kolaylaştırması bunlardan sadece bir tanesi.

Meta’nın en önemli güçlerinden bir tanesi olan Meta Business ile yakında zamanda bağlantılı hale gelecek gibi görünen Threads ilginç hamleler yapacak gibi görünüyor.

Peki şu an bu mecranın özellikleri neler. Gelin birlikte bakalım;

THREADS VE TWITTER KIYASLAMASI

THREADS TWITTER
POST UZUNLUĞU 500 Karakter 280 Karakter*
LINK VEREBİLME Mevcut Mevcut
FOTOĞRAF Mevcut Mevcut
DÜZELTME Mevcut Değil Mevcut Değil*
DİREKT MESAJ Mevcut Değil Mevcut
HASHTAGS Mevcut Değil Mevcut
TREND TOPİCS Mevcut Değil Mevcut
ONAYLI HESAP Instagram Üzerinden Mevcut
VİDEO SÜRESİ 5 Dakika 2 Dakika 20 Sn.**
ANKET  Mevcut Değil Mevcut
LOKASYON EKLEME Mevcut Değil Mevcut
SESLİ OTURUMLAR Mevcut Değil Mevcut
LİSTELER Mevcut Değil Mevcut
KAPAK FOTOĞRAFI Mevcut Değil Mevcut
BEĞENİ GÖREBİLME Mevcut Değil Mevcut
BAHŞİŞ Mevcut Değil Mevcut
GÖRÜNTÜLENME SAYISI Mevcut Değil Mevcut
  • * Onaylı hesaplarda 4.000 karakter ve düzeltme mevcut
  • **Onaylı hesaplarda 10 Dakikaya kadar yükleme imkanı
  • **Twitter Blue aboneleri, en fazla 2 GB olmak üzere yaklaşık 60 dakikalık (1080p) videolar yükleyebilir (yalnızca web)

Threads henüz çok çok yeni bir uygulama. Her ne kadar geliştiricisi Meta olsa da, şirket yeni bir tüketici beklentisi ile karşı karşıya. Şu an için uygulama UI ve UX açısından oldukça önemli geliştirmelere ihtiyaç duyuyor. Örneğin, fotoğraf paylaştığınızda doğru bir şekilde ekrana konumlama mevcut değil.

Önemli konulardan bir tanesi de Threads’ta reklamların olup olmayacağı. Mark Zuckerberg bu konuda Threads üzerinden bir açıklama yaptı ve bakış açılarının diğer Meta ürünleri ile aynı olacağını, hedeflerinin öncelikle ürünün iyi çalışmasını sağlamak olduğunu hemen ardından da 1 milyar erişerek para kazanmayı düşünmek olduğunu belirtti.

Threads’ın tüm bunları ilk başta yapmamasının elbette ki sebepleri var. Sosyal medya platformlarına getirilen her bir güncelleme, bir anlamda o platformun için ayrı bir iletişim verisi niteliğinde. Threads Twitter’a göre fazlasıyla eksikleri olan bir mecra olmasına karşın bunları çok hızlı düzeltebilecek bir güce sahip.

Adam Mosseri şu sıralar Threads ile ilgili çok fazla açıklamaya yapıyor. Bunlardan bir tanesi de platformun bir takip akışına sahip olacağı. Threads hesapları arasında geçiş yapma ve gönderileri düzenleme seçeneği de şirketin yapacaklar listesinde.

Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması sonra mecra kullanıcılardan olumlu tepki alan hiçbir geliştirme yapamadı. Üstüne üstlük ciddi işten çıkarma dalgaları yaşadı ve 7.500 çalışanının %75’lik kısmını kaybetti.

Yakın zamanda Bluesky’ın da evrene katılması ile birlikte bu üçlü arasında oldukça çekişmeli bir rekabete sahne olacağız. Burada Bluesky’ı ve Threads’ı yaklaşım olarak Twitter’a göre daha avantajlı görenlerdenim. Doğru adımlarla kısa bir zaman  içerisinde Twitter’ın büyük rakibi olunabilir. Elon Musk eğer Twitter’ı oyun bahçesi olarak görmeye devam ederse rakiplerinin işini de oldukça kolaylaştırır.

İşin ilk heyecanı güçlü olsa dahi Twitter halen ve bir süre daha ana mecra durumunda olmaya devam edecek fakat önümüzdeki 6 ay oldukça kritik. Büyük ihtimalle Threads önümüzdeki 1-2 ay içerisinde yeni güncellemelerle yukarıdaki mevcut olmayan birçok özelliği yayına alarak rekabeti çok daha kızıştıracak hamleler yapacak.

Ayrıca Twitter’ın Threads’a yani Meta’ya açacağı bir dava da gündemde. Twitter’ın sahibi Elon Musk şöyle bir tweet attı: “Rekabet iyidir, kopya çekmek ise değildir.” Her ne kadar birçok uzman bu konuda Twitter’ın bir sonuç alamayacağını söylese de mahkeme başlığı ve süreci gündemi meşgul edecek konulardan bir tanesi olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir