Markalar NFT Evrenini Nasıl Kullanabilir?

Günümüzün en çok konuşulan iki kavramına baktığımızda sanırım ki bunlardan bir tanesi NFT, bir diğeri ise Metaverse olduğu söylenebilir. Konular popüler olmasına karşın her iki konu henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil. Bireysel kullanımları yaygınlaşmakla birlikte özellikle markaların NFT’leri nasıl kullanılabileceği sorusu halen güncelliğini koruyor. İşte tam olarak bir nebze de olsun konuyu aydınlatabilmek adına bu yazıyı yazmak istedim.

NFT pazarında güçlü bir hacim olmasına rağmen, teknolojinin yeni olması ve platformların karmaşık olmasından dolayı detayların anlaşılması halen biraz zor. 

Başlangıç Noktası: NFT Nedir?

İlk önce NFT’nin ne anlama geldiğine bir bakalım. NFT’nin açılımı “Non Fungible Token” olarak geçiyor. Türkçe karşılığı ise “Değiştirilemez Token” olarak ifade ediliyor. NFT kripto para dünyasının üyelerinden olmasına karşın içerik olarak kripto paralardan ayrılıyor.

NFT’ler bir değeri ifade etmekte. Bu açıdan bakıldığında NFT’lerin direkt olarak bir kripto para olarak görülmesi değil bir meta veya ürün olarak görülmesinden bahsediyoruz.

NFT’lerin bir diğer önemli noktası ise bir koleksiyon değeri görmesi. Her zaman koleksiyon değeri bir zorunluluk olmamasına karşın şu an ekosistem bu şekilde ilerleyebiliyor. NFT’ler fikri mülkiyet haklarının yönetim süreçlerinden sadakat kampanyalarına kadar markalara birçok fırsatı barındıracak detaylarıyla hayatımızda yer alacak.

NFT’ler kopyalanması mümkün olmayan dijital imzaya sahip ürünler. Bu açıdan bakıldığında eşsiz bir sanat eseri olarak da ifade edilebilir. Kısacası NFT’ler aslında dijital dünya içerisindeki ‘orijinalliği’ ifade etmekte.

NFT Hacmi Elektrikli Araçları 100’e Katladı

NonFungible.com tarafından hazırlanan rapora göre NFT işlemlerinin toplam değeri 2020’de 82,5 milyon dolardan 2021’de %21,350 artarak 17 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakam elektrikli araç pazarı ile kıyaslandığında 100 kat daha fazla. Evet, tam olarak 100 KAT!

Raporun ayrıntısında verilen şu bilgi ise oldukça kritik. 2021 yılında NFT satın almakla meşgul olan yaklaşık 2 milyon aktif cüzdandan 473’ü en az 1 milyon dolar kar elde etti. Tabii ki bu işin belirli bir seviyede PR çalışması içerdiğini de unutmamak lazım. 🙂

NFT’ler Takas Edilebilir Mi?

Kripto paralar takas edilebilme özelliğine sahipken, NFT’ler ise transfer edilebilme özelliğine sahip. 

NFT’ler Nasıl Üretilmekte?

Bir NFT’nin üretilmesinde Blocchain tabanı kullanılıyor. BEP-721, Binance Smart Chain, Ethereum blok zinciri geliştiricilerinin hazırladığı ERC-727C token gibi standartlarda üretilebiliyor. Kritik noktalardan bir tanesi şu an NFT platformlarının birçoğunda hem işlem hem de NFT yaratılma süreçleri karmaşık bir şekilde ilerliyor. Platformların kullanıcı ara yüz tasarımları ve blok zinciri ile entegrasyonlarının kolaylaştırılması evrenin gelişmesi ve anlaşılması noktasında da kritik bir önem taşımakta.

Markalar NFT’leri Nasıl Kullanabilir?

Her şeyden önce bir NFT üretebilmek için illaki ürünün dijital varlığının olması gerekmiyor. Fiziksel bir ürünü dijital bir NFT koleksiyonuna da bağlamak mümkün. Bir diğer detay ise NFT’lerin bir sanat eseri olması üzerine bir zorunluluk olmaması. NFT’leri evrene yüklediğinizde dijital sanat eseri kimliği kazandığını da unutmamak gerekiyor.

Bir NFT sadece bir kişiye satılabileceği gibi birden çok kişiye de satılabilir. Buradaki kritik ayrım NFT’nin hangi kod ile platformlarda satışa sunulduğu ile ilgili bir durum. Üstelik NFT her el değiştirdiğinde üreticiler telif hakkı alabildikleri için daha fazla gelir de elde edebiliyorlar. 

Örneğin bir ürünün NFT’sini ürettiğinizde bu ürünü 100 kişinin de almasını sağlayabilirsiniz. İşte tam olarak burada NFT’yi satın alan kişiye sağlanacak faydalar ve değerler işin en kritik kısmı. Yani insanlar NEDEN sizin NFT’nizi satın almalıdır?

Bu konuda dünyada farklı uygulamalar söz konusu. Örneğin; bir ürünün NFT’sini alan kişi belirli bir süre veya ömür boyu o ürünle ilgili çeşitli haklara sahip olabiliyor. Markaların aslında NFT’leri en etkin ve en geniş şekilde kullanabileceği alan burası olarak görülebilir. Bu alanda fikir üretmek hem daha kolay hem de daha efektif sonuçlar ortaya çıkarabilir. NFT’lerin konser, sinema gibi etkinliklere girmek ya da seyahat etmek için bilet yerine kullanılmasının dahi mümkün olduğunun da altını çizmek gerek.

Örneğin; markanızın sadece bir içeceği için NFT oluşturabilir ve bu NFT’yi alan kişilere çeşitli haklar ve ayrıcalıklar oluşturabilirsiniz. Görüldüğü üzere NFT’ler bir anda farklı bir değer üretme yapısına bürünebiliyor. Bundan dolayı NFT özelinde her zaman çok büyük veya çok anlamlı işlerin olmasına gerek kalmıyor.

Markalar adına koleksiyonların üretilmesi ve bu koleksiyonlar üzerinden bir iletişim çalışması mümkün olmakla birlikte kullanıcıya bir değer oluşturulmadığında evrenin sınırlı kalacağını da belirtmek lazım.

Bir diğer uygulama ise ürünün tek bir kişiye satılması durumu. Bu durumda kişi o ürünün haklarına sahip olabiliyor.

Yeniden ifade etmek gerekirse NFT’lerin her zaman yüksek gelir etmek için kullanılmasına gerek yok. Markalar burada NFT’lerini satın alacak kişilere bazı ayrıcalıklar tanıyarak oldukça güçlü bir NFT ekosistemi oluşturabilir.

Gelecekte ise NFT’lerin kişilerin sağlık kayıtlarına kadar detayların saklanmasında kullanılacağı düşünülüyor. Buradaki önemli nokta ise gizlilikten ödün verilmemesi.  

NFT’leri Nasıl Duyuracağım?

NFT’lerin duyurulması, güven duyulması gibi noktalarda web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, sizinle ilgili çıkan haberler gibi detaylar ön plana çıkıyor. Güçlü markalarda dijital kimlik oluşumu çok sorun olmamasına karşın bireysel kullanımlarda dijital kimlik varlıkları henüz oluşmayan bir kişiler buralarda sıkıntı yaşayabiliyor. Bundan dolayı NFT evreninde güçlü bir dijital kimlik inşası önemli bir detay.

PR Başlıklarınızı Hazırlayın?

Sektörünüze yönelik NFT uygulamaları aslında zor bir detay değil. Bu konuda doğru bir pazar yeri seçerek hızlı aksiyon alabilir ve sektörünüzde öncü adımlar atabilirsiniz. Bundan dolayı doğru pazar yerini bularak hızlı bir şekilde NFT koleksiyonlarınızı oluşturmanın yanında belirli sayıda NFT oluşturabilir, hem müşterilerinize hem de markanıza değer yaratacak işler ortaya koyabilirsiniz.

Unutmayın, ‘Algı, en önemli gerçekliktir!’

Üretici-Sanatçı Her Satıştan Pay Alabiliyor

İngiliz sanatçı David Hockney’nin bir resmi 1972 yılında 18 bin dolara satılmıştı. Bu resim 2018 yılında farklı bir kişiye 90,3 milyon dolara satıldı ve Hockney bundan hiçbir pay alamadı. İşte NFT sayesinde ise dijital sanatçılar veya üreticiler, devam eden satışlardan da değişen yüzdelerde pay alabiliyor.

NFT’nin Önemli Farkı Nedir?

Web 3.0 ekosisteminde yer alan NFT’ler sanatçıların, markaların veya bağımsız kişilerin kendilerini ifade edecekleri ve eserlerinden para kazanacakları ‘aracısız’ ortamı sunuyor. İşte en önemli farkta bu aracısız ortamda ortaya çıkmakta.

Basit bir örnekle Amerika’da olan bir sanat eserini almaya kalktığınızda kaç tane prosedürü geçeceğinizi bir düşünün. İşte NFT’lerde bu sizin ve eser sahibi arasında gerçekleşiyor ve diğer birçok detay ortadan kalkıyor. Bu noktanın fikri mülkiyet hakları evreninde de çok büyük gelişmelere sahne olacağının altını çizmek gerek.

NFT’lerin belki de en belirgin faydası piyasa verimliliğini, iş süreçlerini iyileştirmek oluyor. Fiziksel bir varlığın dijitale dönüştürülmesi, süreçleri kolaylaştırıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir