Medya ve İletişim Alanındaki Beceri Değişimleri

En önemli sosyal medya ve işe alım mecralarından bir tanesi olan Linkedin, aynı zamanda iş ekosistemine yönelik de önemli bir veri kaynağı. Bu kapsamda Linkedin tarafından yayınlanan Future of Skills raporunu sizlerle buluşturmak istedim. Future of Skills raporunda, iş dünyasına yönelik yetkinlik ve beceri değişimleri ortaya koyuluyor ve bazı gelecek perspektifleri çiziliyor.

İş ekosistemi dijitalleşiyor ve uzaktan çalışma da giderek yükselişe geçiyor. İşbirliği yapma şeklimizin doğası da köklü bir biçimde değişiklik gösteriyor. Bundan dolayı da var olan değişimleri anlamak ve bu değişimlere göre hazırlanmak beceriler içinde kritik bir noktada yer alıyor.

Linkedin’in hazırladığı rapor çalışan becerilerinin zaman içinde nasıl değiştiğine ve önümüzdeki yıllarda nasıl değişebileceğine dair bazı detayları barındırmakta. Bu raporda sektör bazlı seçim yapılabiliyor ve sektörlere yönelik değişimlerde 6 yıllık bir eksende inceleniyor.

Future of Skills’deki ilk baktığım sektör tabii ki alanım olan medya ve iletişim oldu. Rapora giriş yaptığınızda Global seçeneğin yanında 24 tane ülkeye özelde veri görebiliyor ve inceleyebiliyorsunuz. Seçilebilecek ülkeler arasında şu an için maalesef ki Türkiye yer almıyor ama genel perspektif yine de önemli bir yol haritası ortaya koyuyor.

10 Yıllık süreçte çalışan becerilerinde %41’lik bir değişim bekleniyor!

Raporun en önemli kısımlarından bir tanesi 2015-2025 arasındaki dönemde ait değişim detayı. 10 yıllık bir periyotta yani 2025 yılına gelindiğinde çalışan becerilerinin 2015’e göre yüzde 41 oranında değişmesi bekleniyor. Rakam ilginç çünkü kısa zaman içerisinde yüksek bir değişimden bahsediyoruz. Şüphesiz ki bu durum çalışanlara da bazı sorumluluklar yüklüyor.

Future of Skills’in endüstri seçiminden ‘Medya ve İletişim’ bölümünü seçtiğinizde, ilk olarak global ölçekteki durum karşınıza çıkıyor. İletişim ve medya alanındaki becerilerin 2015-2021 arasında yani 6 yıl içerisinde %18 gibi bir değişim göze çarpıyor.

2015 Yılında zirvede olan dijital pazarlama, 2021 yılında da zirvedeki yerini koruyor. 2021’de ikinci sırayı ise arama motoru pazarlaması (SEO)’ alıyor. Hemen arkasında üçüncü sırada ise sosyal medya pazarlaması var. Görüldüğü üzere ilk üç sırada dijital iletişim en öncelikli beceri olarak yer alıyor. İlk on beceri arasında ise 7-8 tanesi de direkt olarak dijital evren ile direkt olarak ilgili.

Rapordaki en ilginç kısımlardan bir tanesi ise metin yazarlığı ve düzenleme (edit) kısmındaki yükseliş. Medya ve İletişim alanındaki en güçlü artış metin yazarlığında gerçekleşiyor. Bunun en temel sebepleri arasında içeriğin çok daha fazla ön planda olması ve bunun önemli bir ayrıştırıcı güç olarak ortaya çıkması yorumu yapılabilir. Listeye yeni giren beş yetkinlikten iki tanesinin daha yazarlık ile ilgili olması da dikkat çekici. Web içerik yazarı %90, yaratıcı yazarlık  ise %94oranında blogger becerisi ile benzerlik göstermekte.

Medya ve İletişim alanındaki en sert düşüş ise reklamcılık alanında. 2015 yılında en önemli ikinci beceri olan reklamcılık ve yine en önemli dördüncü beceri olan online (çevrimiçi) reklamcılık 2021’de listede yer almıyor. Buradaki en kritik konulardan bir tanesi reklamcılığın ciddi anlamda dallara ayrılması ve bu yetkinliğin giderek ajanslara verilmesi olabilir görüşündeyim.

Yetkinliklerinizin merkezinde dijital ekosistemi almak ve teknolojik okuryazarlığı attırmak buradaki en önemli adımlardan bir tanesi. Pazarlamanın bu yönüne doğru eğilim ve yönelimde çok kısa bir süre içerisinde çok daha çeşitlenecek ve gelişecek. Bundan dolayı değişimleri anlamak ve kaslarınızı da bu alanda geliştirmek geleceği yakalamak anlamında da değerli ve önemli.

Raporu daha yakından incelemek isteyenler ise bu linki tıklayabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir