Tavsiye Kitaplar – 9

Normal şartlar altında bloğumda genellikle alanıma yönelik veya seyahat üzerine kitaplar tavsiye ediyordum fakat bu sefer gelen taleplerin de etkisiyle farklı alanlarda kitaplardan da bahsetmek istedim. Bayram tatilini fırsat bilerek biraz okumaya daldım. İçeriğini sevdiğim ve okurken keyif aldığım kitapları sizlerle de paylaşmak istedim.

Daha önce tavsiye ettiğim kitapların toplu listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ken Taç Dis

Yazar: Zafer Algöz  |  Sayfa: 292  |  Yayınevi: İnkılap Kitabevi

Zafer Algöz’ün kitapları çıktığında ilk alanlardan olabilirim. 🙂 Kendisinin geçmişi anlatma ve bizi eskiye götürme yeteneğine hayranım. Zafer Algöz Ken Taç Dis kitabında, çocukluğundan gençliğine ve ustalığına kadar geçen zamanda yaşadıklarını eşsiz anlatım gücüyle aktarırken bolca güldürüyor, düşündürüyor ve hüzünlendiriyor. Dili ve akışı da oldukça temiz bir kitap. Tanıdığımız, bildiğimiz sanatçıların böylesine bilinmeyen yönlerini Algöz’ün kaleminden okumak da oldukça keyifli. Hayatında önemli bir yere sahip olan Kars, Trabzon ve Bursa anılarının yanında; tiyatro ve sinema dünyasından tanıdığımız usta isimlerle birlikte kendi özel hayatından sıra dışı karakterlere de yer veriyor kitabında. Geçmişe dönük bu şekilde keyifli yolculukları seviyorum.

Dijitalin Kitabı Mı Olur?

Yazar: Göksemin Gökalp Özdemir |  Sayfa: 232  |  Yayınevi: Elma Yayınevi

Okuduğum her beş kitaptan en az iki tanesini alanıma yönelik okumayı seviyor ve önemsiyorum. Son zamanlarda alanıma yönelik okumayı istediğim eserlerden bir tanesi de Dijitalin Kitabı Mı Olur? adlı kitaptı. Kitap iki bölümde toparlanmış. İlk bölüm marka evreni üzerine, ikinci bölüm ise dijital pazarlama üzerine. Göksemin Gökalp Özdemir’in tecrübeleri ile harmanladığı kitap keyifli bir içeriğe sahip fakat pazarlama ve iletişim alanında belirli bir seviyenin üzerindeki uzmanlar için bazı konular biraz hafif kalabilir. Kitabın ilk başında marka üzerine bölümlerin olmasını ise ayrı sevdim. Ayrıca kitabın sonunda Metaverse, NFT ve Blockchain gibi konulara da değinilmesi vizyon açısından hoşuma gitti. Dil yapısı anlamında da anlaşılır bir yapıya sahip ve çok teknik olmaktan kaçınılmış. Bu da kitabın herkese hitap etmesini sağlamış.

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Yazar: John Perkins |  Sayfa: 320  |  Yayınevi: April Yayıncılık

Bu kitap çok öncelerden çıkmış olmasına karşın bir türlü okuyamamıştım ama sonunda okumayı başardım J her şeyden önce bu kitabı ABD’de tam 24 yayınevinin yayınlamaya korktuğunun altını çizelim. Yazar 5 kez yazmaya karar verip, her seferinde rüşvet ve tehditlerle vazgeçirilmiş. Neden böyle olduğunu da kitabı okuyunca daha iyi anladım. Yazar bir ülkenin nasıl yok edilebileceğini, nasıl bağımlı bir ülke olabileceğini tüm detayları açık bir şekilde yazmış. Kitapta bazı detaylar var ki (Toplumların nasıl hasta edildiği vb.) okuyunca gerçekten tüylerim diken diken oldu. Bize öyle gelen, öyleymiş gibi hissettiğimiz birçok gelişme hamlesinin aslında ekonomik tetikçiler tarafından hayata geçirildiğini bu kitapta net bir şekilde göreceksiniz ve içerisinde bulunduğumuz durumu değerlendirme fırsatını elde edeceksiniz.

Metaverse

Yazar: Emrah Kaya |  Sayfa: 160  |  Yayınevi: Nemesis Kitap

Sevgili Emrah Kaya’yı üniversite sıralarından kampüslerde yaptığı çalışmalardan hatırlıyorum. O günden bugüne ülkemize katkısı olacak harika işler yapmaya devam ediyor. Malum Metaverse, NFT veya Blockchain son zamanların en önemli gündem başlıkları arasında. Her ne kadar çok konuşulsa da içerik olarak tam neyi ifade ettiğini anlatabilecek kişi sayısı bir o kadar sınırlı. Emrah Kaya’nın bu alana ışık tutmak için yazdığı kitabının en sevdiğim kısmı çok fazla teknik olan bir alanı olabildiğince sade anlatmaya çalışması. Kitabın ilk başında yer alan sözlükte terimleri bilmeyenler için faydalı olmuş fakat bunu en sona koysa daha mı iyi olur emin olamadım. Hızla büyüyen sanal gerçeklik endüstrisini ve toplumun radikal bir şekilde yeniden şekillenmesini öngörüleriyle aktaran Kaya, birçok konu başlığı altında oldukça anlaşılır bir dille okura aynı mesafeden sesleniyor.

Hasretinden Prangalar Hissettim

Yazar: Ahmed Arif |  Sayfa: 184  |  Yayınevi: Metis Yayıncılık

Bayram tatilimin belki de en nefes alacak kitabı Ahmed Arif’in Hasretinden Prangalar Hissettim eseriydi. Şiir sever misiniz bilmem ama Ahmed Arfi’ten okuyunca seviliyor 🙂 Bu kitapta ayrıca Ahmed Arif’e ait olan fakat daha önce yayınlanmamış şiirleri ve röportajları bulacaksınız. Bu kitabın ilk baskısının da 1968 yılında yayınlandığını söyleyeyim. Ahmed Arif’in ince ruhu ve mücadelelerle dolu yaşamına hayranlık duymaktan kendinizi alamayacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir