Fiyatlı ve İndirimli Reklamlar Hakkında Önemli Düzenleme

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde fiyat bilgisi içeren reklamlar ve indirimli satış reklamları hakkında önemli bir düzenleme kılavuzu yayınlandı.

Bu kılavuz fiyat bilgisi içeren reklamlar ile indirimli satış reklamları ve ticari uygulamalar hakkında reklam veren, reklam ajansları, mecra kuruluşları satıcı, sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcılar ve reklamcılık ile ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlara yol göstermek amacıyla hayata geçirildi.

Uzun zamandır reklam sektöründe önemli bir yer kaplayan fiyat ve indirim odaklı reklamlar artık daha sistematik ve düzenli bir şekilde inşa edilmesi gerekecek. Hem markalara hem de ajanslara bu noktada önemli görevler düşüyor. Kılavuzu incelediğimizde bazı özet noktaları sizler için derledim fakat özellikle ajansların bu kılavuzu tabiri caizse hatim etmeleri gerekecek.

Reklamcılık kanunlar özelinde de günden güne zorlaşıyor. Yasalar ve kılavuzlar ile birlikte birçok detayın daha fazla net ve açık olarak belirtilmesi gerekecek. Bu gerçekliği göz önüne alırsak yakın zamanda reklamların dili, kimliği ve evreni değişecek gibi duruyor.

KILAVUZDAN NOTLAR ŞU ŞEKİLDE

Taksit tutarlarının verildiği reklamlarda, reklamı yapılan mal veya hizmetin toplam fiyatı ve taksit sayısı, taksit tutarı ile BİRLİKTE VE OKUNABİLİR BÜYÜKLÜKTE gösterilecek veya sesli olarak belirtilmesi gerekecek.

İndirimli satış kampanyalarına ilişkin reklamlarda “…e varan”, “…den itibaren”, “…e kadar” ibaresine OKUNABİLİR BÜYÜKLÜKTE YER VERİLMESİ GEREKECEK. Yani artık küçük puntolarla değil ana punto kadar bir büyüklükte bu detaylara yer verilmesi gerekecek.

Tüketicinin ani bir karar vermesini sağlamak ve bilinçli bir tercih yapması için gerekli fırsat veya zamandan mahrum bırakmak amacıyla, gerçeğe aykırı olarak bir mal veya hizmetin sadece çok kısıtlı bir süre içinde belirli şartlar altında sunulacağı ARTIK BELİRTİLEMEYECEK. Örneğin A seyahat acentası tarafından aslında daha fazla odanın rezerv edilebilir olmasına rağmen “son 3 oda kaldı” ibaresi ile tanıtımda bulunmayacak.

Bir fiyat veya indirim reklamı, mağazadaki veya belirli bir kategorideki TÜM MAL VE HİZMETLER İÇİN geçerli olmadıkça “net”, “tümü” veya “her şey” gibi ifadeler kullanılamayacak.

İndirimin satıcı veya sağlayıcının tüm satış kanallarında/satış noktalarında geçerli olduğu reklamlarda belirtilmesine rağmen gerçekte yalnızca bazı satış kanallarının/satış noktalarının fiyat indirimine tabi olduğu izlenimini yaratan YANILTICI indirimli satış reklamları artık mevzuata aykırı kabul edilecek.

Bölgesel, aynı il içerisindeki farklı mağazalar/birimler vb. durumlar için geçerli olan indirimlerin ilgili reklamlarda açıkça belirtilmesi gerekecek.

Fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise, bu süre ve stok miktarı reklamlarda açıkça belirtilmesi gerekecek.

Satıcı veya sağlayıcının fiyat indirimini ilan etmeden 30 günden daha kısa bir süre önce satışa sunduğu mal veya hizmetler için de indirimli satış reklamı yapılabilecek fakat böyle bir durumda, indirimli satışa konu mal ve hizmetin indirim ilanı öncesinde satışa sunulduğu süre içindeki en düşük fiyatı dikkate alınacak.

“3 al 2 öde”, “1 alana 1 bedava” “500 TL üzeri 50 TL indirim”, “2. Ürüne %20 indirim”, “3 al sepette %30 indirim” gibi koşullu satışlar, “en iyi/en düşük fiyat” gibi satıcı veya sağlayıcıların indirimli satış fiyatlarının karşılaştırmalarını esas alan reklamların ARTIK KANITLANMASI gerekecek.

Reklamlarda bir mal veya hizmetin, belirli yükümlülükleri yerine getirmek koşuluyla tüketicilere bedelsiz verileceği taahhüt ediliyor ise buna ilişkin olarak tüketicilerin yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülükler reklamın ana mesajında AÇIK BİR ŞEKİLDE belirtilmesi gerekecek.

Tüketicinin ödemesi gereken tüm, teslimat ve posta ücretlerinin fiyatla birlikte gösterilmesi esas olacak. Şayet bu ücretler makul bir şekilde önceden hesaplanamazsa tüketicilere “Teslimat ücretleri geçerlidir ve varış yerine göre değişebilir” vb. ifadelerle BİLGİLENDİRİLME YAPILMASI GEREKECEK.

Bir satıcı veya sağlayıcının farklı mal veya hizmet kategorileri için farklı indirimler sağlayarak yaptığı genel bir fiyat indirimine ilişkin reklamlarda, mal ve hizmet kategorilerinin ve bunlarla ilgili fiyat indirimlerinin açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Kampanyaya dahil olan mal veya hizmetlerin “kış sezonu ürünleri”, “…marka ürünler”, “mavi noktalı ürünler”, “2. ürüne” ve benzeri ifadelerle tüketicilerin anlayabileceği AÇIK VE ANLAŞILABİLİR BİR ŞEKİLDE AYIRT EDİLEBİLİR olması gerekecek.

Bir mal veya hizmete ilişkin indirim yapıldığını gösteren reklamlarda fiyat indirimi izlenimi uyandıran “şahane/muhteşem kasım/cuma teklifleri”, “dev fırsatlar”, “yıldızlı günler” ifadeleri veya genel fiyat indirimi niteliğindeki “Bugün tüm ürünlerde % 20 indirim”, “Bugün tüm ürünlerde 10 TL indirim” ya da “Bu hafta tüm kırtasiye ürünlerinde % 20 indirim” ifadeleri kullanılabilir. Bu reklamların kendisinde her bir ürünün indirimden önceki fiyatının belirtilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, söz konusu reklamlar kapsamındaki ilgili mal ve hizmetlerin her birine ilişkin kendi duyurularında “önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat” veya “bir önceki fiyat”ın belirtilmesi artık zorunlu olacak.

Bir mal veya hizmete ilişkin olarak tüketicinin satın alma davranışı ve diğer kişisel verileri analiz edilerek sunulan fiyatlarda ARTIK KİŞİLLEŞTİRİLMİŞ FİYAT olduğu kabul edilecek.

Teslimat için yapılması gereken zorunlu ve makul masraflar haricinde, tüketicinin bir malı edinebilmesi için ödeme yapması gerektiği durumlarda, o mal için bedelsiz, bedava, ücretsiz veya bunun gibi tanımlamalarda bulunmaması gerekecek.

Bir malın aynı e-ticaret platformunda ve aynı satıcı tarafından farklı uzantılar üzerinden satışa sunularak farklı indirim oran ve tutarları belirlenmesi halinde bu durumun ortalama tüketici nezdinde uygulanan indirim konusunda anlam karışıklığına neden olduğu dolayısıyla mevzuat hükümlerine aykırı olacağı değerlendirilmektedir.

Çocuklara yönelik indirimli satış reklamlarında  Mal veya hizmetin fiyatının düşük olduğu algısı oluşturacak şekilde, fiyat bilgisinin yanında “yalnızca” veya “sadece” gibi ifadeler artık kullanılamayacak.

Çocuklara yönelik indirimli satış reklamlarında bir mal veya hizmeti edinmek için, ebeveynlerini veya başkalarını ikna etmeye doğrudan teşvik edilmemesi gerekecek.

Bir mal veya hizmete ilişkin makul sayılabilecek bir süre ve miktarda söz konusu mal veya hizmeti ya da bunların muadillerini belirtilen fiyattan sunamayacağına veya başka bir yerden tedarik edemeyeceğine ilişkin yeterli bilgi sahibi olunmasına rağmen tüketiciyi bu konuda uyarmaksızın mal veya hizmetlerin o fiyattan reklamı yapılamayacak.

Mal veya hizmetin tesliminden doğan ve tüketici tarafından ödenecek giderlerin bulunması halinde bu giderlerin tutarı; tutarın belirli olmaması halinde ise hesaplanma yöntemi hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesi gerekecek.

Kılavuzun tamamına erişmek için burayı tıklayabilirsiniz. Bundan sonra gerçekleştirilecek reklamlarda bu kapsama giren detaylara özellikle dikkat edilmesi gerekecek. Aksi durum önemli cezalarla karşı karşıya kalınma durumu olabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir