Başlık biraz sert mi olur diye düşünmedim değil ama bu başlığın yazıya hak ettiği değeri ve anlamı katacağını düşündüğümden dolayı değiştirmek istemedim. Yazının konusu iPhone 6 Plus’ın bükülmesi hadisesinden ileri geliyor. Fakat bu yazıda iPhone 6 Plus’da ortaya çıkan bu durumun teknolojik kısmı üzerinde durmayacağız. Benim olayım Apple’ın bir serisinde ortaya çıkan bu durumun ilgisiz olan markalar tarafından bir pazarlama aracı olarak kullanması üzerine odaklı.
Sosyal medya’nın pazarlama dünyasına kazandırdığı en büyük yetkinliklerden bir tanesinin markaların proaktif eylemler sergileme yetkinliğini geliştirmesi oldu. Fakat bu kimi zaman ilginç durumları da yaratmıyor değil. Bunun en bariz örneğini yakın zamanda iPhone 6 Plus’ın bükülmesi vakası sürecinde yaşadık.
Öncelikle belirtmek isterim ki telefon ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların bu malzemeyi bir pazarlama aracı olarak kullanması kadar doğal bir süreç olamaz. Dünyadaki en büyük rakibinizde ortaya çıkan bu durum elbette pas geçilemez. Dolayısıyla kelamım telefon ve telekomünikasyon sektöründe olan markalara değil.
Benim sözüm Apple ile aynı sektörde olmayıp da ortaya çıkan bu durumu yaratıcı bir sosyal medya içeriğine döndürmeye çalışan markalara.
Apple’ın sadece iPhone6 Plus serisinde ortaya çıkan bu sorun sizi bu denli ilgilendirmemesine rağmen ilgilendiriyorsa ben bu konuya Apple’ın ne kadar önemli ve büyük marka olduğu açısından bakar, sizinde marka acizliğiniz olarak değerlendiririm. İfadelerim sert olabilir ama benim cümlelerimde de herhangi bir bükülme söz konusu değil.
Sizinle hiç ilgisi olmayan, sizi direkt olarak ilgilendirmeyen bir markada meydana gelen bu durumu -üstelik bu markanın bugüne kadar ürettiği ürünlerin sadece bir serisinde ortaya çıkan bir durum- kendi markanız için kullanmak yaratıcılık olmasa gerek. Her gün farklı sektörlerde bir çok markanın farklı ürünlerinde bu denli hatalar ortaya çıkabiliyor. Özellikle Apple’ı bu iletişime Düğün organizasyon dahil etmek onun marka imajından yararlanmak isteğimi yoksa biz senin kadar yenilikçi olamıyoruz ama senin hatanı da büyük bir heyecanla kullanmaktan zevk alırız hevesi mi?
Sosyal medyada içerik üretmek kolay değil. Hele ki viral bir içerik yaratabilmek hiç kolay değil. Fakat bu markaların etik kuralları olmaması anlamına da gelmemeli. Sizi direkt olarak ilgilendirmeyen bir markada ortaya çıkan olumsuz bir durumu Düğün fotoğrafçısı iletişiminizde kullanıyor olmak ne denli doğru? Bu içerikler tüketicilerin hoşuna gitmiş olabilir, binlerce retweet, beğeni almış olabilir ama bu sonuçlar yapılan işin etik ve doğru olduğunu göstermez.
Ben bir Apple kullanıcısıyım. Bu markayı tercih etmemde kendime göre nedenlerim mevcut. Fakat saplantılı Tanıtım film bir Apple kullanıcısı değilim. Bu yazdıklarımı Apple hayranlığından öte pazarlamacı hassasiyeti kimliğimle dile getirmek istedim.
Yorum sizin…


-
Pazarlama
/ 4 hafta agoMarka Evreninde Adaptasyonun Önemi
Darwin’in doğal seçilim teorisinin temeli olan “Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan” prensibi,...
-
Pazarlama
/ 1 ay agoBilgilendirici Pazarlamanın Gelişen Gücü
Bilgilendirici pazarlama ile mevcutta olan bir ürünün özelliklerini veya avantajlarını müşteri beklentilerine uygun sunabilme...
-
Dijital Pazarlama
/ 2 ay agoSadece Neticeye değil Hatice’ye de Bakmak
Dijital evrende rakamların etkisi müşterinin önüne geçmeye başladı. Bu durum zamana kalmak isteyen markalar...
-
Araştırma
/ 2 ay agoChivas Regal Etkisi Nedir?
Chivas Regal Etkisi,bir ürün veya markanın kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan, daha yüksek fiyatlandırmayla daha...
-
Pazarlama
/ 3 ay agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 4 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 5 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 5 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 6 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 7 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 7 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 10 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...