Abonelik Modelinin Geleceği ve Otomotiv Örneği

Abonelik modelinin genişleyen uygulamaları, hayatımızın birçok noktasında karşımıza çıkmaya başlamasına karşın, en ilginç değişimi yaratacağı alanlardan bir tanesi otomotiv sektörü olacak. Her ne kadar aboneliğe sahip olmanın “Subscription Fatigue” yani “Üyelik Yorgunluğu” olarak ifade edilmeye başlandığı döneme adım atsak dahi.

Dünyanın en büyük bankalarından bir tanesi olan UBS, abonelik ekonomisinin değerinin 2025 yılına kadar dünya genelinde 1.5 Trilyon dolara ulaşacağını ve pazarın hiper bir şekilde genişleyeceğini tahmin ediyor. Bu rakamın 2020 yılında 650 Milyar dolar düzeylerinde olduğu ve yıllık büyümenin %18 düzeylerinde gerçekleştiğinin de aynı raporda yer aldığını belirtelim.

Dünya genelinde abonelik modeli özellikle medya, video streaming ve müzik sektöründe büyük bir atak yapmasına karşın, özellikle streaming ve müzik sektörüne yönelik abonelik sayıları yavaş yavaş düşüş göstermeye başladı. Bunun arkasındaki en büyük nedenlerden bir tanesi, sektörün pandemi ile birlikte çok büyük bir büyüme göstermesi ve kişi başına hedeflenen tüketimin çok çok üzerine çıkılması. Örneğin, bir kişi yıl içerisinde ortalama 5 dizi, 40 film izlerken pandemi dönemi ile birlikte özellikle video streaming platformlarında içerik tüketme hızı x5 – x6 seviyelerine çıktı. Bu durumda mecralar içerik üretmek için beklenenin çok ötesinde bir bütçe ayırmak zorunda kaldı ve finansal açıdan dengesizlikler oluştu. Aynı zamanda tüketicilerin mecralara karşı doygunluk seviyeleri de arttı.

Şu an FIPP Limited (“FIPP”) tarafından yayınlanan video streaming ve müzik platformlarının 2023 İlk Çeyrek abonelik rakamlarını aşağıda bulabilirsiniz. Bu iki sektör biraz doygunluk düzeyine ulaşmasına karşın medya ve otomotiv sektörü bu alandaki yeni ve en güçlü oyuncular. Örneğin, New York Times’in dijital abonelik modelinde 2021 yılı abone sayısı 7 Milyon civarlarındayken 2022 yılının sonunda bu rakam 9 Milyon seviyelerine çıktı.

Bundan dolayı iş kollarında abonelik modelini düşünmek bu alan üzerine nitelik ve kalitesi yüksek içerik üretmek üzerine planlama yapmak gerekmekte. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri ise artık tüketicilerin birkaç evren içerisinde birçok konuyu çözme eğilimine girmesi. Bu özellikle birbirini besleyen modellerin ortaya çıkmasına ve markaların ortak evrenler kurmasına da kapı aralayacak gibi duruyor. 

Instagram’da Ağustos 2022’de abonelik modelini hayata geçirdi. En ilgili takipçilerine aylık abonelik ücreti karşılığında özel içerik ve avantajlar sunar bu model. Hayata geçirilen abonelik modeli ile içerik üreticilerinin de oldukça iyi gelirler elde etmeye başladığını da söyleyebiliriz.

Abonelik özelliğinin en güçlü yanlarından bir tanesi de tartışmasız ki kullanıcıya kişiselleştirme ayrıcalığını sunması ve markaya güçlü bir kişisel veri akışını sağlaması. Her ne kadar abonelik konusu popüler gibi görünmesine karşın Kearney Tüketici Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma önemli bir sonucu da ortaya koymakta. Bu araştırmaya katılan tüketicilerin yarısından fazlası abonelikler için ayda 50 dolardan daha az ödeme yapmak istiyor. Enflasyon ile birlikte mal ve hizmetlerin maliyetleri arttıkça, tüketiciler de aboneliklere karşı temkinli hale geliyor.

Alman otomotiv şirketi BMW, Güney Kore de dahil olmak üzere abonelik modelini aktif olarak kullanmaya başladı ve aylık koltuk ısıtmalarını abonelik modeli üzerinden hizmetine sundu. Markanın online platformlarından ay bazında 18 dolarlık bir abonelik ücreti ödeyerek bu özelliği satın alabilmek mümkün.

Bir diğer örnek ise Amerikalı bir otomotiv şirketi  General Motors. Marka 2022 yılında abonelik modeli üzerinden 2 milyar dolarlık bir gelir elde etti. General Motors’un şu an  Amerika yollarında yaklaşık 16 milyon aracı var ve bu araçların dörtte biri abonelik özelliklerine sahip. 2030 yılına kadar ise şirket kendisine abonelik geliri olarak 25 milyar dolarlık bir hedef koydu. Bahsettiğimiz durumun General Motors’u birçok online mecra ile aynı ekosisteme koyabilecek düzeyde olduğunu da belirtelim.

Otomotivde abonelik modelini sadece sahip olunan araçlar üzerinden de düşünmemek gerekiyor. Örneğin, Porsche Drive bazı ülkelerde hafta sonu kaçamakları, randevu geceleri veya tatiller gibi bir aydan daha kısa abonelik modellerini uygulamaya almış durumda. Programda minimum dört saat veya günlük ve haftalık seçenekler bulunmakta. Kiralama modeline göre çeşitli farklar sunmasına karşın bu modelde tüketim hayatındaki yerini almaya başladı diyebiliriz.

Bu başlığın özellikle otomotiv sektöründe yeni bir kanalmış gibi düşünülmesi gerekiyor. İnternet ile birlikte otomobiller artık birer akıllı araç gibi konumlandırılıyor. Buradan hareketle markaların abonelik yaklaşımını görmezden gelebilmesi mümkün değil. Sahiplik evrenine kadar neredeyse her alanı etkileyecek olan abonelik modeli, net bir şekilde gelir arttırıcı bir alan. Uygulama adımlarını farklı farklı modellerde yavaş yavaş görmeye başladığımız bu yaklaşım, yakın gelecekte en çok konuşulan başlıklardan bir tanesi olacak. Abonelik modeli daha kapsayıcıdır. Bu model ihtiyaçlarınıza göre esnek olacak şekilde tasarlanır ama kiralama da sınırlar daha belli ve katı sözleşmeye dayalıdır.

Otomotiv özelinde bu konu aylık yinelenen gelirden (MRR) ziyade daha çok yıllık veya bir defaya mahsus satın alma şeklinde gerçekleşmekte. Doğru bir ürün ve konumlandırma ile beraber bu alan markalara etkili ve kazançlı bir evrenin kapılarını açabilir.

Konuyla ilgili daha fazla detayı Türkiye’nin en uzun soluklu otomotiv programı 8.Etap’ta Murat Öztürk ile birlikte değerlendirdik. Programın tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir