“Ben savaşırken herkes taktiklerimi görebilir; fakat hiç kimse asıl zaferin kaynağı olan stratejiyi göremez.” der Sun Tzu. Bu noktadan hareketle benim de merak ettiğim bir soru var; markanızın, kurumunuzun veya kendinizin ‘Dijital Pazarlama Stratejisini Nasıl Belirliyorsunuz?’.
Dijital dünyaya adaptasyonun hızlı olduğu bir dönemdeyiz. Sosyal alışkanlığın getirdiği uyum sayesinde dijital pazarlama araçlarını kullanmanın hiçte zor olmadığı bir süreç bu. Zor olansa dijital pazarlama araçlarını kullanmadan önce bu kanalları niçin, nasıl, neden ve ne şekilde kullanılacağının belirlenmesidir.
Bu yazıda dijital pazarlama araçlarını kullanmaya başlamadan önce yol haritanızı belirlemenize yardımcı olacak analiz yöntemlerini inceleyeceğiz. Dijital Pazarlama’da yola çıkmadan önce aşağıdaki 12 analiz yöntemini uygulayarak iletişim stratejilerinin belirlenmesi ve hedeflerin oluşturulması oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu analizler sizi ve işlerinizi farklı kılacak, hedef kitlenize daha kolay ulaşmanızı ve etkileşim içerisine girmenizi sağlayacak, kaynaklarınızı daha doğru ve etkili kullanmanıza yardımcı olacaktır.
1- Duygu Analizi
Tüm mesajların incelenerek segmente edilmesi ve içerik ayrıştırmalarının duygusal boyutta yapılmasıdır. Markanızın yanında rakiplerinizin ve sektörünüzün de duygusal yoğunluk noktalarının tespit edilmesidir.
2- Topluluk Araştırması
Hedeflediğiniz kitlelerin konuştuğu toplulukların tespit ve analiz edilmesidir. Her sector kitlelerinin konuştuğu alanlar farklı olabilir. Örneğin otomotiv kitlelerinin kendi mecraları vardır. Bu mecraların içerisine onlardan biri gibi dahil olarak detaylı analiz yapılmasıdır.
3- Konsept Dinleme
Marka ismi geçmeden markanın sahiplendiği başlıkların ve konuların analiz edilmesidir. Olmak istediğiniz alanda insanlar sizinle ilgili neler konuşuyor, neler yaratıyor gibi sorularınızın cevaplarınızı bulacağınız analizdir.
4- Rekabet Analizi
Rakiplerin var olduğu mecralardaki performanslarının incelenmesi, odak noktalarının tespit edilmesi, iletişim tonlarının analiz edilmesi, önceliklerinin belirlenmesi gibi rakiplerin A’dan Z’ye detaylı olarak incelenip, kategorileştirmesinin yapılmasıdır.
5- Kriz Raporları
Muhtemel negatif durumların veya kriz yaratacak etkenlerin belirlenmesidir. Aynı zamanda sektörde daha önceden ortaya çıkmış krizlerin incelenmesi ve yapılacak/yapılmayacaklar listesinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu incelemenin global ölçekte olması oldukça faydalı olacaktır.
6- Kitle Trend Analizi
Hedef kitlenin takip ettiği trendlerin belirlenerek hareket ve değişim noktalarının analiz edilmesidir. Bu kısım içerik stratejisini destekleyecek en önemli çıkarımların olacağı noktalardan bir tanesidir.
7- İlgi Analizi
Hedef kitlenin nelere, ne şekilde, ne zaman ilgi gösterdiğinin tespit edilmesidir. Konuşacağınız kitlenin ilgilendiği trendleri bilmek farklılaşma açısından çok büyük avantaj sağlayacak ve o kitle ile kolaylıkla etkileşim kurmanıza fayda sağlayacaktır.
8- Ayak İzi Raporu
Sektöre yönelik dijital kanallarda bırakılan geçmiş ayak izlerinin incelenmesidir. Siz fark etmeyebilirsiniz ama markanız bundan on yıl önce dijital bir kaza yaşamış olabilir. Bu durumu bilmeden veya haberiniz olmadan sonrası için çalışmak ileride sıkıntı yaratabilir. Bundan dolayı dijital alanda tüm ayak izlerin en derinine kadar incelenmesi gerekmektedir.
9- Söylem Analizi
Sektörünüzün ve rakiplerinizin söylem incelemeleri, sahiplik alanlarına bakılmasıdır. Konuşmak veya sahiplenmek istediğiniz konular olabilir ama sizden çok daha güçlü bir marka (Maalesef ki güç burada önemli bir etken. Güçten kastımız ise ‘Marka’, ‘Bütçesel’ vb. olgular) bu alanı çok önceden sahiplenmiş ve kazanmış olabilir. Bu analiz ile bunları çok önceden tespit edebilirsiniz.
10- Müşteri Yönetim Analizi
Sektörünüzün dijital kanallarda müşteri yönetim şekilleri ve süreçlerinin analiz edilmesidir. Müşteri şikayetleri yoğun olarak hangi başlıklarda geliyor, tüketiciler genel olarak şikayetlerini hangi kanallardan dile getiriyorlar, nelerden şikayet ediyorlar, sektörün kangren olduğu konular neler gibi çıkarımlar sayesinde müşteri yönetim ve iletişim politikası gibi müşteriye temans edecek noktalara dair katma değerli sonuçların çıkacağı analizdir.
11- Geçmiş Analizi
Markanın geçmişte sahip olduğu dijital kanalların analiz edilmesidir. Sosyal mecralar kullanılıyor, web siteleri gibi sahip olun tüm dijital kanalların kitle, içerik, görsel, söylem, aksiyon ve tepki analizlerin incelenmesidir.
12- Sahiplik Analizi
Markanızın ve şirketinizin sahip olduklarının analiz edilmesidir. Bu sahipliği sadece mecra olarak değil yetkinlikler, yapabilirlikler, kabiliyetler, öncelikler gibi düşünebilirsiniz. Bunları bilmek aslında birçok sorunun yanıtını kendiğinden de verecektir.
Bugünün dijital dünyasında hayallerin, fikirlerin sonu yok. Yapabilirliklerin maddi ölçeği de ciddi düzeyde düşmüş durumda. Dijital dünyanın getirdiği kolaylık aslında kendi içerisinde bir karmaşıklığı da doğuruyor. Bu karmaşıklıkta bir şeyler yapıyorum hissiyatına kapılmak hiçte zor değil.
Bundan dolayı ne yaptığınızı bilmek için öncelikle bir strateji belirlemek gereklidir. Başarılı strateji içinse yukarıda bahsettiğimiz analizler en doğru yol göstericilerdir.
Bir yanıt yazın