Bir soru ile başlamak istiyorum. Bugün itibariyle kaç platforma ücretli aboneliğiniz bulunuyor?
Spotify, Netflix, Disnep Plus, Youtube, Soundcloud, Wetransfer, Zoom, Blu TV, Exxen, Harvard Business Review, Gain, Digitürk, Movavi, Kozoom, Apple, Freepik.
Bu platformlar ilk bakışta aklıma gelen, içeriği veya hizmeti için her ay düzenli olarak para ödediğim mecralar. Abonelik yaklaşımı bir anlamda yeni normalimiz olmaya başladı, ne dersiniz?
ÜYELİK YORGUNLUĞU
Bu arada bu kadar aboneliğe sahip olmanın “Subscription Fatigue” yani “Üyelik Yorgunluğu” olarak ifade edilmeye başlandı. Dr. Duygu Aydın Aslaner’in ifadesiyle bu bir anlamda tüketicideki “Dijital Açlık” ile çok yakından ilgili.
Dünyanın en büyük bankalarından biri olan UBS, abonelik ekonomisinin değerinin 2025 yılına kadar 1.5 Trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. 2020 yılında bunun 650 Milyar dolar düzeylerinde olduğunu belirtiyor ve yıllık büyümenin %18 düzeylerinde gerçekleştiği notlarına ekliyor.
Deloitte Avustralya’nın yaptığı Medya Tüketici Anketine göre bir kişi, aboneliklere hedef bütçelerinden %10 daha fazla harcıyor ve %58’i birden fazla aboneliğin artan maliyetlerinden endişe duyduğunu söylüyor. Üstelik bunlar eğlenceye yönelik ve zorunlu olmayan abonelikler.
TOGG YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİYOR
Markaların içerik ve hizmetleri karşılığında, onlara aylık veya yıllık olarak bir ücret ödenmesini sağlayan abonelik sistemleri artık temel bir iş modeli olmaya başladı. Bu konunun ne kadar önemli olacağına dair önemli gelişme de 14 Mart tarihinde yaşandı. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu yani TOGG tarafından fiyatları açıklanan otomobilleri incelerken oldukça önemli bir detayla karşılaştım.
TOGG çıktığı ilk günden bu yana kendisini sadece bir otomobil değil, aynı zamanda Togg ekosistemine bağlı ve hayatınızı kolaylaştıran çözümler sunulacak akıllı bir cihaz olarak tanımlıyor. Örneğin, T10X modeli kişisel verilerinizi güvende tutarak nerede olursanız olun, size sürekli çevrimiçi olma imkânı sunuyor. Bu noktada akıllı cihaz yaklaşımı kapsamında Trumore uygulamasını merkeze alan Togg, abonelik özellikleriyle dikkat çekmekte.
T10X’un Trumore uygulaması ile entegre çalışacağının altını çizelim. Otomobil içerisinde yaşayacağınız deneyimin zenginleşmesini istiyorsanız bu uygulamayı kullanmak önemli. Trumore kapsamının şu an için neler olduğunu aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Görsele baktığınızda ise kırmızı ok ile işaretlediğim kısma dikkat etmenizi istiyorum.
Buradaki bölümün açıklaması katalogda şu şekilde yer alıyor: 2023 yılında alınan tüm akıllı cihazlarda, teslim tarihinden itibaren ilk 6 ay boyunca bu paket ücretsiz olarak sunulacaktır.
“Trumore Premium Dijital Paket” olarak sunulan bu paketi, aracı teslim aldıktan sonra 6 ay boyunca ücretiz olarak kullanabileceksiniz. 6 ay sonra ise bu hizmetleri veya herhangi birisini satın almak istiyorsanız uygulamaya belirli bir ücret ödemeniz gerekecek diye anlıyoruz. Abonelik yaşamımıza artık otomobillerimizin de dahil olmaya başladığı bir evrene HOŞ GELDİNİZ!
OTOMOBİL ÜZERİNDEN VERİ KULLANIMI
Bu durumun rekabette tüm dengeleri değiştirecek önemli bir konu olduğunun altını çizelim. Bir diğer önemli konu ise veri kullanımı. Otomobil akıllı bir cihaza dönüşünce ve her şey internet ile bağlantılı hale gelince, tartışmasız ki veri kullanımı da kritik bir detay oluyor.
T10X modelinde aylık 5GB veri kullanım paketi standart olarak 7 yıl boyunca ücretsiz olarak sunulmakta. Yedi yıl sonra ne olacağı ile ilgili şu an bir bilgiye henüz ulaşamadım ama yüksek ihtimalle ücretli olacak gibi duruyor. Tıpkı cep telefonlarımızdaki paket mantığında düşünebiliriz. Bunun yanında 50GB yüksek veri kullanımı ise pakete dahil özellik olarak sunulmakta. Şüphe siz ki ülkemizdeki internet hızının burada kritik bir etken oynayacağının da altını çizmek gerek.
T10X içerisinde kullanılan trafik ışığı tanıma sistemi, ön çarpışma uyarısı, acil durum frenleme, yoğun trafik pilotu gibi güvenlik özelliklerinin belirtilen konfigürasyonlar doğrultusunda 2023 yılı içerisinde, ücretsiz olarak uzaktan güncelleme ile aktif hale getirileceği notu var. İlerleyen yıllarda tıpkı cep telefonlarındaki gibi bu özellikler içinde güncellemeler yapmamız veya yaptırmanız gerekebilir.
BAŞKA TOGG ÜRÜNLERİNE HAZIR OLMALI MIYIZ?
Birkaç zaman sonra TOGG markalı cep telefonları, akıllı saatler, ev cihazları veya kulaklıkların da hayatımıza gireceği görüşündeyim. Tıpkı Apple yaklaşımında olduğu gibi TOGG kendi teknoloji ekosistemi yaratacak bir dünya oluşturabilir. Bu detayı ile bence çok doğru bir hamle olabilir görüşündeyim. Özellikle Trumore uygulaması hedefini görünce bu söyleme daha çok ikna oldum.
Bu konuyla ilgili yakın bir zamanda Togg ile iletişim kurmaya ve bu yaklaşımdaki bakış açılarını öğrenmeye çalışacağım. Yeni bilgiler elde ettikçe, yeni içerikleri de sizlerle paylaşacağım. Togg ile ilgili daha önce “Togg İçin Bu Riskleri de Unutmamak Gerek” isimli bir yazı yazmıştım. Vizyonunu oldukça beğenmeme karşın doğru planlama, tüketici güveni, algı ve markalaşma bu süreçteki en önemli detaylardan. Sadece ürün üretmenizin yeterli olmadığı bir dönemden bahsediyoruz.
Bir yanıt yazın