Yılın Sözcüğü: “Permacrisis” Nedir?

Bir yılı özetlemek isteseniz bunu nasıl ifade ederdiniz?

Dünya genelinde birçok farklı kuruluş İngilizce’de yılın sözcüğünü seçmekte. Her yıl geleneksel olarak yılın kelimesini seçenler arasında en bilinenleri ise Oxford ve Collins sözlükleri. Collins sözlüğü 1819’dan beri sözlükler yayımlıyor ve 2013’ten bu yana da her yıl dilbilimcilerden ve iletişimlerden oluşan jüriyle yılın sözcüğünü belirliyor.

Yılın sözcüğü ile ilgili Oxford tarafında henüz bir açıklama olmamasına karşın Collins sözlüğü geçtiğimiz hafta yılın kelimesini ‘Permacrisis’ olarak seçtiğini açıkladı.

‘Hepkriz veya Kalıcı Kriz’ olarak Türkçeye çevrilen Permacrisis, uzun süren istikrarsızlık ve güvensizlik dönemini ifade etmekte. Permacrisis İngilizcede kalıcı anlamına gelen “Permanent” ile kriz anlamına gelen “Crisis” sözcüklerinin birleşmesinden türemiş.

Dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik istikrarsızlık, yaşam maliyeti krizi, siyasi ve tedarik zinciri sorunları, salgın ve sağlık problemleri, iklim değişikliği gibi konuların ortaya çıkardığı sonuçlar kalıcı hale gelmeye başladı. Permacrisis bir anlamda bir sorunun kısa vadede çözülememesi yani kalıcı hale gelmesini ve etki düzeyini ifade ediyor. Örneğin, Covid-19 salgınının 2 yılı geçkin süredir halen bitmemesi ve hayatımızdaki etkisinin her anlamda devam ettirmesi gibi.

Permacrisis kapsamında yer alan konular, hem içeriği hem sonuçları itibariyle de dünyanın genelini ilgilendirmekte. Bu açıdan da ilgili konuların ölçeği ayrı bir değerlendirme konusu. Kalıcı kriz kapsamında bulunan konuların sonuçları ve etkileri de net bir şekilde bilinemiyor ve ölçümlenemiyor.

Bu kelime dünyanın içerisinde bulunduğu güvensizlik ve istikrarsızlık ortamını net bir şekilde ifade ediyor dersek sanırım ki yanılmış olmayız.

COLLINS SÖZLÜĞÜ’NÜN SON 5 YILDA SEÇTİĞİ KELİMELER

* 2021: NFT (Non-Fungible Token)

* 2020: Lockdown (Sokağa Çıkma Yasağı)

* 2019: Climate Strike (İklim Protestosu)

* 2018: Single-use (tek kullanımlık)

* 2017: Fake News (yalan haber)

 

Kapak Görsel Kaynak: thetimes.co.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir