Vatikan Hakkında 20 İlginç Bilgi

Vatikan, Roma’nın tam kalbinde yer alan ve her yönüyle kendine özgü bir “devlet içinde devlet” yapısı sunan eşsiz bir yer. İtalya gezim sırasında bu küçük ama tarihiyle büyük ülkeyi keşfetme fırsatı buldum.

Burası dünyanın en küçük ülkesi olarak geçiyor. Hazırsanız, bu büyülü keşfe birlikte çıkalım! Tarih, sanat, inanç ve mimarinin iç içe geçtiği bu atmosfer, beni fazlasıyla etkiledi. Dünyanın en küçük ülkesini ise yaklaşık 7 saatte gezebildim. Gerçekten her köşesi başka bir hikâye fısıldıyor. Hazırsanız Vatikan’ın ilginç detaylarına birlikte bakalım. 🙂

VATİKAN HAKKINDA GENEL BİLGİ

Ülkenin temelleri Aziz Petrus’un (St. Pietro) öldüğü yerde atılmış. Vatikan, 1929 yılında Laterna antlaşması ile bağımsızlığını ilan eden ve şu an ‘Mutlak Monarşi’ ile yönetilen dünyanın tek ülkesi. Buranın yüzölçümü yaklaşık 45 hektar ve Vatikan aslında bir mikro devlet. Burada yer alan Aziz Petrus Bazilikası’nın yapımına 1506 yılında başlanmış ve inşaatı tam 120 yıl sürmüş. Sistine Şapeli ise 1473–1481 yılları arasında inşa edilmiş ve Michelangelo’nun freskleri ise 1508–1512 yıllarında yapılmış. Bu arada sanılanın aksine Michelangelo, Sistina Şapeli’nin tavan fresklerini yatarak değil, özel bir iskele üzerinde ayakta durarak boyamış. 

Papa bu ülkenin hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideri konumunda yer alıyor. Bu ülkenin genel anlamda özel bir konumlaması mevcut. Bu özerklikten dolayı Vatikan adına yapılan tüm resmi işlemler ‘Kutsal Makam’ ismi ile gerçekleştirilmekte. Şu anda ülkenin nüfusu yaklaşık 1.000 kişi civarında ve Papa’nın sözleri yasa hükmünde. Nüfusu büyük çoğunluğu din adamları ile idari personelden oluşmakta.

Katolik meshebinin merkezi olan Vatikan’ın ismi, eski zamanlarda, Tiber Nehri’nin sağ kıyısında, Milvio Köprüsü ile şimdiki Sixtus Köprüsü arasındaki bataklık alanı tanımlamak için kullanılmış. Vatikan, yalnızca dini bir merkez değil, aynı zamanda diplomatik olarak tanınan ve dünya genelinde temsilciliği bulunan bir devlet. 

Vatikan Sınırları

VATİKAN’A GİRİŞ NE KADAR SÜRÜYOR?

Vatikan’daki uzun ziyaretçi kuyruğunu ilk gördüğünüzde gözünüz korkabilir. Bu nedenle birçok kişi “Hızlı Geçiş” ya da “Online Bilet” gibi alternatifleri araştırmaya başlıyor. Ancak bu tarihi mekânın, kısıtlı zamanla gezilmesi pek de mümkün değil. Vatikan’a giriş için o uzun kuyruğa girdim ve 2 saat gibi bir zamanda içeri girebildim. 

vatikan-sıra-bekleme

GİRİŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Vatikan’a giriş için kapıda ve online olarak iki bilet alma opsiyonu mevcut. Metrolarda satılan biletlere çok güvenmediğimiz için almadığımızı da belirtmek isterim. Eğer sıra beklemeyi tercih ederseniz saat 10’dan önce alanda olmanızı öneririm. Bu sayede hem günü öldürmemiş oluyorsunuz hem de sıra daha kalabalıklaşmadan yerinizi alıyorsunuz. Kapıdan alınan biletler için uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz. Ek olarak sesli rehber almak isterseniz de ücreti 7 € ek ücretle temin edilebilir.

Eğer online olarak bilet almak isterseniz bu işlemi en az 2 hafta öncesinden tamamlamış olmanız gerekiyor. Aynı gün online bilet alma işlemini eğer şansı değilseniz bulmanız mümkün değil. Bilet fiyat bilgileri ise aşağıdaki gibi. Bu arada Vatikan’a bilet alırken öğrenci kartı, basın kartı gibi indirim için ekstra hiçbir şeyden yararlanamıyorsunuz.

Bazilika yaz aylarında sabah 07:00’de, kış aylarında ise 08:00’de açılıyor. Yazın ise 19:00’a, kışın ise 17:00’ye kadar açık bulunuyor. Kubbe çıkışı ise yazın 18:00’de, kışın 17:00’de sona ermekte. Çarşamba günleri ise kubbeye çıkış kapalı.

Not: İçeride dizler, omuzlar ve sırt kapalı olmalıdır.

Kapsam Bilet Türü Fiyat
Vatikan Müzesi Kapıda 20 Euro
Vatikan Müzesi ve Sistine Chapel (Hızlı Geçiş) Online 28 Euro
Vatikan Müzesi, Sistine Chapel ve St. Peter’s Basilica Online 45 Euro
Aziz Petrus Bazilikası Kubbe Çıkışı
Asansör + Merdiven 10 Euro
Aziz Petrus Bazilikası Kubbe Çıkışı Merdiven 8 Euro

VATİKAN’DA GEZİLECEK YERLER

Vatikan’da mutlaka görülmesi gereken başlıca yerler arasında Vatikan Müzesi, Sistine Şapeli, Aziz Petrus Bazilikası (St. Peter’s Basilica), San Pietro Meydanı ve hemen yakınındaki Castel Sant’Angelo bulunuyor. Bu alanlar hem dini hem tarihi hem de sanatsal açıdan oldukça zengin ve etkileyici. Özellikle Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli, Rönesans sanatının zirvesini temsil eden eserlerle dolu ve her biri ciddi zaman ayırmayı gerektiriyor Bazilikanın kubbesine çıkmak isterseniz manzara için ayrıca zaman ayırmalısınız ama bence buraya kadar gelmişseniz deneyimlemenizi öneririm.

Tüm bu yerleri dolu dolu gezebilmek, güvenlik kontrolleri ve olası sıra beklemeleriyle birlikte en az 5-6 saatlik bir zaman dilimi gerekli. Bu nedenle erken saatlerde gelmeniz, gerekirse biletleri önceden online olarak almanız planınızı daha verimli hale getirebilir. Rahat ayakkabılar giymenizi de öneririm. Ayrıca kıyafet kurallarına dikkat etmek iyi olur.

VATİKAN ULAŞIM

Roma’da metro oldukça yaygın. Şehrin birçok önemli yerine metro ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Vatikan’a ise Kırmızı Hatta binerek gidebilirsiniz. Bu arada Roma’da ulaşım için Google Maps’i kullanmanızı tavsiye ederim. Metro, Otobüs gibi tüm ulaşım araçlarının durak, mesafe bilgilerini size bulunduğunuz alanı çizerek veriyor.

Vatikan Metro Ulaşım

VATİKAN HAKKINDA İLGİNÇ 15 BİLGİ

1- Roma sınırları içerisinde yer almasına karşı ayrı bir devlet olan Vatikan, Dünya’nın en küçük ülkesi ve bağımsız ulusu. Yüzölçümü yalnızca 0.49 km² 

2- Papa’nın korumalığını 110 kişiden olan İsviçreli askerler yapıyor ve bu gelenek 500 yılı aşkın süredir bu şekilde devam ediyor. Bu arada Papa’nın korumalığını yapan İsviçreli Muhafızların üniformaları, sıkça yanlış bir şekilde Michelangelo tarafından tasarlandığı sanılıyor ama bu doğru değil. Bu üniformaların 1914 yılında Komutan Jules Repond tarafından tasarlandığını belirteyim.

vatikan-isvicreli-askerler

3- Vatikan’a giriş için herhangi bir pasaporta veya vizeye gerek yok. Bu ülkeye giriş için 6 kapı olmasına karşın turistler bunlardan sadece üçünü kullanabilmekte.

4- Vatikan’da yer alan Aziz Petrus Bazilikası, yalnızca Katolik dünyasının değil, tüm Hristiyan aleminin en büyük kilisesi olma unvanını taşır.

5- Vatikan’ın kendisine ait bir posta ofisi ve radyo ağı (Radyo Vatikan) bulunuyor. Radyo Vatikan ise dünyanın dört bir yanına çok dilli yayınlar yapar. Buraya kadar gitmişken kendinize bir bir mektup göndermenizi de tavsiye ederim.

6- Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’da resmi vatandaşlar bulunsa da, ülke sınırları içinde hastane bulunmadığı için burada doğan kimse yoktur. Vatikan vatandaşlığı genellikle görev temelli verilir ve kalıcı değildir. Bu nedenle, doğum değil atama yoluyla kazanılan geçici bir statüdür.

7- Vatikan’da yer alan müzelerin günlük ortalama ziyaretçi trafiği 20.000 civarlarında. Yıllık ise yaklaşık 6,5 Milyon turist ağırlanmakta.

8- Ölen bir Papa’nın dönemine ait belgeler, genellikle onlarca yıl (Ortalama 70-75 yıl) boyunca sınırlı erişime tabi tutuluyor. Bu belgeler, Vatikan Apostolik Arşivi’nde korunuyor ve belirli bir süre geçtikten sonra, Papa’nın onayıyla araştırmacıların erişimine açılabiliyor.

9- Vatikan’da yer alan müzelerde yaklaşık olarak 120.000 sanat eseri bulunuyor. Bu müzedeki her bir sanat eserine bir dakika vakit ayırdığınızı düşündüğünüzde müzeyi gezmenin 5,5 yıl kadar süreceği tahmin ediliyor.

vatikan-sanat-eseri

10- Vatikan’da yer alanda ATM’ler dünyada Latince dil seçeneği sunan tek ATM’ler.

11- 2000 yılında İtalya ile imzalanan antlaşmaya göre Vatikan’ın para olarak sadece bozuk parası mevcut durumda. Euro kullanmasına rağmen, Vatikan’ın kendine özgü Euro paraları basılır ve koleksiyoncular için bu paralar oldukça değerli.

12- 300 Metre uzunluğunda olan Dünya’nın en kısa demiryolu Vatikan’da bulunuyor. Bu demiryolunun yapılma amacı ise yolcu değil yük taşıma amaçlı.

13- Vatikan dünyada kişi başına en fazla turist düşen ülkesi.

14- Vatikan UNESCO dünya mirası listesine dahil edilmiş tek ülke.

15- Bu ülkede kişi başına 55 litrelik şarap tüketimi mevcut. Bu özelliği ile dünyada kişi başına en fazla şarap tüketimi olan ülke. (Küçük nüfusu olması ve dini törenlerde şarap kullanımının yaygınlığı nedeniyle)

16- Vatikan’ın günlük gazetesi L’Osservatore Romano, 1861’den beri yayımlanıyor.

17- Vatikan vatandaşlığı kalıcı değil, görevle ilişkilidir ve iş bitince sona erer.

18- Vatikan’daki Papa seçimi sırasında Sistina Şapeli’nin bacasından siyah veya beyaz duman yükselir. Siyah duman yeni Papa seçilemediğini, beyaz duman ise yeni Papa’nın seçildiğini gösterir. Vatikan’da herhangi bir genel seçim yapılmaz. Ülkenin lideri olan Papa, 120 kardinalden oluşan bir konklav tarafından seçilir; halkın oyu ya da siyasi parti yoktur.

19- Istituto per le Opere di Religione (Dini İşler Enstitüsü) adındaki Vatikan Bankası, sadece Katolik Kilisesi’ne bağlı kurumlara ve din adamlarına hizmet vermekte. Bireysel hesap açmak sıradan vatandaşlar için mümkün değil.

20- Ülkede sadece birkaç cadde bulunduğu ve araç trafiği neredeyse hiç olmadığı için trafik polisi ya da trafik ışığı yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir