Türkiye bugün Avrupa’da 304 dakika ile en yüksek televizyon tüketimine sahip ülke. BIAK, RIAK, TGIB verilerine göre ülkemizde Televizyonun günlük erişimi yüzde 70 düzeylerinde. Bir kişi ortalama günlük olarak 304 dakika televizyon izliyor. Tüketim yüzdesinde televizyonu yüzde 47 (ulusal yerel ortalama) ile radyo, yüzde 30 ile gazete ve yüzde 25 ile internet takip etmekte.
Rakamlarda gösteriyor ki şu an için tüketicilerin en fazla tükettiği iletişim kanalı televizyon. Durum böyle olunca da markalar için televizyonda yer almak önemli bir etken ve ulaşım aracı oluveriyor. Bu oluverme ise rakamların okunduğu kadar olmuyor tabi ki. Bir markanın televizyon reklamına kalkışması hiç kolay bir iş değil çünkü yadsınamayacak bütçeler söz konusu. Bütçeler bu denli yüksek olunca en kısa ve en etkili reklamı yapabilmek işin merkezinde oluyor. Bu kısa sürede reklamların fark edilme, odak toplama ve mesajı net bir şekilde iletmesi ise etkili reklamı ortaya çıkarıyor.
Televizyonda reklamlar başladığı zaman genelde kanal değiştirme eylemi içerisine girildiğini biliyoruz. Bundan dolayı izleyiciyi yakalayabilmek kolay olmuyor. İzleyici ile reklamın buluştuğu anda reklam etkiliyse izleyici tarafından dikkat edilmeye başlanıyor. İşte marka ile bütünlükte bu süreçten sonra başlıyor.
Son birkaç ay’a baktığımızda ise online markaların televizyon reklamları fazlaca dikkatimi çekmeye başladı. Özellikle arabam.com, hepsiburada.com, sahibinden.com ve hurriyetemlak.com online marka reklamları için iyi örnekler. Bu reklamların genel olarak başarılı olduğunu düşünüyorum. Online markaların yapısını incelediğinizde genelde daha genç bir kadroya sahipler ve daha agresifler. Sanırım bu özelliklerinden olsa gerek televizyon reklamları bir adım daha öne çıkıyor. 🙂 Özellikle reklamlarda sitelerin birbirlerine olan atıfları oldukça başarılı.
Reklamları analiz etmeye ne dersiniz 😉
Arabam.com reklamları bence şu an online markalar ve diğer televizyon reklamları içerisinde en başarılı olanı. Reklamlarda kullanılan ses tonu tarzdaki alaycılığı destekliyor. Vermek istediği mesajı izleyiciye çok net ulaştırıyor. Arka plandaki korna sesi ve daha sonra gelen site adresinin ifade ediliş tarzı oldukça net. Site adresi reklamın arasında kaynayıp gitmiyor. Genelde reklamlardaki son mesaj reklam hikayesinin gerisinde kalabilirken arabam.com’un reklamlarında ise bu iyi dengelenmiş. Prodüksiyon olarak da çok büyük bir maliyet olmadığı kanısındayım. Bu da önemli bir başarı kıstası. Önemli olan reklamın kendisini izlettiriyor, fark yaratıyor ve mesajı çok net bir biçimde izleyiciye ulaştırıyor olması. Sonuç olarak oldukça başarılı bir iş çıkmış ortaya. Tebrikler!
Son zamanlarda sahibinden.com rakiplerinin epey bir canını sıkmışa benziyor ki genelde online marka reklamlarında bu kanala atıflı reklam teması seçiliyor. J Hurriyetemlak.com reklamı 35 saniyeden oluşuyor. Reklamda mesaj iletiliyor ama bana sorarsanız çok net değil. Çünkü reklamı izlediğimde reklamda kullanılan renkler ve söylem dili algımı bir anda farklı yöne çekiyor. 35 saniyeye daha farklı ve ilginç reklamlar sığabilirdi. Reklamdaki ses tonu ve müzik odağı maalesef toplamıyor. Ayrıca oyunculuklarda biraz zayıf kalmış.
Sahibinden.com şu an Türkiye’nin en başarılı ilan sitesi. Gerçekten efektif yapısıyla rakiplerinden sıyrılıyor. Rakipleri de kendi alanlarında ondan pay çalmak için boş durmuyor. Örnekleri yukarıda J Sahibinden.com ise bunlara hiç odaklanmadan reklamını kendi konsepti üzerine odaklandırmış. Burada aradığın her şey mevcut mesajı iyi bir şekilde veriliyor. Oyunculuklar oldukça başarılı. Kullanılan ses tonları ve müzik odağı topluyor. Sadece reklam biraz daha kısa olabilirdi. Reklam sonundaki baskın ses tonu sahibinden.com’un konumu için iyi gitmiş. Genel olarak başarılı olmuş ama biraz daha kısa olsa daha iyi olabilirdi.
Hepsiburada.com reklam serüvenlerine devam ediyor. Markanın bu reklamı diğer reklamlara göre biraz daha hoşuma gitti. Diğer reklamlarında ünlü kullanımlarını tercih etmişlerdi. O reklamları ayrı tartışmak gerek ama ünlü kullanımı genel olarak iyi bir avantaj yaratıyor. Özellikle internet alışverişlerinde ki güvensizliği yıkmak için iyi bir seçenek olmuştu. hepsiburada.com’un son reklamında yine bir tüketici sorunu ele alınmış ve bu soruna iyi bir cevap vermiş. İade garantisi internet alışverişlerinde en çok soru işareti olan konulardan bir tanesi. Bu konu reklamda iyi işlenmiş. Hikaye ve kurgu başarılı olmuş. Ses tonu müzik ile iyi bir ahenk yakalamış. Hepsiburada.com’un reklam müziğini de beğeniyorum zaten. Oyunculuklar oldukça başarılı. Yine büyük bir prodüksiyon söz konusu değil. Biraz önce söylediğim gibi bu iyi bir başarı noktası. Yukarıda saydığım markalar içerisinde en kısa reklam süresine sahip online marka. Sonuç olarak iyi bir iş çıkmış. Odak toplayıcı, mesajı iletici ve fark edilir.


-
Pazarlama
/ 2 hafta agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 2 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 2 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 3 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 3 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 4 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 4 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoPazarlamanın Başlangıç Noktası
Bazı kaynaklarda pazarlamanın başlangıç noktası ‘Araştırma’ olarak gösterilir ama ben başlangıç noktasının ‘Anlama’ veya...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoHype Pazarlama (Hype Marketing) Nedir?
Belirli bir amaç doğrultusunda, hedef kitle üzerinde normalden daha hızlı ve etkili bir şekilde,...
-
Seyahat Günlüğü
/ 8 ay agoMurano ve Burano Adaları Tavsiyeler ve Notlar
Murano adası cam işçiliği ile Burano adası ise dantel işçiliği ve renkli evleri ile...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoCovid-19 İletişiminde Bandwagon Etkisi
Özel gün iletişimlerinde karşımıza çıkmaya başlayan ‘Bandwagon Etkisi’, Covid-19 süreci ile birlikte küresel bir...