Vatikan, Roma şehrinin ortasında her şeyi ile kendine özgü devlet içinde bir devlet. İtalya gezimiz sırasında Vatikan’ı keşfetme sürecin yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Dünya’nın en küçük ülkesi Vatikan’a yolculuğa hazırsanız başlayalım.
VATİKAN HAKKINDA GENEL BİLGİ
Ülkenin temelleri Aziz Petrus’un (St. Pietro) öldüğü yerde atılmış. Vatikan, 1929 yılında Laterna antlaşması ile bağımsızlığını ilan eden ve şu an ‘Mutlak Monarşi’ ile yönetilen dünyanın tek ülkesi. Ülkenin yüzölçümü yaklaşık 45 hektar düzeylerinde. Papa bu ülkenin hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideri konumunda yer alıyor. Bu ülkenin genel anlamda özel bir konumlaması mevcut. Bu özerklikten dolayı Vatikan adına yapılan tüm resmi işlemler ‘Kutsal Makam’ ismi ile gerçekleştirilmekte. Şu anda ülkenin nüfusu yaklaşık 1.000 kişi civarında ve Papa’nın sözleri yasa hükmünde.
Katolik meshebinin merkezi olan Vatikan’ın ismi, eski zamanlarda, Tiber Nehri’nin sağ kıyısında, Milvio Köprüsü ile şimdiki Sixtus Köprüsü arasındaki bataklık alanı tanımlamak için kullanılmış.
VATİKAN’A GİRİŞ NE KADAR SÜRÜYOR?
Vatikan’daki sırayı gördüğünüzde ilk başta gözünüz korkuyor ve içeri girebilmek için ‘Hızlı Geçiş, Online Bilet’ gibi farklı alternatifleri araştırmaya başlıyorsunuz. Bu tarihi mekanın kısıtlı bir zamanda gezilemeyecek bir yer olduğunu göz önüne alırsanız giriş için en güzel yöntemin sıra beklemek olduğunu göreceksiniz. Bizde Vatikan’a giriş için o uzun kuyruğa girdik ve 2 saat gibi bir zamanda sıra geldi.
GİRİŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?
Vatikan’a giriş için kapıda ve online olarak iki bilet alma opsiyonu mevcut. Metrolarda satılan biletlere çok güvenmediğimiz için almadığımızı da belirtmek isterim. Eğer sıra beklemeyi tercih ederseniz saat 10’dan önce alanda olmanızı öneririm. Bu sayede hem günü öldürmemiş oluyorsunuz hem de sıra daha kalabalıklaşmadan yerinizi alıyorsunuz.
Eğer online olarak bilet almak isterseniz bu işlemi en az 2 hafta öncesinden tamamlamış olmanız gerekiyor. Aynı gün online bilet alma işlemini eğer şansı değilseniz bulmanız mümkün değil. Bilet fiyat bilgileri ise aşağıdaki gibi. Bu arada Vatikan’a bilet alırken öğrenci kartı, basın kartı gibi indirim için ekstra hiçbir şeyden yararlanamıyorsunuz.
Kapsam | Bilet Türü | Fiyat |
Vatikan Müzesi | Kapıda | 10 Euro |
Vatikan Müzesi ve Sistine Chapel (Hızlı Geçiş) | Online | 28 Euro |
Vatikan Müzesi, Sistine Chapel ve St. Peter’s Basilica | Online | 45 Euro |
VATİKAN’DA GEZİLECEK YERLER
Vatikan Müzesi, Sistine Şapeli, St. Peter’s Basilica, San Pietro Meydanı, Castel Sant’Angelo, Vatikan’da gezilecek yerlerden en önemlileri. Buraları gezmek ve sıra beklemek gibi tüm detayları düşündüğünüzde ayırmanız gereken zaman yaklaşık 5-6 civarlarında. Planınızı bu detaya göre yapmanızı öneririm.
ULAŞIM
Roma’da metro oldukça yaygın. Şehrin birçok önemli yerine metro ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Vatikan’a ise Kırmızı Hatta binerek gidebilirsiniz. Bu arada Roma’da ulaşım için Google Maps’i kullanmanızı tavsiye ederim. Metro, Otobüs gibi tüm ulaşım araçlarının durak, mesafe bilgilerini size bulunduğunuz alanı çizerek veriyor.
VATİKAN HAKKINDA İLGİNÇ 15 BİLGİ
1- Roma sınırları içerisinde yer almasına karşı ayrı bir devlet olan Vatikan, Dünya’nın en küçük ülkesi ve bağımsız ulusu.
2- Papa’nın korumalığını 110 kişiden olan İsviçre’li askerler yapıyor ve bu gelenek 500 yılı aşkın süredir bu şekilde devam ediyor.
3- Vatikan’a giriş için herhangi bir pasaporta veya vizeye gerek yok. Bu ülkeye giriş için 6 kapı olmasına karşın turistler bunlardan sadece üçünü kullanabilmekte.
4- Vatikan’da bulunan Aziz Peter Bazilikası Dünya’nın en büyük kilisesi olmasının yanında Vatikan’dan da 300 yıl önce kurulmuş.
5- Vatikan’ın kendisine ait bir posta ofisi ve radyo ağı (Radyo Vatikan) bulunmaktadır.
6- Dünya’nın en küçük ülkesi olan Vatikan’ın vatandaşları olmasına karşın bu ülke sınırları içerisinde hastane bulunmadığı için Vatikan doğumlu kimse yok.
7- Vatikan’da yer alan müzelerin günlük ortalama ziyaretçi trafiği 25.000 civarlarında. Yıllık ise yaklaşık 8,5 Milyon turist ağırlanmakta.
8- Ölen bir Papa’nın arşivi 75 yıl boyunca kapalı kalıyor ve bu arşivi kimsenin incelemesine izin verilmiyor.
9- Vatikan’da yer alan müzelerde yaklaşık olarak 120.000 sanat eseri bulunuyor. Bu müzedeki her bir sanat eserine bir dakika vakit ayırdığınızı düşündüğünüzde müzeyi gezmenin 4 yıl kadar süreceği tahmin ediliyor.
10- Vatikan’da yer alanda ATM’ler dünyada Latince dil seçeneği sunan tek ATM’ler.
11- 2000 yılında İtalya ile imzalanan antlaşmaya göre Vatikan’ın para olarak sadece bozuk parası mevcut durumda.
12- 300 Metre uzunluğunda olan Dünya’nın en kısa demiryolu Vatikan’da bulunuyor. Bu demiryolunun yapılma amacı ise yolcu değil yük taşıma amaçlı.
13- Vatikan dünyada kişi başına en fazla turist düşen ülkesi.
14- Vatikan UNESCO dünya mirası listesine dahil edilmiş tek ülke.
15- Bu ülkede kişi başına 55 litrelik şarap tüketimi mevcut. Bu özelliği ile dünyada kişi başına en fazla şarap tüketimi olan ülke.


-
Pazarlama
/ 4 gün agoBilgilendirici Pazarlamanın Gelişen Gücü
Bilgilendirici pazarlama ile mevcutta olan bir ürünün özelliklerini veya avantajlarını müşteri beklentilerine uygun sunabilme...
-
Dijital Pazarlama
/ 2 hafta agoSadece Neticeye değil Hatice’ye de Bakmak
Dijital evrende rakamların etkisi müşterinin önüne geçmeye başladı. Bu durum zamana kalmak isteyen markalar...
-
Araştırma
/ 3 hafta agoChivas Regal Etkisi Nedir?
Chivas Regal Etkisi,bir ürün veya markanın kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan, daha yüksek fiyatlandırmayla daha...
-
Pazarlama
/ 2 ay agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 3 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 4 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 4 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 4 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 5 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 6 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoPazarlamanın Başlangıç Noktası
Bazı kaynaklarda pazarlamanın başlangıç noktası ‘Araştırma’ olarak gösterilir ama ben başlangıç noktasının ‘Anlama’ veya...