Günlük hayatımız da reklama mağruz kalmadığımız zaman dilimi oldukça az. Artık hayatımızın hemen hemen her yerinde reklamlar bizimle birlikte. Hal böyle olunca da markalar açısından fark edilen ve net olan reklamların önemi daha fazla artıyor. Günümüzün reklam bombardımanının içerisinde ise tüketicinin ilgisini toplayabilecek reklamları tasarlamak göründüğü, söylendiği veya yazıldığı kadar ise kolay bir iş olmuyor. En azından ortaya çıkan reklamlardan bunu net bir şekilde anlıyoruz 🙂
Reklamcılıkta kullanılan bir çok mecra mevcut. Bu mecralar içerisinde “raket reklamları” -özellikle büyük şehirlerde- önemli ve değerli alanlardan bir tanesi.
Gelelim konumuza…
Birkaç haftadır İzmir sokaklarında basitliği hedef almış ve gerçektende basit bir şekilde tasarlanmış, bir o kadarda fark edilir olan Lacoste ve Little Big’in raket reklamları ile karşılaşıyorum. Ben kolay kolay raket reklamlarına dikkat eden biri değilimdir. Yani raketlerdeki reklamları okurum, görürüm ama hafızamda yer etmez (Bazen alanımın getirdiği zorunluluktan dolayı detay inceleme yaptığım raket reklamlarını saymazsak). Fakat son birkaç haftadır Lacoste ve Little Big’in tasarladığı reklamlar normalin tam aksine ciddi şekilde dikkatimi ve ilgimi çekiyor, odağımı topluyor.
O zaman bu iki markanın raket reklamlarının küçük bir analiz yapmaya ne dersiniz? 🙂
Sadelik: Reklamları incelediğinizde her iki markanın reklamlrınında üç parçadan oluştuğu görülüyor. Marka logosu, ürün görseli, ürün ismi veya internet adresi. İyi bir sadelik düzeyi yakalanmış.
Odak Toplayıcılık: Reklamlar gören herkesin odağını toplayacak şekilde tasarlanmış. Özellikle ürünü başarılı bir şekilde ön plana çıkarıyor. Reklamlar uzaktan dahi çok net bir şekilde algılanıyor.
Kalite: Reklamlarda ürün öylesine net bir şekilde konumlandırılmış ki bu netlikten olsa gerek kalite algısı öne plana çıkıveriyor. Renkler ve arka planlar uyum içerisinde konumlandırılmış.
Güven: Reklamlarda markaların ondan da koy, bundan da koy kafalarında olmadıkları çok açık ve net. Yani benim ürünüm en önemli mesajımdır diyorlar. Bundan dolayı sadeliğin getirdiği bir güven yaratma durumu söz konusu.
Güdülenme: Genel olarak marka imajının zihnlerde net ve olumlu olduğu tüketiciler o markaya güdülenir. Sanırız bu reklamlarda bu düzey iyi bir şekilde yakalanmış. Bu güdülenme sayesinde markaya karşı bir bağlılık ve sevgi oluşma durumu da söz konusu diyebiliriz. En azından reklamların yanından geçen insanları bir süre gözlemlediğimde bu duygu hissetim.
Bilmiyorum sizin oralarda durumlar nasıl ama İzmir’in farklı yerlerinde bu iki markanın reklamlarına odaklanmış durumdayım. Nerede görsem dikkatimi çekiyor. Özellikle Lacoste bir çok farklı rakette farklı ürünlerini kullanmış. Güzelde olmuş!
Sonuç olarak hem Lacoste hem de Little Big iyi iş çıkarmışlar. Tebrikler!
Küçük Bir Not: Bu yazıyı okuduktan sonra raketlerdeki reklamları incelediğinizde bir çok reklamın ne kadar karmaşık olduğunu göreceğinizi düşünüyorum.


-
Pazarlama
/ 1 ay agoMarka Evreninde Adaptasyonun Önemi
Darwin’in doğal seçilim teorisinin temeli olan “Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan” prensibi,...
-
Pazarlama
/ 1 ay agoBilgilendirici Pazarlamanın Gelişen Gücü
Bilgilendirici pazarlama ile mevcutta olan bir ürünün özelliklerini veya avantajlarını müşteri beklentilerine uygun sunabilme...
-
Dijital Pazarlama
/ 2 ay agoSadece Neticeye değil Hatice’ye de Bakmak
Dijital evrende rakamların etkisi müşterinin önüne geçmeye başladı. Bu durum zamana kalmak isteyen markalar...
-
Araştırma
/ 2 ay agoChivas Regal Etkisi Nedir?
Chivas Regal Etkisi,bir ürün veya markanın kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan, daha yüksek fiyatlandırmayla daha...
-
Pazarlama
/ 3 ay agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 4 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 5 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 5 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 6 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 7 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 7 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 10 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...