MasterCard’ın Paha Biçilemez Reklamları

Ünlü pazarlama gurusu Tom Fishburne’nin çok sevdiğim bir sözü var; ‘The best marketing, doesn’t feel like marketing.’ Basitçe tercüme edecek olursak; ‘En iyi pazarlama, pazarlama gibi hissettirmeyendir.’

Günlük hayatta binlerce reklamla karşılaşmamıza rağmen sadece bazı reklamlar dikkatimizi çeker ve algımızdan geçer. Bunun olabilmesi için reklamda özgünlük, ilgi çekicilik, yaratıcılık, gerçeklik, doğallık gibi birçok farklı etkenin bir araya getirilip, doğru ve güzel bir şekilde harmanlanması önemlidir. Eee tabi bunun yanında birde psikolojinizi unutmamak gerek 🙂

Bu yazımda son zamanlarda bu özelliği bir araya getirdiğini düşündüğüm ve binlerce reklam arasından dikkatimi çeken MasterCard’ın Arda Turan ile çektiği reklamı incelemek istedim.

MasterCard, 1966 yılında ABD’de kurulmuş olan finans şirketi. Ödeme sistemlerinde dünyada lider durumda. Dünyada MasterCard’ın geçmediği yerler çok nadir. En yakın rakibi ise Visa. Aralarında çok büyük farklar olmamasına karşında MasterCard’ın inovasyona daha yatkın bir şirket olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında gerçekleştirdiği sponsorluklar ve pazarlama aktiviteleri ile kendisinden de oldukça söz ettiriyor.  Marka, 1997 yılından bu yana ‘Paha Biçilemez’ sloganı kullanıyor. Dile kolay tam 29 yıldır tüm dünyadaki pazarlama çalışmaları bu slogan ile yürütüyor. 1997 yılında çekilen reklam filminde de, bugün çekilen reklam filmlerinde de o tadın ve havanın nasıl korunduğunu görebilirsiniz.

MasterCard bunca zamandır başarıyla devam ettirdiği projelerin yanına 2013 yılında hayata geçirdiği “Paha Biçilemez Süprizler” platformunu ekledi. Bu platform aracılığı ile şanslı müşterilerini ünlü müzisyenler, şefler ve sporcular gibi kişilerle bir araya geliyor.

Marka, Türkiye ayağındaki son reklam çalışmasını Arda Turan ile hayata geçirdi ve çocuklar için ‘paha biçilemez’ bir sürpriz hazırladı.

Hadi gelin reklama birlikte göz atıp, inceleyelim…

Oyuncular

Reklamda Arda Turan’ın seçilmesinin sadece Arda’nın popülaritesinden ileri gelmediği düşüncesindeyim. Zira hikayedeki çocuklar ile Arda Turan’ın geçmişi arasında bir bütünlük söz konusu. Ana karakterin geçmişiyle var olan tutarlılık bir anda izleyiciyi hikayenin içerisine çekiyor ve reklamın inandırıcılık katsayısı artıyor. Yani Arda Turan film için oldukça başarılı bir seçim olmuş.

Reklam Müziği

Reklam müziğinde sade ve net tonlamalar tercih edilmiş.. Müzik, hayal kurmanıza olanak sağlayacak türden. Filmde dış ses kullanımı tercih edilmemiş. İyi de olmuş aslında. Film müziği ile hikaye örgüsü zaten mesajını çok net aktarabilen bir güce sahip.

Oyunculuk

Arda’nın oyunculuğu filmde hiç yabancı durmamış. Tavırlarıyla adeta filmi hayatımızdaki normal bir kesitmiş gibi bize aktarabilmeyi başarmış. Örneğin Ronaldo’nun reklamlarını izlediğimde reklam filmi havasını çok rahat hissediyorum. Arda Turan’ın oyunculuğunda ise ilk hissettiğim duygu samimiyet. Yani filmin mesajı ile karakterin oluşturduğu dünya bütünleşik. Bu duyguyu hissetmemdeki en büyük etken belki de Arda Turan’ı tanıyor olmamız olabilir. Tam da burada MasterCard’ın aslında ne kadar doğru bir tercih yaptığını söylememek olmaz. Belkide burada reklam ajansının bir yönlendirmesi mevcut o kısmı tam olarak bilemiyorum ama seçilen karakter ile verilecek mesajın çok rahat bir bütünlük oluşturmuş. Çocuklara zaten dünya tatlıları 🙂

Süre

Reklam filmi 2 dakika elli bir saniye. Bana sorarsanız reklam için oldukça uzun bir süre. Artık bu sürelerde kısa filmler çekiliyor J Yaklaşık üç dakika yerine maksimum iki dakika düzeylerinde yapılması daha iyi olabilirmiş ama sanırım internette yayınlanması markada bu esnekliği ortaya çıkarmış.

Çekim Teknikleri

Öncelikle reklamda çocukların jest ve mimikleri çok güzel yakalandığını söylemek gerek. Zaten işin en önemli kısmının da burası olduğu kanısındayım. Çekimde sırasında arkada mahalle insanlarının görülmesi gibi küçük detaylarda oldukça güzel olmuş. Ayrıca çekimler anında kameraları da görüyoruz. Çoğu çekimde kameralar hep arka plandadır ama burada gizlenme gereği duyulmamış ki iyi de olmuş. İşin içerisine ayrı bir doğallık ve hava katmış. Çocukların çocuk olduğunu gösteren sevimli hareketleri unutulmamış. Filmin ilk başında kullanılan yüksek çekim görüntüleri ve telsiz konuşmaları işe ayrı bir hava katmış. Genel olarak bakıldığında film ne istediyse o düzeyde çekim kalitesi yakalanmış.

Kurgu

Kurgu ve akış öylesine doğal işlenmiş ki filmi izlediğinizde hadi canım olur mu? diyeceğiniz sahne yok. Örneğin Arda’nın maç sırasında hem gol atıp hem gol yemesi çok başarılı bir bütünlükte el alınmış. Normalde bu tarz anlarda çocukları üzmemek için penaltının kaçırılmasına şahit oluruz ama burada tam tersi ortaya konulmuş ve filmin gerçekliğine büyük katkısı olmuş. Filmin bitişinde maçtan gerçek sahnelerin kullanılması ise zaten bitirici an olmuş.

Yayılma

Reklam filmi intert için çekilmiş. Herhangi bir TV kullanımı söz konusu değil. MasterCard’ın son zamanlardaki reklam yayılım stratejisi genelde internet üzerine. Reklamların online PR’ı da oldukça

Mesaj

29 yıldır verilen mesajın değişmemesi zaten ayrı bir başarı konusu. Bunu birde bu düzeyde reklam filmleri ile bütünleştirdiğinizde ortaya bu düzeyde paha biçilemez işler çıkıyor işte 🙂

Kısacası MasterCard doğal ve bir o kadarda başarılı bir işe imza atmış. Marka daha önce yaptığı ‘Halı Saha Maçında Collina Sürprizi’,  ‘Kanyon’da Şaşırtan Sürpriz!’ gibi reklamlarında da aynı doğallığı ve içtenliği yakalamıştı.

Son zamanlarda MasterCard reklamlarında yakaladığım doğallık, içtenlik ve gerçekliği bir çok reklamda yakalayamıyorum. Yazının en başında söylediğim gibi tabi ki özgünlük, yaratıcılık gibi durumlar reklamda oldukça etkili ama ben en büyük etkinin doğallık ve gerçeklikte gizli olduğunu düşünüyorum. MasterCard bunu artık standart’a oturtmuş durumda.

Bu arada hep marka marka diyoruz ama reklam ajansı Voden’i de es geçmemek lazım. Emeği geçen herkesi eline sağlık…

İyi iş!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir