Dijital Dünyanın Gölgesinde “Mikro Aldatma”

İlişki yaşamının bir anlamda yeniden tanımlandığı dijital dünyada, her şey sadece anlamlı ilişkiler kurma özelinde gelişmiyor. Aslında yaşama dair olan tüm ilişkilerin bir açıdan boyut değiştirmeye başladığı bir düzenden söz edebiliriz.

İşte tam olarak bu noktada bazı sorularım var. Sorular şu şekilde;

  • İlişkiniz devam ediyorken birisinin profilini sık sık ziyaret etmeye, içeriklerini yakından incelemeye başladınız mı?
  • Bir kişinin hikayesine veya paylaşımına kalp, öpücüklü gülüş veya ateş emojisi gönderdiniz mi?
  • İlişkiniz sorulduğunda onunla iletişimi kaybetmemek adına ilişkiniz ciddi değilmiş gibi davrandınız mı?
  • Fotoğraf yüklerken sizi göreceğini bildiğiniz için daha çekici görünmeye çalıştığınız oldu mu?
  • O kişiyi takip etmemenize karşın sık sık sosyal medya hesaplarını sıklıkla ziyaret ediyor musunuz?

Soruların cevapları siz de kalsın 😊 Hemen konumuza devam edelim.

Herhangi bir fiziksel sınırı aşmayan bu eylemler, her ne kadar masumane görünse dahi birçok uzman bu tarz eylemleri duygusal veya psikolojik bir temele dayandırmakta. Aslına bakılırsa birçok kişiye göre normal gibi görünen bu tarz eylemler, uzmanlara göre tehlikenin kapıya dayandığına işaret. Sosyal medyanın etkisiyle gizli bir flört etme olarak ifade edilen bu kavram, yaşamımızda “mikro aldatma” olarak karşılık buluyor.

İlişki uzmanı Melanie Schilling, HuffPost Australia’da konuyla ilgili şöyle diyor: “Mikro aldatma, bir kişinin duygusal veya fiziksel olarak ilişkisi dışındaki birine odaklandığını gösteren, görünüşte küçük eylemler dizisidir. Gizlilik, anlatı işaretidir. Mikro aldatma ince bir ihanettir ve ateşini körüklemek için gizliliğe ihtiyaç duyar. Eşiniz veya sevgiliniz, odaya girdiğinizde hızla kapattığı özel sohbetler veya çevrimiçi sohbetler yapıyorsa bunun incelikli bir aldatma olduğu söylenebilir.”

Mikro aldatma (Micro Cheating), bir anlamda kişinin kendisini aldatmasıyla da ilişkili olan bir eylem hali. Yani kişinin partneri olmayan biriyle gizlice cinsel olmayan ama yakın bir ilişkiye girmesi durumu.

Başkasıyla açık olarak ilgilenmekten çekinen veya korkan birisinin, davranışlarını incelikli nedenler arkasına gizleyip masumane sebeplere büründürülmesi durumu. Böyle bir durumda konfor alanından çıkmak isteyen kişi genellikle inkar etmeyi ve sergilediği davranışları basitleştirmeyi tercih eder. Bu durum kimilerine göre bir aldatma olarak görülmemesine karşın kimilerine göre net olarak bir aldatma şekli.

Mikro aldatma özelinde gerçekleştirilen eylemler birçok kişi tarafından zararsız olarak ifade görülebilir. Buradaki en önemli nokta belki de davranışın arkasındaki niyettir ne dersiniz?

Dijital dünya tartışmasız bir şekilde ilişki yaşamanın veya ilişkiyi yönlendirmenin boyutunu genişletti. Yeni düzende mikro aldatma konusu önemli bir detay gibi görülebilir fakat durum kimilerine göre herkesin biraz flört etmesine izin verilmelidir savını da ortaya çıkarabilmekte. Bu noktada net bir doğruyu ortaya koyabilmek oldukça zor olmasına karşın sosyal medyanın ilişkilerde söylenemeyen birçok eyleme aracılık ettiği oldukça aşikar.

Mikro aldatmanın birçok boyutu söz konusu. Örneğin, kişinin bir ilişkisi olmasına karşın kendisini çevrimiçi evrenden bekar olarak gösterme eğilimi de bunlardan bir tanesi olarak görülüyor. Bir başka açıdan çekici bulduğunuz veya hoşlandığınız kişinin dikkatini çekmek veya ondan ilgi görmek amacıyla sosyal medya veya dijital araçlarını kullanma eğiliminizin değişmesi, kendinizi daha farklı konumlandırmanız bu konuya yönelik bir başka örnek. Bir başka detayda ise partnerin sevgilisi veya eşinden sosyal medyada, işte, arkadaş çevresinde hiç bahsetmemesi durumu.

Görüldüğü üzere örnekleri çeşitlendirebilmek oldukça mümkün. Bu yazıyı okuduktan sonra vaktiniz olursa Melanie Schilling’in görüşlerine de bir bakmanızı tavsiye ederim. Konu hassas ve net doğruları olmayan detaylara sahip. Bir anlamda gerçekliğin daha öznel boyutuna girmekten bahsetmekteyiz. O yüzden başkalarının tanımlamalarından ziyade sizin nasıl tanımladığınız ve anlamlandırdığınız her şeyden daha önemli. Mikro aldatma konusuna yönelik daha net yönlendirmeleri okumak veya incelemek isterseniz de Lydia Antonatos ve Heidi Moawad tarafından kaleme alınan bu içeriğe bakmanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir