Marka pazarlamasında temel hedef markanın zihinlerde ayrıştırıcı olarak yer edinilmesini sağlamak (güvenilirlik, farkındalık, vb.) ve süreç içerisinde bunu satışa dönüştürebilecek stratejileri geliştirmektir. Bu süreçte yapılacak faaliyetler ise markanın tüketiciler ile kurulacak ilişki ekosisteminin süresini belirler. İşte tam bu ilişki kurulma aşamasında da markaya olan güven, sadakat ve farkındalık gibi algılar oluşmaya başlar. Yeni dönem pazarlama anlayışında bu algıların oluşmasında kullanılacak olan mecraların, reklam mesajlarının, imajların sadece akılda kalıcılığından ziyade dikkat çekmesi, mesaj, araç, ve vaatlerin tüketicilerin zihnine yerleşerek, kalıcı olması önemli olmaya başladı.
Pazarlama aktivitelerinde her ne kadar şirketlerin bu alana ayıracakları bütçeler etkili olsa da doğru ve yerinde yapılan bir pazarlama aktivitesi ile çok düşük rakamlara güçlü etkiler yaratılabilmesi mümkün. Hatta bu etkilerin ilişki süreleri çok daha uzun olabilmekte. Bugün tüketici ile iletişim kurmanın hiçte zor olmadığı bir çağda yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki tüketici ile marka arasındaki ilişkiyi yer alınan mecranın geçmişi veya yapısı değil o mecrada marka ve tüketicinin ne derece buluşabildiği belirler.
Tüketici ile kurulan ilişki bütününün ve çift yönlü iletişimin önem kazandığı bir dönemde markayı veya ürünü tanıtmak için televizyon, radyo, yazılı ve görsel medya gibi bütün iletişim araçlarını kullanarak yapılan kitlesel bir aktivitenin gücü şüphesiz yadsınamaz. Fakat burada şu soruyu sormak gerekir; “Bunun ilişkinin süresi ve etkinliği ne kadardır?” Önemli olan her yerde tüketicinin karşısına çıkmak mıdır yoksa tüketici ile marka arasında kalıcı ilişkileri kuracak veya filizlendirecek aktiviteler gerçekleştirmek midir? Bu sorunun yanıtı aslında pazarlamanın yeni dönem anlayışı pazarlama 3.0’da cevap buluyor.
Doğru ve yerinde yapılacak bir pazarlama aktivitesi, tüketici ile marka arasında daha uzun soluklu ilişkiler kuracaktır. Doğru yeri ise markanın vermek istediği mesaj belirler. Bir marka illaki direkt olarak kendi alanıyla ilgili mesaj vermeyebilir. Örneğin Coca-Cola bir içecek firmasıdır ama son dönemdeki mesajlarını mutluluk üzerine vermektedir. Dolayısıyla verilen mesajın tüketicide hissettirdiği ve markanın o anda kendini nereye konumlandırdığı önemlidir.
İnsan beyninde çağrışım noktaları nöronlarla ilişkilenir. Bu nöronlarda yer edinilebildiği sürece markanın tüketici zihninde yer alma süreci başlar. Dolayısıyla amaçsız bir şekilde her yerde görünmek odak noktasını şaşırtabilir ve algıda körlüğe yol açabilir. Tüketicinin karşısına her yerde çıkmak değildir önemli olan, önemli olan tüketici ile karşılaştığınızda tüketicinin gerçekleştirmiş olduğu deneyim sırasında kurulan ilişkidir. Çünkü deneyim üzerine kurulu ilişkiler çok daha kalıcı olmaktadır. O yüzden bir çok gerilla çalışması çok iyi sonuçlar verir. Örneğin burada müşteri ilişkileri de marka ve tüketici arasında bir deneyim sürecidir. Deneyimde sadece reklama odaklanmak yanlışlıklara yol açabilir. Dolayısıyla önemli olan ilişki düzeyinin kat sayıdır. Hiç ürünü kullanmamış bir müşteriyle ürününüzü deneyimlemiş bir tüketici arasındaki farkı unutmamak gerekir.
Yukarıda bahsettiklerimin yanında çevreci, dürüst ve şeffaf (örneğin gerektiğinde özür dilemekten kaçınmayan) karaktere sahip markalarda bugün tüketiciler ile daha kolay iletişim kurabilmektedir.
Artık tüketiciler markalardan olmaları gerektiğinden fazlasını beklemiyor. Dolayısıyla insanların hayatında her yerde olmaya çalışmaktansa doğru zamanda, doğru yerde olmanın çok daha katma değerli ve etkili sonuçlar doğuracaktır!

1 Yorum
Yorum Bırakın
Cevabı iptal et
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

-
Pazarlama
/ 5 gün agoAyna Nöronların Satın Alma Üzerindeki Etkisi
Herhangi bir satın alma sürecinde karar alırken gerçekten özgür müyüz? Kararlarımızı etkileyen veya yönlendiren...
-
Marka
/ 1 ay agoMarka İletişiminde Transaksiyonel Analizin Önemi
Bugün televizyon, internet, radyo veya gazete gibi mecralarda markaların yoğun iletişim bombardımanına maruz kalıyoruz....
-
Pazarlama
/ 2 ay agoÇeşitlilik Pazarlaması Modeli
Çeşitlilik Pazarlaması, pazarın dinamiklerini ve tüketicilerin zevklerini, demografik detaylarını, inançlarını, değerlerini, yaşam tarzlarını ve...
-
Pazarlama
/ 2 ay agoPazarlamada Etkiler Hiyerarşisi Modeli
Rekabetin böylesine geliştiği ve zorlaştığı anlarda, etkiler hiyerarşisi modeli müşteriye rehberlik eden yönüyle ön...
-
Pazarlama
/ 3 ay agoTuzak Etkisi (Decoy Effect) Nedir?
Seçimlerimiz gerçekten mutlak tercihlere mi bağlıdır yoksa sunulan seçeneklere göre değişebilir mi?
-
Pazarlama
/ 4 ay agoPazarlama Üzerine Tavsiye Kitaplar – 7
Pazarlama ve iletişim üzerine son dönemlerde okuduğum ve okurken keyif aldığım tavsiye kitapları serinin...
-
Dijital Pazarlama
/ 4 ay agoYeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi
İnci Holding (İnci Akademi) ile düzenleyeceğim 'Yeni Nesil İletişim ve Dijital Yönetim Stratejileri Eğitimi'ne...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoKaranlık Pazarlama (Dark Marketing)
Bir ürüne yönelik tüketicide var olmayan bir ihtiyacı ortaya çıkarabilme yaklaşımı karanlık pazarlama anlayışının...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoPazarlamanın Başlangıç Noktası
Bazı kaynaklarda pazarlamanın başlangıç noktası ‘Araştırma’ olarak gösterilir ama ben başlangıç noktasının ‘Anlama’ veya...
-
Pazarlama
/ 8 ay agoHype Pazarlama (Hype Marketing) Nedir?
Belirli bir amaç doğrultusunda, hedef kitle üzerinde normalden daha hızlı ve etkili bir şekilde,...
-
Seyahat Günlüğü
/ 8 ay agoMurano ve Burano Adaları Tavsiyeler ve Notlar
Murano adası cam işçiliği ile Burano adası ise dantel işçiliği ve renkli evleri ile...
-
Pazarlama
/ 9 ay agoCovid-19 İletişiminde Bandwagon Etkisi
Özel gün iletişimlerinde karşımıza çıkmaya başlayan ‘Bandwagon Etkisi’, Covid-19 süreci ile birlikte küresel bir...
Dahi Patent
12 Ocak 2016 at 17:08
güzel ve başarılı bir paylaşım, dahipatent.com