Yelkenli Teknenin Direğine Güvenle Tırmanmak

Nissan Sailing Team olarak 2020 yılının ilk yarışı olan MIYC Kış Trofesi I. Ayağı için ekip olarak Marmaris’e geldik. Yarış hazırlıklarımızı yarıştan bir gün önce tamamlayarak ve yarış gününü beklemeye başladık.

İki gün sürecek MIYC Kış Trofesi I. Ayağı’nın ilk gününde rüzgar düzeyi orta seviyelerdeyken ikinci gün rüzgarın hızı 2-3 Knot’ı geçmiyordu. Hava şartlarının yarışı elverişsiz hale getirmesinden dolayı bizde ekip olarak yelken direğine tırmanmaya karar verdik.

Dışarıdan çok heyecanlı ve keyifli görünen bu deneyimin bir de dikkat edilmesi ve uyulması gereken güvenli süreçleri mevcut.  Yelkenli bir teknede bir gün zorunlu veya keyiften direğe güvenle tırmanmak isterseniz aşağıdaki adımlara dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Bu deneyimimi aşağıda da linki bulunan Vlog’umdan da izleyebilirsiniz.

Trakanın Kontrolü

Traka yelken direğine çıkmak için kullanılan ve oturma bölmesi bulunan bir aparat. Tırmanış öncesi trakanın kontrol edilmesi ve kayışlarının incelenmesi oldukça önemli. Bu süreçte trakanın birleşim yerlerine göz atmak da iyi olacaktır. Uzun süre kullanılmış, yıpranmış veya sizde tereddüt oluşturan trakaları kullanmamanızı özellikle tavsiye ederim.

Mandar Halatlarının Kontrolü  

Ana yelken, balon yelken, flok yada cenova gibi yelkenleri basmak veya indirmek için kullanılan mandarlar direğe basılma sürecinde de kullanıyoruz. Tırmanış öncesi sizi taşıyacak mandar halatının eksiksiz olarak gözden geçirilmesi, deformasyon olup olmadığına bakmanızı öneririm. Bu halatın/halatların 10 mm’den ince olmamasına da ayrıca dikkat edilmeli.

Neden Mandar Halatını Tercih Ediyoruz?

Direğe basılırken mandar halatlarını tercih etmemizdeki iki neden hem en kalın ve hem de direğin en tepesine çıkan halatlar olmasından gelmekte.

Yedek Mandar ile Bağlanma

Yedek mandar ile ikinci bir bağlantı yapmanız oldukça önemli bir konu. Ana mandarda oluşabilecek olası risklere karşı bu mandar devreye girecektir.

İzbarço Düğümü

Bağlama yapılırken mandarların ucundaki kilitler yerine izbarço düğümü yapılması kilitlerde oluşabilecek açılma risklerini azaltmak için önemli bir konu. Daha güvenli olması için halatı çift izbarço yapmak riskleri daha aza indirecektir.

Teknede Sessizlik

Direk tırmanışlarında yelkenlinin boyutuna göre yüksekliğin değişebilmesine karşın genel olarak yüksek bir mesafede iletişim kurmak kolay olmayabilir. Bundan dolayı müzik, motor vb. ses yapabilecek her şeyi kapatmayı deneyin veya sesi en aza indirin. Bu arada halatları kontrol eden kişilerinde gözünü direkteki kişiden ayırmaması gerektiğini ekleyelim.

Vinç Halat Kontrolü

Direğe çıkış ve inişlerde vinci kullanan kişinin halatları elleri ile kontrol etmesi olası riskleri en aza indirecek durumlardan bir tanesi. Kontrolü tamamen vince yüklemeniz durumunda olası kaçmaların yaşanması durumunda tırmanan kişinin düşmesine neden olan durumları ortaya çıkabilir. Ek olarak eğer teknede yeterli kişi sayısı var ise bir kişiyi daha vinçlerden sonra halat kontrolünde tutmanız faydalı olabilir.

Halatın Yeterli Sarıma Sahip Olması

Direğe çıkış ve inişlerde halatların vincin üzerinde 4 turluk bir sarıma sahip olması iyi olacaktır.

Piyano Kilit Sistemi

Direğe tırmanırken piyanoların daima kilitli olmasına dikkat edilmeli. Piyano açılacak ise mutlaka vinçte kilitli olduğundan emin olunmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir