Mısır Luksor (Luxor) Hakkında Tavsiyeler ve Notlar

Bugüne kadar çok ülkeye gittim ama birkaçının dışında beni Mısır seyahatim kadar heyecanlandıran bir yer olmamıştı. Hem tarihi hem de etnik kültürü sabırsızlıkla keşfetmek için yola koyuldum. Mısır, geçireceğiniz zamanın karşılığını alacağınız harika bir destinasyon.

Her şeyden önce Mısır’da konu Luksor, Kahire Asuan’da bitiyor. Luksor her halükarda olmazsa olmaz ve görülmesi gereken nokta. Kahire’de de piramitler ve Tutankhamun hazineleri olduğu için ben rotamı zamanım el verdiğince bu iki şehir üzerinden yaptım. İçeriği ikiye bölerek sizlerle paylaşmak istedim. İlk içerikte Luksor, ikinci içerikte Kahire ile ilgili notlarımı bulacaksınız.

Mısır yılın birçok dönemi sıcak bir ülke. Gezmek için en güzel dönemleri ise bahar ayları. Buraya Mart ayında gelmeyi tercih etmeme karşın yine de güneş oldukça etkiliydi. Mısır’a hangi mevsim gelirseniz gelin yanınıza mutlaka güneş kremi, şapka ve şemsiye almanızı öneririm. Özellikle şemsiye güneşten korunmak adına faydalı olacaktır.

LUKSOR’A ULAŞIM

Gidiş biletimi İstanbul – Hurgada olarak Pegasus’tan aldım. Yolculuk yaklaşık iki buçuk saat sürüyor. Hurghada Uluslararası Havalimanına inince pasaport girişinde verilen (Uçakta da verilebiliyor) evrakı doldurup geçiş yapıyorsunuz. Hurgada’ya gece çok geç vardığım için uygun maliyetli bir yerde konaklayıp sabah direkt Luksor’a geçmek için planlarımı yaptım. Otele ulaşımımı ise UBER üzerinden çözdüm. Birazdan daha detaylı bilgi vereceğim.

LUKSOR GÜVENLİ Mİ?

Luksor’un en ücra sokaklarına kadar girdim ve herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Ülkenin ana gelirlerinden bir tanesi turizm olduğu için özellikle güvenlik konusuna dikkat ediliyor. Her yerde sıklıkla polis noktalarını görebilirsiniz. Sivil polislerde oldukça yaygın.

HURGADA – LUKSOR ARASI ULAŞIM

Hurgada ve Luksor arasındaki ulaşım için otobüsü tercih ettim. Mısır’da Go Bus ve White Bus olmak üzere iki büyük otobüs firması var. Ben biletimi Go Bus’tan aldım. Hurgada-Luksor arası yolculuğa 430 EGP ödedim ve yolculuğum yaklaşık 4 saat sürdü. Otobüs yol boyunca Mısır’ın birçok yerel noktasından geçtiği için ülkeyi tanımak adına da keyifli bir seyahat oldu diyebilirim. Otobüs oldukça temiz ve konforluydu. Bilet alırken ise “Elite Business Class M” almanızı öneririm çünkü diğer varyasyonların temiz olmama konusunu duydum. Bu arada Hurgada’da kaldığım otelden Go Bus noktasına gitmek için UBER’i kullandım. Mısır’da önemli bir konu varsa mutlaka ve mutlaka UBER kullanmanız olacaktır çünkü pazarlık yapmak bir süre sonra yorucu olmaya başlıyor 😊

Şehirler arasın yollar çok güvenli olmayacağı için burada araç kiralaması yapmamanızı öneririm. Araç kiralamamak için bir diğer neden ise kötü trafik ve trafik kuralı diye bir şeyin olmaması. Riske girmeye hiç gerek yok.

LUKSOR DENEYİMİ

Luksor’u keşfetmek için toplamda 2,5 gün ayırdım. Bu süre bu şehri keşfedebilmek için oldukça yeterli. Luksor’u batı ve doğu olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Şehrin batı yakasında Krallar Vadisi, Kraliçeler Vadisi, Hatşepsut Tapınağı, Memnon Heykelleri, Ramesseum yer alırken doğu tarafında Luksor Tapınağı, Karnak Tapınağı, Mumyalama Müzesi ve Luksor Müzesi yer alıyor. Şüphesiz ki gezilecek çok daha fazla destinasyon bulanabilir fakat hakkıyla gezmek isterseniz bu noktalar iki, iki buçuk gün için yeterli olacaktır.

Bu arada çok önemli bir not düşmek isterim. Mısır’da kredi kartı birçok noktada geçmiyor. oteller dahil herkes nakit çalışmayı tercih etmekte. Bundan dolayı kredi kartınıza güvenerek nakitsiz bir yerlere gitmeyin derim.

Luksor’da 2,5 günlük planımın ilk gününü Krallar Vadisi, Kraliçeler Vadisi, Hatşepsut Tapınağı, Memnon Heykelleri ve Ramesseum için ayırdım. Şehrin batı yakasına gitmek için taksiye binmek gerekiyor. Ben bir taksici ile batı yakasındaki lokasyonlara gitmek karşılığında 20 USD’ye anlaştım. Buraya ulaşım için dilerseniz UBER’de kullanabilirsiniz ama şehir dışı olduğu için oralarda UBER bulabilmek kolay olmayabilir. Şehrin doğu yakasını gezmek ve keşfetmek çok daha kolay.

Mısır’ın tarihi ve mitolojisi çok derin, tanrıları ve firavunları oldukça fazla. Gitmeden biraz bilgi edinmekte fayda var, tarih ile ilgili hiçbir okuma yapmadan gittiğinizde duvarlarda yer alan hiyerogliflere maalesef sadece bakıp geçmekle yetinmek durumunda kalıyorsunuz. Mısır’ı gezmeye başlamadan önce aşağıdaki videoları da izlemenizi tavsiye ediyorum. Mısır oldukça geniş bir tarihe sahip. Buraya gelmeden birçok blog yazısı okumaya çalıştım ama izleyerek öğrenmek burası için çok daha keyifli oldu.

Luksor’un doğu yakası yani merkezi olan kısmı gezme

  • Kral Tutankamon 100. Yıl Özel – İzle
  • Krallar Vadisi: Kayıp Mezarlar – İzle
  • Genç Kral Tutankhamon – İzle
  • Luxor ve Karnak Tapınağı – İzle

LUKSOR HAKKINDA GENEL NOTLAR

Mısır’da müze veya tapınak girişleri hariç her şeyde pazarlık geçerli. Bu şehirde hiç öyle naif biri olmanıza gerek yok, özellikle pazarlıklarda. 200 EGP’lik bir ücreti 50 EHP’ye kadar rahatlıkla indirebilme imkanınız var. Luksor’un merkezinde gezi için fayton kiralamanızı öneririm. Ben faytoncu ile önce Karnak Tapınağına gidiş-dönüş ve beni yerel pazarlarda gezdirmesi için bir anlaşma yaptım. Toplamda 3 saatlik bir kiralama bedeli için 200 EGP (Yaklaşık 120 TL) verdim. Açıkçası hem şehri gezmek hem de sıcakta yürümemek hem de otantik bir yolculuk için değerdi.

Luksor’un arka sokaklarına kadar girmenizi veya faytonla gezmenizi öneririm. Gerçek kültürü biraz buralarda görüyorsunuz. Diğer yerlerde güzel ama çok fazla turistik. Luksor’un UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer aldığının altını çizelim. Luksor ismini Mısır’ı işgal eden Romalılar şehirde yer alan tapınakların muhteşemliği karşısında bu tapınakları saray zannederek şehre şu anki ismini vermiş “Luxor” yani “Saray”. 

Bu şehirde gerçekten korna sesine doydum. Trafik kuralları diye bir şey yok gibi bundan dolayı trafikte dikkatli olun çünkü hemen yanımda at ile araba çarpışmıştı 😊 Luksor için araba vb. vasıta kiralamayın derim.

Luksor’da çok fazla müze olduğundan dolayı bu şehri gezmek için PASS CARD’da alabilirsiniz. 4 adet pass card mevcut ve kapsamları da aşağıdaki gibi. Bana soracak olursanız eğer her noktaya girecekseniz bu kartın avantajı maksimum 15-20 dolar olabilir. 

Luksor’da İngilizce konuşarak çok rahatlıkla gezi yapabilir ve günlük işlerinizi halledebilirsiniz. Dil yönünden bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Hiç dil bilmeseniz dahi burada yazışarak dahi anlaşabilirsiniz görüşündeyim. Mısır genel olarak çok pahalı bir ülke değil ama benim gittiğim dönemde maalesef Türk Liramız çok değersizdi ama yine avantajı vardı. 1 EGP= 0,63 TL olduğu dönemde ben Mısır’ı ziyaret etmiştim.Luksor’a gitmek için en uygun tarih, yaz ayları dışındaki tüm mevsimler. Seyahat planınızı mümkün olduğunca Haziran – Eylül arası dışında bir tarihe denk getirin, ülkede sıcaklık yaz aylarında 50 derecenin üzerine çıkıyor.

Burada insanlar çok sıcak kanlı olmasına karşın her şey sizden biraz daha fazla ücret alabilmek üzerine kurulu. Turist olduğunuz için bir şekilde pazarlık dahi yapsanız normal yerel halka göre farklı bir ücrete tabi kalacaksınız yani her şartta daha fazla fiyat ödemeniz gerekecek. Bundan dolayı pazarlıkları sert yapın ama tatiliniz boyunca 350-400 TL’ye denk gelecek hesaplar içinde canınızı sıkmayın.

Mısır’da Tanrı ve Tanrıçaların hepsi birer hayvan adı taşımaktadır. Bu nedenle her Tanrı ve Tanrıça hayvan şeklinde sembolize edilmiştir. Bundan dolayı burada gezdiğiniz her yerde inanılmaz bir sembol diline denk geleceksiniz. Bu dilde yaklaşık 700 sembolün olduğunu da hatırlatayım. O dönemlerde Mısır hiyeroglifleri palmiye liflerinden yapılan papirüslere ve taş anıtlara yazılıyordu. Hiyerogliflerin ilk örneklerine M.Ö 3200’de mezarların üzerinde rastlanmıştır.

MISIR FİRAVUNLARI

Mısır’ı gezerken birçok heykel göreceksiniz. Aslında bu heykellerin hepsi bir kişiyi temsil ediyor ama kimin kim olduğunu ayırabilmekte kolay değil. Aşağıdaki görseller bu konuda size bir çıkış noktası verecektir. Artık kimin kim olduğunu belki daha kolay ayırt edebilirsiniz. 

LUKSOR’DA NEREDE KALDIM

Mısır’da güzel ve temiz bir otelde kalmak tatilinizin keyfi açısından önemli olacaktır. Luksor’da Lotus Luxor Hotel’de kaldım ve 2 gece 3 gün olarak 1.395 TL ödedim. Lotus otel Nil Nehri kıyısında yer alıyor. Benim kaldığım oda Nil Nehri manzarasına sahipti ve Krallar Vadisine bakıyordu. Şehrin merkezine ise (Luksor Tapınağı olarak baz alabilirsiniz) 10 dk yürüme mesafesindeydi. Kahvaltı olarak biraz zayıftı ve odalarda terlik yoktu. Onun dışında otelin oldukça keyifli bir lokasyonu ve hizmeti mevcut.

DEV MEMNON HEYKELLERİ (COLOSSI OF MEMNON)

Batı yakasında ilk durağım Dev Memnon Heykelleri oldu. Bu heyheller ülkenin 18. Hanedanlığı döneminde hüküm süren Firavun III. Amonhotep’in mezar koruyucusu olarak yapılmış. 18 metre yüksekliğinde olan iki heykelin her biri 720 ton ağırlığında olup aralarındaki mesafe ise 15 metre. Heykeller M.Ö. 1350’den beri ayakta duruyor.  Depremlerden dolayı zarar gören heykellerin çatlakları arasından geçen rüzgar, zaman zaman arp sesine benzer sesler çıkarttığı için “Şarkı Söyleyen Memnon” da adlandırılmıştır. Buraya giriş ise ücretsiz.

KRALLAR VADİSİ (VALLEY OF THE KINGS)

Gelelim Luksor deneyimindeki en önemli noktalardan bir tanesine. Krallar Vadisi, Mısır tarihi açısından da oldukça önemli bir yer ve Luksor’un cazibe merkezlerinden de bir tanesi 😊

Krallar Vadisini gezmeden Mısır’a yapılacak bir seyahatin tamamlanamayacağının altını çizelim. Burayı gezmek için toplamda 2-3 saat yeterli olacaktır. Genel alana giriş ücreti 260 EGP. Buraya kadar gelmişken açık olan her noktayı ziyaret etmenizi öneririm. İmkanınız varsa rehberde tutabilirsiniz ama Türkçe maalesef dil seçenekleri arasında yer almıyor. Genel alan dışında diğer alanların ücreti Tomb of Ay (KV23) için 60 EGP, Tomb of Sety I (KV17) için 1.000 EGP, Tom of Tutankhamun (KV62) 300 EGP ve Tomb of Ramesses V. VI (KV9) için 100 EGP şeklinde. Eğer öğrenci kartınız varsa inanılmaz uygun fiyatlara girebiliyorsunuz. Mutlaka bir öğrenci kartı edinin derim 😊

Krallar Vadisi, yeni krallık döneminde firavunların ve dönemin ileri gelenleri için inşa edilen mezarların bulunduğu bir vadi. Krallar Vadisi’nde 2005 yılında yeni bir odanın keşfi ve 2008 yılında iki mezar girişinin daha keşfedilmesiyle, vadide keşfedilen mezar sayısı 63’e çıkmış. Gittiğinizde açık olan her odaya girmenizi öneririm.

Krallar Vadisi’ndeki en önemli keşif ise tartışmasız olarak 1922 yılında Howard Carter tarafından bulunan Kral Tutankhamun’un mezarı. Bunun en temel nedeni ise diğer kral mezarlarının soygun veya yağmaya maruz kalmasından dolayı bugüne kadar olduğu gibi gelebilen tek mezarın Kral Tutankhamun’un mezarı olması. Günümüzde Tutankamon’un mezarına ait hazineler Kahire’de sergileniyor.

Yine diğer bölümlerde de keşfedilecek çok detay var. Özellikle hiyeroglifler ve duvar resimleri gerçekten inanılmaz. Hiçbir noktayı boş geçmemişler 😊 Her birine bakarken kayboldum denilebilir. Küçük bir nokta, Krallar Vadisi’ne gitmek için yaklaşık 600-700 metrelik bir yol var. 10EGP ödeyerek Taf Taf’lara bilet alarak burayı hızlıca geçebilirsiniz. Yürümek için vakit kaybetmeyin çünkü hiçbir şey yok.

Krallar Vadisinde tapınaklara girdiğinizde veya dışarıda kapılarda bekleyen görevli gibi kişileri göreceksiniz. Bunlar bahşiş almak için sizi orada bekliyorlar. Örneğin, bahşiş vererek Tutankhamun’ın mumyasına daha yakından bakabilir veya lahitin olduğu alana inebilirsiniz. 50 veya 100 EGP bahşiş ideal olacaktır.

Krallar Vadisi’nde yer altına yaklaşık 180-200 metreye kadar indiğiniz mezarlar olacak. Buralara mezar dediğime bakmayın inanılmaz bir işleme ve hiyeroglif sanatı ile karşılaşacaksınız. Bundan dolayı rakamına bakmadan açık olan her mezara girmenizi şiddetle tavsiye ederim.

HATŞEPSUT TAPINAĞI (MORTUARY TEMPLE OF HATSHEPSUT)

Bu tapınak M.Ö. 1458’de ölen 18. Hanedan Firavunu Hatşepsut için inşa edilmiş. Mısır tarihinde Kleopatra veya Nefertiti gibi güçlü kadın hükümdarlar olmasına karşın burayı gördükten sonra Mısır tarihinin en güçlü kadını olan Hatşepsut ile tanışacaksınız. Burası Mısır’da bir kadın adına yapılan ilk mezar olması bakımından da önemli.

Hatshepsut’un Mısır’ın ilk kadın firavunu olduğunun da altını çizelim. Tapınak birbirine bağlı üç büyük terastan oluşuyor. İç kısımda küçük bir bahşişle Hatshepsut’u sembolize eden yerleri de görebilirsiniz. Buranın inşaatı ise M.Ö. 1473’te tamamlanmış. Hatşepsut’a giriş ücreti ise 180 EGP. Buraya ziyaret öncesi aşağıdaki iki videoyu izlemenizi öneririm.

Hatşepsut’un Cenaze Tapınağı ve Diz Çökmüş Büyük Heykeli – İzle

KARNAK TAPINAĞI (KARNAK TEMPLE)

Şehrin merkezinin olduğu alanda bulunan Karnak Tapınağı, dünyadaki en büyük antik dini mekân. Karnak Tapınağı gerçekten çok büyük bir yapı ve tamamı açık havada bulunuyor. Burayı gezerken güneş en büyük düşmanınız olabilir. O yüzden ilk girişteki önerilerimi unutmayın. Karnak Tapınağı 800 metre genişliğinde ve 1,5 km uzunluğunda bir alana inşa edilmiş. Bugüne kadar ise burada 134 sütun, 8.000 adak taşı, 450 heykel ve 10’a yakın sfenks keşfedilmiş. Tapınak birçok firavun döneminde olduğu ve her firavun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden çok fazlasını yapınca, buranın yapımı 2000 yıldan fazla sürmüş ve yapılar gerçekten çok büyük, görkemli boyutlara ulaşmış. Tapınak 4 bin yıl önce hac yeri olarak kullanılmaktaymış. Buranın yapımında ise toplam 80.000 işçinin çalıştığı rivayetler arasında.

Orta alanda yani Büyük Hipostil Salonu’nda bulunan sütunların 122 tanesi 10 metre diğer 12 tanesi 21 metre yüksekliğinde ve 3 metrenin üzerinde bir çapa sahip. Bu sütunların 70 Ton ağırlığında olduğu söyleniyor. Tapınağın girişinde 113 metre genişliği ile dünyanın en büyük pilonu (tapınak duvarı) yer alıyor, ancak bu duvarın yapımı tamamlanamamış. Tapınağın en ünlü ve en etkileyici özelliği ise, 600 metrekarelik 16 sıraya yayılmış, 3 metre çapında 134 sütuna sahip Büyük Hipostil Salonu (The Great Hypostyle Hall).

Tapınak içerisinde bir göl bulunuyor.

“Sound & Light Show” adı altında her akşam Karnak Tapınağında 1 saat süren ses ve ışık gösterileri yapılıyormuş. Ben maalesef program temposundan dolayı denk gelemedim ama notlarınıza almanızı öneririm. Detaylara buradan erişebilirsiniz. Bu gösteri için ise 20 USD ödüyorsunuz.

Karnak Tapınağı gerçekten inanılmaz bir mekan! Buraya giriş için ise 80 EGP ödüyorsunuz.

LUKSOR TAPINAĞI (LUXOR TEMPLE)

Luksor tapınağını gece gezmeyi tercih ettim. İyi ki de gece tercih etmişim çünkü gece gerçekten başka bir ihtişamda oluyormuş. Luksor Tapınağı yaklaşık olarak M.Ö. 1400 yılında inşa edilmiş. Buranın ilginç özelliği ise Luksor Tapınağı’nın bir tanrıya ya da kralların ve firavunların tanrı figürüne tapmak için inşa edilmedi; bunun yerine Luksor Tapınağı, krallığın gençleşmesine adanmış olarak inşa edilmesi. İçeride devasa firavun heykellerinin yanında klasik hale gelen hiyerogliflere denk geleceksiniz. Buraya gelirken hemen karşıdaki McDonald’s ‘tan kahvenizi almanızı ve içeride kahve içerek dolaşmanızı tavsiye ederim. Luksor Tapınağına giriş ücreti ise 160 EGP.

SFENKS CADDESİ

Burası Karnak Tapınağı ile Luksor Tapınağı’nı birbirine bağlayan 2,7 KM uzunluğunda olan ve belki de dünyadaki en eşsiz caddelerden bir tanesi. Bu cadde üzerinde 600’den fazla sfenks bulunuyormuş. Tanrı’nın Yolu olarak da isimlendirilen bur kısım Eski Mısırlılar tarafından yılda bir kez Opet Festivali sırasında kullanıldığı ve buradan Tanrıların heykellerini bir geçit töreniyle taşıdıkları düşünülüyormuş. Sfenks Caddesi tam olarak 70 yıl süren restorasyonun ardından 25 Kasım 2021’de tamamlandı halka açıldı. Açılış videosuna ise aşağıdan erişebilirsiniz. Luksor Tapınağının içerisinde olduğu için buraya girmek için ayrı bir bilet almanıza gerek yok.

NİL NEHRİ

Dünyanın en uzun nehri Nil nehridir. Mısır’ı baştan başa geçerek Akdeniz’e dökülen bir nehir. Burada nehirde yelkenliler ile tur yapmak oldukça rağbet gören bir şey ama benim çok ilgili çekmemişti. Bu arada doğu ve batı yakası arasındaki geçişleri de 100-150 EGP arası bir ücrete tekneler ile sağlayabilirsiniz.

MUMYALAMA MÜZESİ (MUMMYFICATION MUSEUM)

Mumyama sürecinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız mutlaka görmeniz gereken bir müze. Luksor’da hemen Nil Nehri’nin kıyısında, Luksor Tapınağı’nın karşısında yer alan bu müzede mumyalanmış hayvanları da görmeniz mümkün.

WINTER PALACE OTELİ

Şehrin merkezinde yer alan Winter Palace oteli dönemin bazı önemli konukları ağırlamasıyla meşhur. Örneğin, Agatha Christie (Nil’de Ölüm’ü otelde kalırken yazmış), Prenses Elisabeth veya Tutankhamun’un mezarını keşfeden arkeolog ve Mısırbilimci Howard Carter bu isimlerden sadece bir kaçı.

Mısır Luksor’da kaldığım süre boyunca bir gece taksi için anlaştığım arkadaşın evine de konuk oldum. Açıkçası böyle deneyimleri önemsiyorum çünkü yerel kültürü gerçekten iliklerinize kadar hissedebilme imkanınız olur. Bu şehirde bu tarz fırsatlarında gelmesi olası bir durum. Bundan dolayı taksicilerle bu yönde de bir konuşma yapabilirseniz deneyiminizi katlamış olursunuz. Aşağıdaki fotoğrafta taksici Ahmed ve ailesiyle o günden bir hatıra.

52 Yorum

  1. Kadir yilmaz Yanıtla

    Hüseyin bey merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler önemli noktalara değinmişsiniz.Emeğinize sağlık..

    Tapinaklara girişlerde kredi kartı ile mi ödeme yapıyorsunuz yoksa nakit mi?
    Luksor Krallar vadisi-Hatsepsut-Karnak-Luksor-Memnon heykellerini 1 günde gezebilir miyim?Aksam Kahire ye dönüşüm olacak.
    Bir de ATV lerle Safari yapabilir miyiz luksor da? Çok teşekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Kadir Bey Merhaba, çok teşekkür ederim. Mısır’da maalesef kredi kartı çok önemli bir sorun. Oteller dahi peşin ödeme kabul ediyor. Tapınaklarda ise kredi kartı kullanımı bildiğim kadarıyla yok. Mısır’da geziyorsanız mutlaka her şeyi nakit düşünün derim. Luksor Krallar vadisi-Hatsepsut-Karnak-Luksor-Memnon heykellerini eğer sabah 9’da tam olarak Krallar Vadisi’nden başlarsanız gezebileceğinizi söylerim. Krallar Vadisi 2-2,5 saat, Hatsepsut ve Memnon Heykelleri 1 saat civarlarında sürer. Karnak Tapınağı 2 saat, Luksor Tapınağı ise 1 saatte bitirilebilir. Bu tabii ki biraz kısıtlı bir zaman olduğu için yapılan planlama. Normalde buraların hakkı ve tam detaylarını öğrenmek isterseniz 2 gün ayırmanızı öneririm. Ben Luksor’da ATV ile Safari yapmadım ve gerek olduğunu düşünmüyorum. Luksor’da söylediğiniz mekanları gezmenin çok daha kıymetli olacağı görüşündeyim. Umarım keyifli bir seyahat olur 🙂

  2. Mustafa yalçın Yanıtla

    Bir sorum olacak aile ce 2 yaşında bir bebekle mart ayına bilet aldım Hurgada ya pegasus kampanyasından dönüş alamadım hurgada luksor yapıp hurgada dan mı dönüş yapmak mantıklı yoksa sizin öneriniz nedir yardımcı olabilir misiniz

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Mustafa Bey, önerim şu şekilde olur.

      2-3 Gün Luksor, 1 Gün Assian ve 1-2 gün Kahire.

      Gidiş dönüş yollar için 1 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Hurgada Luksor arasını Go Bus otobüs ile gidebilirsiniz. Assian – Kahire arasını da Uçakla gidebilirsiniz. Bu yol uzun çocukla o kadar uzun yolu uçak dışında bence çekmeye gerek yok. Türkiye’ye dönüşü ise Kahire’den yapabilirsiniz. Bu arada çocuk arabası zor olur o yüzden kanguru vb. bir şey yanınızda mutlaka olsun. Şemsiye ve güneş kremlerini de unutmayın derim. Böyle bir planla gidilmesi gereken çok önemli yerlerin birçoğuna gitmiş olacaksınız. Umarım keyifli bir seyahat olur 😊

  3. Aslı G. Yanıtla

    Merhaba, Misir yolculugunuz hakkindaki yazilarinizi okudum ayni guzergahi takip etmeyi dusunuyoruz 2 gun luksor sehri 2 gün kahire 2 gün Sarmda konakliyacagiz.
    Uçusumuzu ilk istanbul hurgada aldik daha yakin olmasi adina
    Gece uçaktan inip luksor transfer için booking üzerinden taksi ayarladik
    Fakat yolculuk için biraz endiselerim var
    Size gece taksi yolculudu tehlikeli olur mu?
    Hurgada luksor arasi

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhabalar, Hurgada ve Luksor arasında küçüklü büyüklü bir sürü yerden geçeceksiniz. Bu yerlerin her birinde resmi güvenlik güçleri mevcuttu. Dolayısıyla yol boyunca neredeyse her 10-15 KM’de bir güvenlik güçleri var. Sadece gece yolculuğunda taksiciye bu detayı özellikle sormanızda yarar olabilir. Gece yolculuk yapmadım fakat eğer imkanınız varsa sabah otobüs yolculuğu hem daha güvenli hem de daha keyifli hem de daha ucuz olabilir.

  4. Özlem acar Yanıtla

    Merhaba Hüseyin Bey yazınız gezi planım için çok faydalı oldu 🙏 iki şey var sormak istediğim karnak tapınağı ses ışık gösterisi için önceden rezervasyon yapmak gerekir mi yoksa luksora geçtiğim ilk gün bilet bulabilir miyim bir bilginiz var mı ve hurgada luksor aswan arası ulaşım için go bus kullanıcam seferler ne sıklıkla vardı siz biletinizi seyahat edeceğiniz gün mü aldınız teşekkürler 🙏

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhabab Özlem Hanım, teşekkürler 🙂 Karnak tapınağındaki etkinlik için aynı gün bilet alabilirsiniz. https://soundandlight.show/en/show/karnak-show Detaylar buradaki linkte mevcut.

      Go Bus için sabah erken saatte olan ve bir tık pahalı olan seçeneğini yazmıştım. Onu tercih etmenizi öneririm. 1-2 saatte bir Luksor’a vardı ama Aswan’a çok çok daha az. Go Bus detayları değişebiliyor. Sitesinden de bir kontrol etmeniz iyi olabilir. White Bus’a da bakmanızı öneririm.

  5. Gulsah Ş. Yanıtla

    Merhaba Hüseyin bey. Luxir yaziniz cok detayli ve bilgilendirici cok sagolun. Bu hafta bizde gidecegiz. Sizce Luxorun tarihi bolgeleri 6 yasinda bir cocukla gezmek icin uygun mudur?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Gülşah Hanım, krallar vadisi dışında herhangi bir zorluk olmaz. Krallar vadisinde mezarlar biraz alt kısımda kaldığı için belki oralarda biraz zorlanma olabilir fakat çok çok büyük sorun olacağını sanmıyorum. Bence en önemli konu güneş. Ona daha çok dikkat etmenizi öneririm. Mutlaka uzun kollu veya şemsiye gibi bir şey olsun. Kremleri de sürmek önemli olur çocuk açısından.

  6. Özlem acar Yanıtla

    Luxor’da, yazınızda tavsiye ettiğiniz otelde kaldım gerçekten iyiydi.👍Manzara,temizlik,çalışanlar…

  7. abdullah aytap Yanıtla

    Hüseyin Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Müzeleri ziyaret için öğrenci kartı nasıl olmalı ..Kimlik mi yoksa A4 kağıdında olur mu?

  8. Sevde Yalçın Yanıtla

    Hüseyin Bey merhaba
    Bizde mart ayına Hurgada’ya bilet aldık sizin yaptığınız gibi Luksor’a geçmek istiyoruz ilk gece konaklamanızı nerede yaptınız acaba?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Sevde Hanım, Hurgada’da Elite Suites’te kalmıştım. Açıkçası 7 saatten az kaldığım için gereklileri karşıladı. Dolayısıyla bence işinizi görecektir. Bu arada booking üzerinden kiraladığınızda oteldeki ödeme sırasında +15 dolar gibi ek ücretler çıkıyor. Ona şaşırmayın derim. Bu durumda rezervasyonu iptal ettirerek elden ödeme yapabiliyorsunuz.

  9. Şahin berk Yanıtla

    Merhabalar, luxsor bolgesinde size yardimci olan taxsicinin numarasini biximle paylaşırsaniz sevinirim. Tesekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Şahin Bey Merhaba, bana Ahmed yardımcı olmuştu. Numarası +20 103 0326863. Keyifli bir arkadaştır. Benden aldığınızı söylerseniz (Blogumu gösterebilirsiniz) yardımcı olabilir.

  10. Ayşe Gök Yanıtla

    Merhaba, çok açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkür ederim. Biz de yarıyıl tatilinde Hurghada, Luksor ve Kahire planı yapıyoruz, 2 yetişkin ve 2 çocuk olarak. Çocuklar için(9 ve 12 yaş), müze girişlerinde herhangi bir indirim var mı veya öğrenci kartı mı çıkarmak gerekiyor bu konuda bir bilginiz var mı?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Teşekkürler Ayşe Hanım 🙂 Müze girişlerinde öğrenci indirimi oluyor. Bence imkan varsa sizlerde öğrenci kartı bulabilirseniz çok güzel olur ama yanınıza çocukların da kartını veya resmi belgelerini alın derim. Arada baya bir fiyat farkı oluyor…

  11. Çiğdem Yanıtla

    Hocam merhaba mısır yazınızı okudum. Sayfanız gerçekten çok mükemmel. Mısır konusunda araştırma yaparken sayfanızla karşılaştım iyi ki de karşılaşmışım. Ben eşim ve 7 yaşındaki oğlumla mısır iskenderiye havalanına uçak bileti aldım. Bilet aldıktan sonra yaptığım araştırmalarda mısırın çok güvenli olmayan bir ülke olduğu konusunda internetten bilgilere ulaştım. Ve araştırma sonucu karşılaştığım kişiler mısır da tek başınıza bir araba kiralayıp iskenderiyeden kahireye luksora gidemezsiniz buna izin vermiyorlar dedi. Ve çocuğum da olduğu için mısıra gitmekten korktum. UBER uygulaması nedir mısırın her yerinde kullanabiliyor muyuz? Mısırı tursuz doya doya gezebilmemiz için bize ne olur bir yol gösterir misiniz? Şimdiden yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Çiğdem Hanım, Mısır’a ben de gitmeden aynı yorumları okumuştum. Tek başıma gittim ve aslında birçok kişinin girilmeye çekindiği yerlere dahi girdim ve güvenlik sorunu ile karşılaşmadım. Mutlaka ki farklı yerlerde ve her ülkede olduğu gibi sorunlar olabilir ama Mısır’ın birçok yerinde ciddi polis noktaları var. İskenderiye’den gitme konusunda bilgim yok fakat neden öyle bir şey yazıldığını da anlayamadım. Uber bir ulaşım uygulaması. Mısır’da kullanabiliyorsunuz ama internet Mısır’da bir problem. O yüzden otelden falan çıkmadan gideceğiniz yerin ne kadar tuttuğunuza bakarsanız fiyat açısında faydalı olur. Mısır tursuz bir şekilde gezilebilir ki bence tursuz gezilmeli ama gerçekten çok fazla tarihi detayları var. O yüzden bilgi sahibi olmak ve anlamlı gezmek Mısır özelinde kritik. Eğer güvenlik konusu çok fazla aklınıza takılıyorsa gece seyahat etmeden şehir geçişlerini sabah yapabilirsiniz. Ben Luksor ve civarında çok fazla bisiklet kiralayarak gezen tursitte gördüm. O yüzden o detayı da sizinle paylaşmak isterim 🙂

  12. Özgür Yanıtla

    Selamlar yazınızda belirttiğiniz gibi Luxor da batı tarafı gezilecek yerler için 20 dolara anlaştığınız bir taksiciden bahsettiniz sizden ricam varsa eğer taksicinin iletişim bilgilerini paylaşır mısınız?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Selamlar, Evet Ahmed 🙂 Oradaki yerel taksicilerden bir tanesiydi. Sonra bu yazıdaki başka kişilerde onu tercih etmiş. Spam kaydına düşmemesi için rakamların bazılarını yazı ile vereceğim +20 yüz üç 032 altmış sekiz 63

  13. ismail Yanıtla

    Selamlar, yazdıklarınız bize rehberlik anlamında çok yardımcı olacak teşekkürler. İki sorum olacak müzelere girişte Türkiye’deki üniversitelerin güncel kimlik kartları geçerli olur mu?
    Öğrencilik için yaş sınırı var mı?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, öğrenci kimlik kartınızda fotoğraf ve İngilizce açıklamalar olması önemli. Birde geçerlilik tarihi. İmkan varsa ISIC’de alabilirsiniz. Türkiye’deki kartları kullananlar oldu ama Araplara belli olmayabiliyor fakat sorun olacağını düşünmüyorum. keyifli bir seyahat dilerim 🙂

  14. Dilek Türker Yanıtla

    Merhaba bende kasım ayında Sharm bölgesine gittim yerel bir tur ile Kahire premitleri gezdim Nil nehrinde tekneye bindim ama luxsor ve aswan çok istiyorum tekrar plan yapıp gideceğim bu kez hergada bilet alıp mı gezsem yoksa sharmdan yine bi tur ilemi geçsem bilemiyorum tek yolculuk yapmayı düşünüyorum bi kadın için hangisi daha güvenli olur

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Dilek Hanım, güvenlik konusundaki yorumlarımı birçok defa yazdım aslında. Yani burada güvenlikle ile ilgili aşırı sorun olabilecek durumlar ben görmedim. Hurgada’dan otobüsle Luksor’a oradan da isterseniz Aswan’a rahat geçebileceğiniz durumlar var. Bence Mısır’ı tam gezdim demek için iki şehir doğru adres 🙂

  15. Ersan Oral Yanıtla

    Hüseyin Bey;
    Mısır gezinizi okudum. Önemli bilgilendirme yapmışsınız. Teşekkür ederiz. Ben turlar ile 2 kez mısır’a gittim. 2024 yılında tursuz olarak kendi başıma gitmeyi planladım. Hurgada gidiş ve hurgada dönüş uçak biletimi aldım. Hurgada luksor arasını gidiş ve dönüş olarak otobüs ile gitmeyi planlıyorum. Şimdi sizde ricam, Gobus firmasından biletimi nasıl alabilirim? 2-3 ay önceden internet üzerinden mi almak uygundur yoksa hurgada’ya gidip orada terminalden mi almak daha iyi olur? Bileti internetten alsak yerimizi başka birine satma ihtimali var mı? Ayrıca luksor’da otel rezervasyonu için Booking üzerinden yer ayırtmak güvenilir mi? Selamlar

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Ersan Bey, yorumlarınız için teşekkür ederim. Direkt olarak go-bus.com adresinden biletinizi alabilirsiniz. Ben gittiğim gün almıştım ve yer vardı ama tabi bunun hakkında söz veremem fakat zaten uçuşunuz belli ise gitmeden de alabilirsiniz. Luksor’da booking’i kullanabilirsiniz. Ben de o şekilde hallettim tüm seyahatimi ve hiçbir sorun olmadı.

  16. Ayşe Ayşe Yanıtla

    Merhabalar, öncelikle verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Giriş biletlerini online almak mantıklı mıdır? Gidince kolaylıkla alınabiliyor mu?
    Online için https://egymonuments.com/locations bu siteyi buldum, bilginiz var mıdır?
    Son olarak 30 yaş üstü doktora öğrenci kimliğine indirim olur mu?
    Teşekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Ayşe Hanım, bu tarz online satın almaları ben çok fazla kalabalık olan yerlerde yapıyorum. Mısır’da maksimum beklediğim sıra 15 dakika civarındaydı. Son dakika rota değişikliği veya geç kalkma gibi durumlar olabileceğini ve çok sıra olmayabileceğini düşünerek bence yerinde alabilirsiniz. Siz kimliğinizi yanınıza alın ve orada sessizce gösterin. Olacaktır diye tahmin ediyorum ama söz veremiyorum.

  17. Zafer Bey Yanıtla

    Merhaba Hüseyin Bey, herkes gibi bizim icin de oldukca faydali oldu paylastiginiz bilgi ve deneyimler. Cok tesekkurler🙏 biz de hurgada ya gitmeyi planladik. benim merak ettigim kapida vize uygulamasi icin gercekten gerekli olan belgeler neler oldu? Internet uzerinde cesitli klasik bilgilerden emin olamadik. Bir de atm bulma durumu nasil? Sorun yasanir mi gozleminiz nedir acaba? Tekrar tesekkurler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Zafer Bey, ben gittiğimde vize vardı. O yüzden kapıda vize uygulamasına takılmadım. Kapıda vize uygulaması olan ülkelerden tecrübem ise çok zorlu olmadığı yönünde. Ülkeden ben bankamatik buldum açıkçası. Çok sık değil ama bulunuyor. En kötü bulamazsanız kaldığım otel bahçesinde var, onu kullanabilirsiniz 🙂 Merkeze yakın.

    2. neptün Yanıtla

      havaalanı girişte pasaportunuzu veriyorsunuz ve kişi başı 25 dolara giriş vizesi veriyorlar..
      aynı yerde dolar veya euro verip mısır pondu alabiliyorsunuz..ayrıva havalanında pasaport kontrolünden sonra vodafonun yerinde çok uygun 1 ay süreli 40-50gb lik hat da alabilirsiniz(sadece internet)

  18. sümiş96 Yanıtla

    Merhaba Hüseyin bey otobüs firmasından bilet alırken kartla alabilir miyim peki? Çünkü gece hurghadada kalıp sabaha hemen luxora geçmem lazım ve sanırsam çok fazla para bozma yeri yok.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, evet ben kredi kartı ile alabiliyordunuz. Yani ben en son o şekilde almıştım. Bu arada havalimanında da bozdurabilirsiniz. Aman taksilere dikkat, hemen üzerinize üşüşecekler 🙂

  19. ERSAN ORAL Yanıtla

    Hüseyin Bey; Luksor’da LUXSOR PASS STANDARD kartı alsak, Krallar vadisindeki tüm mezarları, Luksor’daki tüm müzeleri ve tüm tapınakları gezebilir miyiz? Ayrıca kalacağım otel şehrin doğusunda yani Karnak tapınakları tarafında. Nil’in karşısına geçip oradan mı taksi tutayım? Yoksa otele yakın yerdeki UBER aracılığı ile bir taksi mi bulayım? Krallar vadisinde 5-6 saat kalmak istiyorum. Dönüşte oradan şehre taksi bulabilir miyim? Luksor’da taksi tutma konusunda biraz bilgi verir misiniz? Selamlar

  20. Emine Yanıtla

    Merhabalar, Numarasını verdiğiniz taksiciyle konuştum, fiyatı arttırmış bilgi vermek amacıyla yazıyorum. Herkese iyi gezmeler!

  21. Büşra Yanıtla

    Merhaba yazınız için çok teşekkürler turla gidip gitmeme konusunda tereddüt ediyordum kafam çok rahatladı tek aklıma takılan sırt çantasıyla gideceğiz ama çantamızla bütün gün gezmek zor olacak luksorda ve kahirede güvenilir emanet gibi bir yer var mı acaba

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Ne demek 🙂 Çok ağır değilse soru olmaz bence. Sadece piramitlerin içerisini çıkarken biraz zorlayabilir. Emanet çanta olayını bilmiyorum inanın fakat otelinizden bence rica edilebilir diye düşünüyorum.

  22. Kemal Yanıtla

    Merhabalar, öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim biilgiler çok faydalı oldu. Benim merak ettiğim soru kapıda vizede istenen belgeler nelerdir? Birçok siteden baktım hepsinde farklı bir şeyler var. Bazılarında fotoğraf istiyorlar bazılarında istemiyorlar, bazılarında seyahat sağlık sigortası isteniyor diyor bazıların da hiç bahsedilmiyor bile bundan yine bazılarında kimlik ve pasaport fotokopisi falan yazıyorken diğer bir sayfada da bu sefer bunları yazmıyor o yüzden gerçekten tam olarak hangi belgeleri istiyorlar emin olamıyorum yanımızda olması gerekli şeyleri tek tek söyleme şansınız var mı? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, benim gittiğimde vize vardı Mısır’a ama şöyle olabilir görüşündeyim. Uçak, konaklama ve sağlık sigortası belgelerinizi yanınızda bulundurun derim. Mısır’a belli olmaz, gerçi aramız biraz iyileşti ama 🙂 Fotokopisi olaylarını anlamadım açıkçası ama birkaç tane fotokopiden bir şey olmaz siz yine yanınıza alın fakat en önemlisi ilk belirttiğim üç dosyadır.

    2. neptün Yanıtla

      kapıda vize sorun değil..çok kolaydır..sadece pasaportu ve kişibaşı 25 dolar nakit para veriyorsunuz..herhangi bir belge istenmiyor..sadece gidiş dönüş uçak bilgisini içeren bir kağıt olsun yeterli..ayrıca uçakda size bir kağıt verecekler..onuda doldurup veriyorsunuz..kimlik bilgileri ,nerede kalackasınız gibi şeyleri yazıyorsunuyz..kağıt uçakda verilmezse pasaport kısmındada veiryorlar..en son ramazan bayramında hurgadaya gitmiştim..şimdide kısmetse yarın tekrar hurgadaya gidiyorum..oradanda luxor a geçeceğim bende..hüseyin beyin yazılarını dikkatlice okudum ve ona göre gezimi planladım..kendisine teşekkür ediyorum..

  23. adnan Yanıtla

    Merhaba Tutankamon mezarı giriş ücreti kişi başı ne kadar?
    Hurgada otelden alma ve bırakma luxor Karnak tüm gezilecek yerler giriş ücreti dahil öğle yemeği ile birlikte yetişkin 75 dolar çocuk 40 dolar. Tur firması güvenilir fiyat uygun mu?
    Çok uçuksa kendimiz de ol anlayabiliriz. Tutankamon mezarı giriş ücreti ekle deyince fiyatı 75 dolardan 85 euro’ya çıkarıyorlar. Selamlat

  24. Bedirhan dinç Yanıtla

    Merhabalar Hüseyin bey.
    Yazınızı şimdi okudum , kaleminize sağlık öncelikle.
    Ben de bu ayın sonunda direk Hurghada’ya uçup , rotamı başta Luksor sonrasında ise Kahire yapmayı planlıyorum.
    Hurghada’dan Luksor’a gitmek için BLUE BUS STATİON otogarına mı gideceğiz ? Ordan mı kalkıyor otobüsler yani ?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Bedirhan Bey, ben Google Maps’a (Offline haritaları indirmiştim) Go Bus yazıp ofislerine gitmiş ve oradan binmiştim. Adresi ise şöyle: El-Nasr, الدهار، Hurghada 1, Red Sea Governorate

  25. Eda Bozo Yanıtla

    Merhaba
    Kesinlikle son derece bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.
    Bir soru müzeler için pass bilet nerden temin ediliyor?

  26. Tuba kibar Yanıtla

    Paylaşımlarınızı ve yorumları okudum yazınız için çok teşekkür ederim kasım ayına bilet aldım hurgadadan kıldıra gecicem uçak 2 gb iniyorum otobüs binip 4 saate luksora 8 gb vararıım diye düşünüyorum batı ve doğu kısmı var eşimle gidicem 70 dolar vermek mi mantıklı yoksa uberle tapunaklara gitmek mi tapınaklar yakınmı birbirine kahiri gezerim de kuksor gezisinden tırsıyorum nasıl bir yol izlemeliyım

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Tuba Hanım, luksor için bence en mantıklısı bir tane taksi ile anlaşıp gün boyu sizinle olması. Zira Mısır’da internet sıkıntılı oluyor ve her dakika bulmak kolay olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir