Kazablanka Hakkında Tavsiyeler ve Notlar

İş seyahati için geldiğim Kazablanka’da kısa sürede edindiğim tecrübeleri ve bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Umarım seyahatinize katkı sağlayabilecek faydalı bilgiler sağlayabilirim.

Yazının en başında söylemeliyim ki şehrin ismi sizde büyük beklenti yaratmasın zira hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Hadi gelin şimdi yavaştan şehri tanımaya başlayalım.

Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Kazablanka, Fas’ın ekonomik açıdan en önemli ve en büyük şehri. Fas ekonomisinin yaklaşık yüzde 40’ı bu şehirden geliyor. Şehir 1515 yılında Portekizliler tarafından kurulmuş. O dönemki adı ise Casa Branca’ymış.  Daha sonrasında birçok savaş ve istiladan geçmesine karşın 1957 yılına kadar devam eden Fransa’nın istilası en kalıcı etkiyi bırakmış. Bu tarihten sonra Sultan V. Muhammed devletin modelini anayasal monarşi olarak şekillendirmiş ve o şekilde de devam etmiş. Bugün ülkede parlamento olmasına karşın krallık yönetimi devam etmekte.

4 milyona yakın nüfusa sahip olan Kazablanka, İspanyolca ve Arapça’da Beyaz Ev anlamına geliyor. Bu şehir 1942 yılında Hollywood tarafından yayınlanan ‘Casablanca’ filmiyle dünyada bilinir hale geliyor. Şehrin mimarisinde Art Deco, Brutalist ve modern mimarinin etkileri ön plana çıkıyor. Şehir eski ve yeni olarak ikiye ayrılıyor denilebilir. Tarihi mimariyi ve eski dokuyu ‘Old Medine’ denilen ‘Eski Şehir’ bölgesinde çok daha fazla hissedebiliyorsunuz.

Fas’ta Arapça ve Fransızca olarak iki resmi dil bulunuyor. İngilizce bilerek şehri gezmek isterseniz bu biraz zor olabilir ama yine de bir şekilde hallediyorsunuz. Ülkenin neredeyse tamamı Müslüman. Fas’lılar Türkiye’ye karşı ayrı bir ilgi ve sempati duyuyor. Bundan dolayı Türk olmanız sizin için bir avantaj. Döviz bozdurmak isterseniz bankaları tercih etmenizi öneririm. Banka dışındaki yerler düşük kurlardan bozuyor.

PASAPORT KONTROL

Fas’a giderken vizeye ihtiyacınız yok. Havalimanında yer alan giriş formunu doldurmanız yeterli. Bu formu hem ülkeye girişte hem de ülkeden çıkışta dolduruyorsunuz. 7-8 sorudan oluşan formu havalimanının her yerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Formda her şey açık olmasına karşın sağ üst kısımda ‘N Vol’ yazan kısma ne yazılacağı genellikle bilinmiyor. Buraya geldiğiniz veya gideceğiniz uçağın uçuş kodunu yazıyorsunuz.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

V. Muhammed Havalimanına indikten sonra çıkışta taksiciler sizi karşılıyor. Turist olduğunuzu anladıklarında hemen yanınıza geliyorlar e sizi yolcu olarak alabilmek için büyük bir rekabete içerisine giriyorlar. Havalimanı şehir merkezine 45 dakika uzaklıkta. Kazablanka’da taksiye binmedim ama öğrendiğim kadarıyla taksilerde taksimetre bulunuyormuş ama pazarlıkta bir diğer anlaşma yöntemiymiş. Havalimanından şehir merkezine taksi ile gitmek isterseniz 250-300 MAD arası tutabiliyormuş. Bana sorarsanız taksilerde pazarlık yöntemi daha çok işliyor. O yüzden birkaç taksici ile pazarlık yapmadan taksiye binmeyin derim. Yine öğrendiğim kadarıyla şehir içi otobüslerde ise bilet yaklaşık 20 MAD düzeylerindeymiş. Bu arada Kazablanka’da taksiler sarı rengin aksine kırmızı renkte.

KAZABLANKA’DA TRAFİK

Bu ülkede trafik düzensiz bir şekilde akıyor. Her yerden aniden araçlar, motosikletler çıkabiliyor. Sadece bir günlük araç yolculuğumda üç adet kazaya şahit oldum. Bundan dolayı eğer burada araç kullanacaksanız dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Trafikte kornayı Türkiye’den çok daha fazla kullanıyorlar. Siz de rahat rahat kullanabilirsiniz. Eğer araçla seyahat edecekseniz dilencilere karşı da dikkatli olmalısınız. Bu arada benzinin litre fiyatı ise 1 dolar civarlarında.

Motosiklet ise bir diğer önemli ulaşım aracı. Motosikletleri oldukça tehlikeli kullanıyorlar ve kural dediğiniz olgu bu taşıtlar için neredeyse yok. Motosikletler her an, her yerden çıkabildikleri için dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Fas’ta yaşayan bir arkadaşımın anlattığına göre ülkedeki ölümlerin büyük çoğunluğu araçların yayalara çarpmasıyla oluyormuş.

KAZABLANKA ŞEHİR YAŞAMI

Şehre girmeye başladığınızda yaşam standartlarının çok yüksek olmadığını görüyorsunuz. Toplum ulaşım araçları oldukça eski. Metro vb. gibi ulaşım araçları yok. Toplu ulaşım araç sayısı yeterli olmadığı için çoğu zaman protestolar olabiliyor. Bir tanesine bende denk geldim. Otobüs gelmediği için durakta bekleyen yolcular yolu kesmişler ve trafiği durdurmuşlardı. Şehirde seyyar satıcı mantığı çok fazla. Neredeyse her köşe başında bir seyyar satıcı bulabilirsiniz.

Sokaklarda gezmeye başladığınızda ise dikkatli olmanızda fayda var. Kazablanka’da hırsızlık oldukça fazla. Aracınız yok ise gece saat 10’dan sonra dışarı çıkılması güvenlik nedeniyle tavsiye edilmiyor. Fas’ta fotoğraf veya video çekerken dikkatli olmanızda yarar var çünkü insanlar yüzlerinin çekilmesinden hoşlanmıyor. Hatta bunu fark eden kişiler yanınıza gelip para talep edebiliyor. Bazı yerlerde bu yöntem bir iş modeline dönüşmüş. Çekim yaparken bu söylediğimi mutlaka göz önünde bulundurun derim.

Şehirdeki her mağazada kredi kartı geçmeyebiliyor. Bundan dolayı yanınızda mutlaka yerel para (MAD) bulundurun. Hediyelik eşya mağazalarında dolar veya euro olarak da ödeme yapabiliyorsunuz ama daha pahalıya denk gelebiliyor. Şehir merkezi hediyelik eşyalar açısından havalimanına göre biraz daha pahalı.

Kazablanka’yı gezmek için 2 veya maksimum 3 günlük bir sürenin yeterli olacağı görüşündeyim. Daha fazlası bu şehir için biraz fazla olabilir ve sıkılabilirsiniz.

KAZABLANKA’DA YEME-İÇME

Vaktim olan süre içerisinde deneyimlediklerimi sizlerle paylaşıyorum. Aşağıdakiler dışında yerel farklı lezzetlerde mevcut.

Fas Çayı: Türkiye’de siyah çay ne ise Fas’ta da ‘Moroccan Tea’ aynısı. Yeşil çay, nane ve şekerden oluşan bu çayın tadını ben sevdim. Bazı yerlerde şeker dengesi kaçabiliyor ama genel olarak güzel bir tadı var. Bu çay ‘Maghrebi Mint Tea’ yani nane çayı olarak da geçiyor.

Kus Kus: Kus Kus, Fas’ın en meşhur yiyecekleri arasında. Baharatlı olan bu yemek et, közlenmiş biber, domates, irmik, süt, işlenmiş buğday ve et ile servis ediliyor. Ben tadını beğendim. İyi bir kus kus yemek istiyorsanız 160 ila 200 MAD arasında ücret ödemeniz gerekiyor.

Deniz Ürünleri: Kazablanka’da deniz ürünleri hem lezzetli hem taze. Bu şehre geldiğinizde balık, kalamar, karides gibi deniz ürünlerini mutlaka deneyin. Okyanusa yakın olması lezzeti ve tadı çok etkiliyor.  Deniz ürünlerindeki lezzet farklını net bir şekilde göreceksiniz.

Creme Brulee: İspanya’daki Crema Catalana, Türkiye’deki ise pudinglerin bir benzeri olan bu tatlının tadını seviyorum. Hafif ve günün her saati rahatlıkla yenilebilir.

The a la menthe gourmand: Fas çayı ile servis edilen bu tatlıda küçük cookieler, tiramisu, madeleine gibi atıştırmalıkların yanında şehrin yerel tatlarından biri olan Fekkas’da geliyor. Küçük küçük birçok tatlıdan oluşan bu tabakta en meşhur yiyecek Fekkas.

KAZABLANKA’DA GEZİLECEK YERLER

Şehirde çok az gezilecek yer olmasına karşın ben belli birkaç yere gidebildiğim için sadece buraları yazabiliyorum.

II. Hasan Cami: Dünyanın da en büyük camileri arasında yer alan II. Hasan Cami, Kazablanka’nın simgesi ve en ünlü camisi. 210 metre uzunluğunda minareye sahip bu caminin tüm süslemeleri ve duvarları tamamen el işlemesi ile yapılmış. Kral 2. Hasan döneminde (1980 yılı) yapılmaya başlanan bu cami 1988 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmış. Cami tam kapasite dolduğunda yüz bine yakın kişiyi alabiliyor. Caminin yüzde 80’i ise Atlantik Okyanusu üzerine inşa edilmiş durumda.

Kazablanka Limanı: Atlas Okyanusu’na kıyısı olan Kazablanka limanı şehrin önemli yerlerinden. Dünyanın en büyük suni limanı olması bakımından ayrı bir özelliğe sahip.

Ain Diab: Şehrin en düzenli ve lüks yerlerinden biri olan Ain Diab, evleri, otelleri ve 1958 yılında Formula 1’e ev sahipliği yapması ile ünlü. Bu bölgede yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim. Şehirde modern mimariyi en çok burada göreceksiniz.

Göktaşları: Fas’ın belli bölgelerine fazlaca göktaşı düşüyormuş. Şehirden 75-80 kilometre uzaklaştığınızda düşen göktaşlarını görebilmeniz mümkün. Yılında çeşitli zamanları bu bölgelere oldukça fazla göktaşı düşme durumu oluyormuş.

KAZABLANKA GECE HAYATI

Hareketli bir gece hayatına sahip olan Kazablanka, bu yönüyle bölgede ün yapmış durumda. Ain Diab bölgesi ve Boulevard de la Corniche caddesi üzerinde oldukça güzel mekanlar mevcut. Önereceğim mekanlardan bir tanesi ise ‘Sky Bar’. Eğlencesi ve müzik tarzı güzel. Boulevard de la Corniche caddesi üzerinde yer alan birçok mekan ‘Sky bar’ konseptinde.

KAZABLANKA UÇUŞ MESAFESİ

Türkiye’den 5 bin kilometre uzakta bulunan Kazablanka’ya girişte Fas Kraliyet Havayolları (Royal Maroc Air) ile gittim. Bu yolculuğum beş saat civarlarında sürdü. Dönüşte ise Türk Hava Yolları ile döndüm. Bu yolculuğum ise dört saat civarlarında sürdü. Aradaki bariz süre farkının nedenini anlayamadım ama iyi ki Türk Hava Yolları var!

Görsel Header Kaynak:
https://www.businesstraveller.com/business-travel/2017/02/07/royal-air-maroc-launch-manchester-casablanca-service/

 

Görsel Fİlm Kaynak Film Posteri:
https://www.fathomevents.com/events/casablanca

Paylaş

2 Yorum

  1. Srxn tpc Yanıtla

    Ev fiyatlari nasil yasanabilecek bir sehir mi burada evi arabayi satip gitmek isteyen biri orada yeni bir hayat kurabilir mi ?

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba, bence önemli olan kültür açısından uyumlanabilme durumu. Çok keyifli ve güzel yerleri var. Bizden çok çok geri olmalarına karşın maalesef paramız orada da değersiz durumda. Bugünün şartlarında gidilmesi konusunda emin değilim. Seyahat açısından çok keyifli rotalar ama yaşam anlamında bir süre belki olabilir ama her şeyi satıp yerleşme konusunda kolay olmayabilir görüşündeyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir