Floransa Hakkında Tavsiyeler ve Notlar

İtalya’nın her yeri gerçekten ayrı güzel. Toskana bölgesinde yer alan Floransa’da tarihi, kültürü, mimarisi, yemekleri ve sanatı ile ayrı bir yere sahip. Uzun zamandır böylesine keyifli ve dolu dolu bir şehri gezmemiştim. Floransa şehri Rönesans’ın doğduğu yer olarak kabul ediliyor. Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Botticelli gibi isimler şehrin her yerinde. Burası 1865’ten 1870’e kadar da İtalya Krallığı’nın başkenti olmuş. Şehri gezince de anlayacağınız üzere burası “Rönesansın Mücevheri” ve “İtalya’da Sanatın Başkenti” olarak ifade ediliyor.

Her şeyden önce Floransa’nın bir günde gezileceğini düşünmüyorum ve bu şehrin gezerken hakkının verilmesi gerektiğini düşünüyorum. O yüzden gezi için 2 tam gün burası için oldukça ideal. Sadece Pazartesi günleri şehirdeki yemek yerleri dahil birçok yer kapalı oluyor. Planlama yaparken buna dikkat etmenizi öneririm. Floransa, merkez (Signoria Meydanı) ve Oltrarno olarak ikiye ayrılmakta. Geçişleri yürüyerek rahatlıkla ve kolay bir şekilde köprülerden yapabilirsiniz. Her yer birbirine çok yakın. Bence yanınızda ne olursa olsun spor ayakkabısı olsun zira doğa yapılan dolayı yerler eski taş.

Floransa kompakt bir yapıya sahip. Şehri daha iyi tanımak için merkezde takılı kalmamanızı öneririm. 17 ve 23 numaralı otobüsler bu anlamda size çok yardımcı olacaktır zira her yere bu iki numara ile gidebiliyorsunuz gibi bir şey. Rahatlıkla binin derim, kaybolma ihtimaliniz çok az olan bir şehirdesiniz.

Bu arada yazının sonunda şehir hakkında bazı püf noktalar paylaşacağım. Onları da özellikle okumanızı öneririm.

MİLANO BERGAMO – MİLANO ULAŞIM

Milano Bergamo havalimanına indiğinizde havalimanının dışarında aynen bizdeki Havabüs’ler tarzında otobüsler oluyor. Çok sık hareket saatleri var. Milano Centrale istasyonu son durakları. Milano Bergamo – Milano Centrale arası ortalama 50-55 dakika sürüyor. Kişi başı ücret ise 12 Euro. Taksi ile gitmek isterseniz de ücret ortalama 100-110 Euro arasında.

MİLANO CENTRALE – FLORANSA ULAŞIM

Milano Centrale’den tren ile çok rahat bir şekilde Floransa’ya gidebilirsiniz. Toplamda 2 saat süren bu yolculuk için ItaliaRail veya Trenitalia’dan aşırı kolay şekilde bilet alınabilir. ItaliaRail USD, Trenitalia ise Euro ile fiyat veriyor. Ben giderken ItaliaRail’den 65 USD’ye bilet aldım. Dönerken ise Trenitalia’dan bilet aldım ve 85 Euro (Business) ücret ödedim.

FLORANSA NASIL GEZİLİR?

Floransa’yı gezmek için şehri merkez ve Oltrarno olarak ikiye bölebilirsiniz. Şehrin diğer yakasında gezilecek yerleri ve önerilerimi ise ayrı olarak ifade edeceğim. Burası fazla turist çektiğinden ve küçük bir şehir olduğundan dolayı merkezler genellikle kalabalık. Bunun için sabah erken saatler şehri daha iyi görmek için tartışmasız en güzel saatler. Şehirde araba parkı ciddi sorun. O yüzden araç kiralamalarında rahat park edebileceğiniz bir yer yok. Floransa yürüyerek keşfedilecek bir şehir. Her sokağı ayrı keyifli ve özgün bir yapıya sahip. Hazırsanız püf noktaları ile harika bir Floransa gezisine başlayalım.

Burada tüm müzelerin ne zaman açık olduğunu, ücretlerini vb. detayları webshop.b-ticket.com adresinde görebilirsiniz.

FLORANSA BİRİNCİ GÜN GEZİ PLANI ÖNERİSİ

UFFİZİ

Burası Floransalı yargıçlar ve bürokratlar için ofis ve toplantı salonları olması amacıyla yapılmış. Binanın adı olan “Uffizi” de İtalyanca’da ofisler anlamına geliyor. Toplamda 101 salon bulunan Uffizi dünyanın en iyi sanat müzeleri listesinde en üst sıralarda. 2.200’ün üzerinde sanat çalışması yer alan Uffizi’de Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu, Leonardo Da Vinci’nin The Annunciation (Müjde), Michelangelo’nun Kutsal Aile / Doni Tondo (1506) gibi eserleri görebilirsiniz. Gerçekten her yönüyle görüşmesi gereken bir yer. İçeride Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Beato Angelico, Botticelli ve Caravaggio’nun yanı sıra pek çok kişi Avrupalı ​​ressamların değerli eserleri var.

Burayı gezmek için sabah erken saatlere bilet almanızı öneririm. Bileti kesinlikle online alın. buradan alırsanız sıra beklemeden çok hızlı girersiniz ve büyük bir sorunu atlamış olursunuz. Uffizi 08:15’te açılıyor ve akşam 18:35’te kapanıyor. Pazartesi günü ise kapalı. Bilet ücreti ise 17 Euro. Burayı gezerken kafanızı kaldırarak gezmeyi unutmayın zira tavanlarda da bir o kadar fazla eser var. Uffizi’yi gezmek için en az 1,5-2 saat ayırmanız gerektiğini unutmayın.

Venüs’ün Doğuşu – Sandro Botticelli’

VEHICCO SARAYI (PALAZZO VECCHIO)

Vehicco Sarayı, Floransa’nın en ünlü meydanı olan Signoria Meydanı’nda bulunuyor. Girişinde Michelangelo’nun Davut ve Herkül ile Cacus’unun Adem ve Havva heykellerini görebilirsiniz. Bu heykellerin replika olduğunu, Davut heykelinin orijinalinin 1873 yılında hava şartlarından korunması amacıyla Galleria dell’Accademia’ya taşındığını belirteyim.

1299 ile 1314 yılları arasında kale şeklinde inşa edilen yapı, 94 metre yüksekliğinde bir kuleye sahip. İç alanda bulunan büyük salonda sanatsal ve tarihi değer açısından çok güzel eserler var. Salonun uzunluğu 54 metre, genişliği 23, yüksekliği ise 18 metre. Panelli tavanlar ve geniş duvar freskleri, altın rengi dekorasyonlar ve büyük heykeller gerçekten hayranlık uyandıracak türden. Vehicco Sarayı, Floransa’da kalan en görkemli orta çağ kulelerinden bir tanesi.

Orijinal adı Guardaroba olan Haritalar Salonu’nu da görmeyi ihmal etmeyin. Kendi döneminin en büyük dünya küresini bu salonda göreceksiniz. Burada dünyayı tasvir eden 53 adet haritayı da bulacağınızı belirteyim. Uffizi’den hemen sonra buraya gezebilirsiniz. Avlu bölümünü gezmek ise ücretsiz. Saraya giriş ücreti ise12,5 Euro. Kuleye çıkmak ise ekstra 10 Euro ödemeniz gerekiyor. Burayı gezmek için 40-45 dakika arasında süre yeterli olacaktır.

Sarayın giriş duvarının hemen sağında bulunan bu parçadaki kişinin ise Michelangelo olduğu söyleniyor.

LOGGIA DEI LANZI

1380 yıllarında inşa edilen ve Gotik bir tarzı olan Loggia dei Lanzi resmen bir açık hava müzesi. Buradaki en önemli heykel ise Benvenuto Cellini’nin Medusa’nın başını tutan Perseus eseri. Bir diğer önemli eser ise Giambologna’a ait olan Herkül ve Centaur. Giambologna, Patroclus ve Menelaus, Sabine Kadınlarına Tecavüz ve Polyxena’nın Tecavüzü’de diğer önemli eserler. Burayı gezmek ise ücretsiz.

NEPTÜN ÇEŞMESİ (FONTANA DEL NETTUNO)

Vehicco Sarayının hemen sağında yer alan bu çeşme, Francesco de’ Medici I’in Avusturya Büyük Düşesi Joanna ile evliliğini kutlamak için 1559 yılında yapılmış. Dört atın çektiği bir araba üzerinde yer alan devasa deniz tanrısı figürünün etrafını üç genç triton ve Doris Oceania ile kızı Nereid Thetis ve iki deniz tanrısını temsil eden dört figür ile çevrilmiş. Çeşmede çok fazla ayrıntı da yer alması ve zamanında birçok sanatçının dokunuşu ile bitirilmesiyle ön plana çıkıyor.

AZİZ GİOVANNİ VAFTİZHANESİ (ST. GIOVANNI BAPTISTERY)

Floransa Katedrali’nin hemen önünde yer alan vaftizhane, Floransa’nın eski dini ve sivil merkezi olmasının yanı sıra İtalyan Romanesk mimarisinin de başyapıtı. Burası 25,6 metre (84 fit) genişliğinde sekizgen bir mimariye sahip. Dört yanından üçünde süslemeleriyle ünlü üç büyük kapı bulunuyor. Kapıları dikkatlice incelemenizi öneririm. Burasının 1935 yılına kadar Floransalıların vaftiz edildiği tek yer olduğunu da belirteyim. Birçok ünlü sanatçının, kişinin burada vaftiz edilmiş. Burayı 20 dakikada rahatlıkla gezebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bilet için ben Giotto Pass aldım ve 30 Euro ödedim. Bu biletle Campanile Çan Kulesi, Vaftizhane, Müze, Santa Reparata ve Floransa Katedraline girebildim. Campanile Çan Kulesi ve Floransa Katedrali tepesine çıkış bilet içerisine dahildi. Bu yerleri gezerken yanınızda çanta varsa haritada yer alana yere bırakmanız gerekiyor. Bu nedenden dolayı insanlar sıklıkla kapıdan döndürülmekte.

CAMPANİLE ÇAN KULESİ (GİOTTO’NUN ÇAN KULESİ)

15 metre kare tabana oturan Giotto’nun Çan Kulesi, 85 metre yüksekliğinde. Yukarıya çıkmak için asansör bulunmuyor ve 414 basamak çıkmanız gerektiğini de belirteyim.  Burası 1359’da tamamlanmış ve yapımı 25 yıl sürmüş. Çan Kulesi her gün 08:15’ten 19:45’e kadar açıktır. Üst tarafında güzel bir Floransa manzarası var. Burası için 45-50 dakika civarlarında ziyaret yeterli olur. Çan Kulesi ve Floransa Katedrali üzerinde de aşağıdaki benzer manzara var.

FLORANSA KATEDRALİ (DUOMO DI FIRENZE)

Dünyanın en büyük kiliselerinden biri olan Floransa Katedrali, 153 metre uzunluğunda, enine 90 metre genişliğinde ve kubbe fenerinin zeminden tabanına kadar 90 metre yüksekliğinde. 1296 yılında Gotik tarzda yapımına başlana katedral 1436 yılında tamamlanmış.

Gerçekten harika bir mimariye sahip olan katedral, UNESCO Dünya Mirası listesinde de bulunuyor. Bu arada modern çağda yeni yapısal ürünler gelişene kadar katedral kubbesinin dünyanın en büyüğü konumundaymış.

Gezerken kubbeye çıkma sürecinde de burayı yakından göreceksiniz ve o dönemin şartlarıyla nasıl yapıldığına gerçekten hayret edeceksiniz. Kubbeye çıkış için bilet alırken randevu almanız gerekiyor. Sıra bekleme hariç giriş, tırmanma ve çıkış toplamda 1-1,5 saat arası sürebilir. Randevunuz olsa dahi 20-30 dakika arası da sıra bekleme durumu söz konusu. Katedralin iç alanında tavanı ve kubbesine çıkış dışında bence çok büyük özelliği bulunmuyor. Buranın harika bir dış mimarisi var, resmen hayran kaldım. Her yerinde ayrı ayrı detaylar gizli. O yüzden mutlaka detaylıca dış yüzeyini inceleme yapın.

Küçük Not: Duomo, bir katedralin özelliklerini taşıyan ya da katedral olarak hizmet vermek üzere inşa edilmiş bir kilise için kullanılıyor.

SANTA REPARATA

Katedralin hemen altında yer alan Santa Reparata, Floransa tarihindeki ilk Hıristiyan tapınaklarından birinin inşaat aşamalarını anlatıyor ve 3D görsellerle zamanı biraz geriye sarmanızı sağlıyor. Burayı maksimum 20-30 dakika içerisinde gezebilirsiniz.

MEDİCİ ŞAPELİ

16. ve 17. yüzyıllardan kalma yapı, Medici ailesini kutlamak amacıyla inşa edilmiş. Burası Michelangelo hayranları için gerçek bir cennet niteliğinde. Medici Şapeli, Michelangelo’nun mimar olarak eserlerini görebileceğiniz tamamlanmış tek yapılardan bir tanesi. Burada Medici ailesine ait tam 50 mezar anıt yer alıyor. Gezmek için ise 40 dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Bilet ücreti ise 15 Euro.

GALLERIA DELL’ACCADEMIA

Galleria dell’Accademia, Duomo’ya 5-6 dakika yürüme mesafesinde. 1784 yılında kurulan akademide dünyanın en önemli sanat eserlerinden bazılarına ulaşabilirsiniz. Galleria dell’Accademia’nın en ünlü eseri ise Michelangelo’nun Davut heykeli. Ek olarak burada Michelangelo’nun dünyadaki en fazla sayıda heykeli sergilendiğinin de altını çizelim. Müze, Salı ve Pazar arası 08:15 ile 18:20 arasında açık. Gezmek ortalama 1,5-2 saat arası sürebilir. Giriş bilet ücreti ise 22 Euro.

SANTA MARİA NOVELLA BAZİLİKASI

Santa Maria Novella Bazilika, 1279 ile 1357 yılları arasında Dominik rahipleri tarafından inşa edilmiş. Giriş ücreti her şey dahil 7,5 Euro. Kilise de eski dönemlere ait müzede bazı eserlerde sergileniyor. Botticelli, kilisede ilk eseri olan Magi’nin Hayranlığı’na ait bir fresk, Brunelleschi Haç, Ghiberti, Leonardo Da Vinci’nin mezar taşını, Andre Bonaiuto ise Vitray pencereleri tasarlamış. Pazartesi ve Cumartesi arası 10:00 – 17:00, Pazar ise 13:00 – 17:00 arası açık. Keyifli bir avlusu var. Ben yürürken keyif almıştım fakat görmezseniz eksik kalacağınız yerlerden değil.

MERCATO CENTRALE

Mercato Centrale, 1874 yılında Giovanni Mengoni tasarından tasarlanmış. Aslında bildiğimiz bir pazar yeri mantığında. Üst katında keyifle yemek yiyebileceğiniz yerler bulunduğunu söyleyeyim. Bence buralarda bir şeyler atıştırın derim.

DANTE SOKAĞI VE EVİ

Dante Alighieri yani Dante, İtalyan şair ve siyasetçi. Ünlü eser İlahı Komedya’nın yazarı olan Dante’nin hayatı ve eserleri ile yaşadığı Orta Çağ Floransa’sı hakkındaki bilgileri Dante Müzesinde görebilirsiniz. Giriş ücreti 8 Euro. Pazar günleri 10:00 – 18:00, Salı ve Cuma günleri 10:00 – 17:00 arası açık. Pazartesi ise kapalı.

SAN LORENZO BASICILA

Buraya giriş 9 Euro ama bence bu kadar para vermeyin. Özel hiçbir şey yok içeride. Alt kısmındaki müzede birkaç eşya var ama girmeseniz de hiçbir şey kaybetmeyeceğimiz bir yer.

FLORANSA İKİNCİ GÜN GEZİ PLANI ÖNERİSİ

İkinci gün daha güçlü bir şekilde Medici ailesi ile tanışacaksınız. Bu aile 14. ve 17. yüzyıllar arasında Floransa’da yaşamış çok güçlü ve çok etkin bir yapıya sahip. Öyle bir güçten bahsediyoruz ki bu aileden üç Papa, birçok kez Floransa hükümdarı ve daha sonrasında birçok kraliyet mensubu yetişmiş. Kısacası Medici ailesi doğrudan İtalyan Rönesansı’nı etkilemiş durumda. Floransa’yı ziyaret etmeden önce Medici ailesi üzerine daha fazla bilgi için okumalar yapmanızı öneririm. İsterseniz Blu TV’de yayınlanan içeriği de izleyebilirsiniz.

VECCHIO KÖPRÜSÜ – PONTE VECCHIO

Buranın neden bu kadar ekstra abartıldığını anlamıyorum. Floransa gerçekten her yönden zengin bir şehir. Burası iki yakayı birbirine bağlayan, üzerinde daha çok altın ve gümüş odaklı dükkanların olduğu bir yapı. Keyifli görüntüsü ile bence fotoğraf için güzel olabilir ama gerçekten bu kadar kültür zenginliğinin arasında fazla abartıldığını düşünüyorum.

SANTO SPIRITO

Santo Spirito ana kiliselerden bir tanesi. Birçok gezi rehberinde yok ama bence bir 20 dakika ayırılır. İçeride Michelangelo’ya ait bir heykel de bulunıyor. 15’inci yüzyıldan kalma çok eser var. Yapının iç kısmı ise Rönesans mimarisi’nin seçkin örneklerine sahip. Giriş 0,50 cent. Michelangelo heykelinin olduğu bölüme ise 2 Euro’ya giriyorsunuz.

OLTRARNO MEYDANI

Burası özellikle Cumartesi akşamı inanılmaz kalabalık oluyor. İlk geldiğimde demdim kesin olay var. Herkes ayakta bira, şarap içip sohbet ediyor. Özellikle Cumartesi akşamı şehirdeyseniz bir uğrayın derim 😊

BOBOLİ BAHÇELERİ

Pitti Sarayı’nın arkasında yer alan Boboli Bahçeleri, bir anlamda Floransa’nın akciğeri kıvamında. Asırlık ağaçların arasında tarihi heykellere ve çeşmelere ulaşabilirsiniz. Burası Versay Sarayı’da dahil olmak üzere birçok Avrupa Kraliyet bahçesine ilham vermiş bir yer. İçeride gerçekten bambaşka bir dünyaya gireceksiniz. 45 bin metrekare alana kurulu olan Boboli Bahçeleri tam bir açık hava müzesi. O dönemin şartları düşünüldüğünde ve bu mekânın suyu olmadığı göz önüne alındığında, buranın ne büyük bir maliyeti ortaya çıkaracağı düşünülebilir. İç kısımda amfi tiyatrodan şube kemerlerine kadar çok çeşitli alanlar bulunduğunu belirteyim. Burası Pazartesi kapalı. Giriş ücreti ise 11 euro.

PİTTİ SARAYI

Rönesans döneminde inşa edilen Pitti Sarayı, ilk başlarda Medici ailesinin rakibi olan Luca Pitti için yapılmasına karşın sonraki yıllarda Medici ailesi burayı satın alıyor. Gerçekten görkemli bir mimarisi olan saray hem iç hem de dış evreninde oldukça fazla sanat eserine sahip. Giriş kısmında zaten o heybeti ve ihtişamı anlıyorsunuz. Burada kendinizi sanki bir dizi oyuncusu gibi hissedebilirsiniz. Sarayın iç kısmı çok fazla dekorasyona ve detaylara sahip. Burası Saray kompleksi, Palatine Galerisi, Kraliyet Daireleri, Moda ve Kostüm Müzesi, Modern Sanat Müzesi ve Gümüş Müzesi dahil olmak üzere birçok müzeye ev sahipliği de yapıyor. Ortalama 2 saatte gezebilirsiniz diye düşünüyorum. Giriş ücreti ise 16 Euro.

FLORANSA’DA NERELERDE NELER YENİR?

Sokak Sandviç – All’Antico Vinaio

Gerçekten inanılmaz sandviç yapıyorlar, yok böyle bir şey 😊 Ben üst üste iki gün gelip biraz sınırlarımı zorladım. 1991 yılında açılan All’Antico Vinaio, şu an dünyanın farklı ülkelerinde de var. Taze pişmiş Toskana schiacciata ekmeği zaten başlı başına bir lezzet. Dünyanın en iyi sokak yemeği deneyimlerinden biri olarak kabul ediliyor ve Saveur dergisi tarafından “dünyanın en iyi sandviçlerinin evi” olarak kabul ediliyor. Fiyatlar ise 7-14 Euro arasında değişmekte.

Lampredotto – L’Antico Trippaio

Lampredotto’yuı sadece Floransab bulabileceğiniz için denemeden gitmeyin. İşkembe benzeri görünen ve mideden yapılan bu sandviç bence lezzetli ve yemesi de keyifli. Ücreti 8 Euro.  Yiyebileceğiniz yerlerden bir tanesi de L’Antico Trippaio adlı seyyar mekan.

Pizza –  Gustapizza veya Pizzeria Totò atto II

Ben pizzayı Pazartesi gününe bırakmıştım ama neredeyse her yer kapalıydı. O yüzden herkesin önerdiği gidemediğim Gusta Pizza’yı da öneriler arasına ekledim. Ben ise Pizzeria Totò atto II’da yedim. İkisi arasında zaten 200 metre var. Keyif aldım ama Gusta aklımda kalmadı değil. Toto’da pizza için 10 Euro (Küçük Boy) ödedim.

Tatlı – Cannoli

Kızartılmış hamurun içerisine kremsi bir dolgu doldurulması ile yapılan bu ürünü aslında her yerde bulabilirsiniz. Ben Pazar yerinin üst katında 2,5 Euro’ya tanesini yedim. Keyifli ama abartılacak bir lezzet değil bence.

Şarap – Şarap Pencereleri

Şarap Pencereleri sadece Floransa’ya özgü bir özellik. Çok eski dönemlerde saray soylularının herhangi bir şekilde dükkan açmamak ve vergi vermemek için kullandığı bir şarap satma yöntemiymiş. 1630-1633 yılları arasında Floransa’da meydana gelen büyük salgında da aktif olarak şarap ve hatta yemek satışı için kullanılmış. Şarap Pencerelerinin Covid-19 salgınında da bir kullanımı olmuş. 12 inç yüksekliğinde, 8 inç genişliğinde ve kubbe şeklinde olan bu pencerelerden şarap satın alabiliyorsunuz. Şu an Floransa’da 100-150 arası Şarap Pencereleri kalmış. Bu tarz kültürlerin yaşaması çok kıymetli. Umarım yerel kültürde biraz daha buna sahip çıkılır ve tarihi ile ön plana çıkartılır. Şarap fiyatı ise 5 Euro.

Makarna – Osteria Pepo

Keyifli ve butik bir yemek mekanı. Burada “Stuffed Ravioli in Truffle Sauce” yedim. Fiyatı 15 Euro idi. Yanında ise bir kadeh şarap içim. Onun içinde 10 Euro ödedim. Bence makarna yemek için gelinebilecek keyifli bir yer. Hem sunumu hem çalışanları hem de makarnayı oldukça beğendim.

Dondurma – Gelateria dei Neri

İtalya’nın dondurmaları zaten ayrı bir keyifli. Roma’da yediğim o harika dondurmayı halen unutamıyorum. 1989 yılında hizmete giren Gelateria dei Neri’da dondurma yiyebileceğiniz keyifli bir adres. Signoria meydanına oldukça yakın. 2,5 – 3,5 ve 5 Euro şeklinde kaplara veya külahlara dondurmayı alabiliyorsunuz.

 

FLORANSA ÜZERİNE NOTLAR

  • Şehirde gece 21:00’dan sonra alkol satışı yasak.
  • 17 ve 23 numaralı otobüslere binin bilmediğiniz yerlere gidin. Bilet ücreti 1,70 Euro. 
  • Floransa’yı gezmeye 08:00 itibariyle başlamanızı öneririm. Sabahları şehir çok daha sakin ve güzel oluyor.
  • Burası bahar aylarında daha keyifli olabilir. Ben Kasım’da ama yine de keyif aldım.
  • Gün içerisinde ama özellikle sabahları yerel kahvecilerde ayak üzeri Espresso içmeyi ihmal etmeyin.
  • Arno nehrinin kenarında hem sabah hem gece yürüyüşü yapın
  • Sokak aralarında kaybolun ve yerel lezzetleri tadın
  • Marketten içecek bir şeyler alın ve parklarda oturarak için
  • Tren istasyonu çevresinde gece evsizler çok oluyor. Bir şey olmayabilir ama yine de dikkatli olun.
  • Oltrarno bölgesi merkeze göre biraz daha sakin ve antikacıları ile ünlü.
  • Şehir gece geç saatlerde de güvenli oluyor. En azından ben üç gün boyunca bir sorun yaşamadım, görmedim.
  • Marketlerde alkol satışı gece 21:00’da sona eriyor.
  • 20:00’dan sonra açık market bulmak kolay değil. Ona göre alışverişinizi yapın.

2 Yorum

  1. Burak Yanıtla

    Merhaba eşimle İtalya turu yapmak istiyoruz ancak her yerde 7 8 gün ayrılmış bizim o kadar vakit ve paramız yok 4 5 gün maksimum. Onun için İtalya için sizin gibi bir kişi bu kısa sürede nasıl bir rota izlerdi
    Teşekkürler

    1. Hüseyin Sayın Post author Yanıtla

      Merhaba Burak Bey, İtalya gerçekten detaylı gezilmesi gereken şehirlere sahip. Bence Floransa – Milnao veya Roma-Milano önerdim. 4 gün ise 1 günün yol vb. detaylarda olacağını düşünürsek 2 gün Floransa, 1 gün Milano yapardım. Eğer sürem 5 gün ise 3 tam gün Roma, 1 gün Milano yapardım yol planlamaları hariç. Roma etkileyici bir şehir ama altını özellikle çizeyim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir